Sajtóközlemény

A Budapest Magyarország Misszió emberbaráti tevékenysége 2014-ben

Legyen szó egyéni vagy szervezeti hozzájárulásról, az emberi méltóság biztosítására irányuló küldetés nem ismer határokat. Ahol hit és szenvedés találkozik, ott az emberbaráti késztetés cselekszik...”

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza világszerte segítséget és fejlesztési projekteket biztosít emberbaráti célokra. A tavalyi év során is számos alkalommal került sor segítségnyújtásra Magyarországon. Az alábbiakban rövid összefoglalót adunk ezekről az erőfeszítésekről.

 1. Az egyház számítógépes ismeretek oktatása céljából egy hordozható számítógépet adományozott az Országos Rabbiképző Intézetnek. Az adományt a Hunyadi téri zsinagóga kapta Budapesten, hogy a rabbi magával vihesse olyan diákok otthonaiba, akik egészségügyi okokból nem tudják elhagyni a lakásukat. Az így kapott oktatás elősegíti a diákok munkavállalását, és hozzájárul az önállóságukhoz.

 2. A diósdi székhelyű Sorsunk és Jövőnk Alapítvány 2002 óta szolgálja a hajléktalan családokat. Jelenleg 5 otthonban összesen 150 embert látnak el, akiknek a kétharmada gyermek. Az otthonokban a szülők szakmát, illetve alapvető háztartási és pénzügyi pénzügyi ismereteket tanulnak. Ezek az otthonok egész lakásokat ellátó mosógépeket és hűtőszekrényeket kaptak, melyeket előreláthatólag egymás után több család is fog használni.

 3. Két hűtőszekrényt, két mosógépet és egy tűzhelyet kapott a szintén hajléktalanokkal foglalkozó Menhely Alapitvány Sarokház programja keretében felújított két fővárosi lakása is. A szervezet által felkarolt hajléktalanok minden reggel és este gyűléseken vesznek részt, megbeszélik az otthon dolgait, a feladatokat (osztoznak a konyhán, fürdőszobán és a mosókonyhán), a munkalehetőségeket és az erkölcsi javulás útját. Az alapítvány egyik vezetője azt mondta, hogy mély benyomást tett rá az egyház nagylelkű adománya. Elérzékenyülve tette hozzá: „Ezeknek az embereknek borzalmas történeteik vannak.”

 4. Az utóbbi 12 évben a Bethesda Gyermekkórház Budapest és az egész ország legfőbb égési sürgősségi központjaként működött. A kórháznak a 2014-es évben több új gyógyszeradagoló infúziós pumpára volt szüksége, melyek közül egyet az egyház emberbaráti szolgálata adományozott az intézménynek.

 5. Két gyógyszeradagoló infúziós pumpát kapott ugyanekkor a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház intenzív újszülött osztálya is. Az intézmény nagy szülészeti osztállyal rendelkezik, ahol évente 2400 csecsemő születik. Dr. Csáthy László osztályvezető főorvos sok időt tölt adománygyűjtéssel, az osztály régi eszközparkját megújítandó. Ebben volt segítségére ezúttal az egyház emberbaráti szolgálata. Csáthy doktor több éve igyekezett már kicserélni az osztály 30 éves cumisüveg-sterilizáló mosogatógépét is. Az egyház egy új sterilizáló mosogatógépet, valamint egy doboz (400 db) új cumisüveget és etetőcumit adományozott a régi berendezéssel egyidős szettek helyett.

 6. A Pécsi Tudományegyetem orvostudományi karához tartozó 28 egészségügyi intézményben évente 200 000 beteget látnak el, és 800 000 beavatkozást végeznek. A kampuszon található egy angol nyelvű orvosi kar is, melynek diplomáját világszerte elismerik. Az emberbaráti projekt keretében az egyház egy DermLITE Foto II Pro dermoszkópiás lencsét vásárolt, amelyet rendszerint három klinika személyzete használ. Ez a berendezés 1) segít meghatározni és diagnosztizálni az előrehaladott bőrbetegségek tüneteit, 2) kimagasló minőségű képeket készít a bőrbetegségek tüneteiről oktatási célra, és 3) segíti a jelenleg is zajló bőrbetegségekkel foglalkozó kutatásokat.

 7. A nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház egy teljes ellátást biztosító állami intézmény, amely a várost, és annak külső kerületeit is felölelő 60km-es sugárban látja el a térség betegeit – évente mintegy 103 000 pácienst. Az állami támogatás nem fordítható a gyógyítási tevékenységhez közvetlenül nem kapcsolódó bútorokra és berendezésekre, ezért az egyház két kisebb hűtőszekrényt adományozott gyógyszerek tárolására, valamint 5 asztalt és néhány széket a pediátriai osztályra.

 8. A veszprémi Cholnoky Ferenc Kórház szintén állami fenntartású intézmény, így a támogatás itt sem fordítható fogyóeszközök vagy bútorok vásárlására, ezért ezen költségek fedezésére gyűjtéseket szoktak rendezni. Az egyház 100 lepedőt, 20 paplanhuzatot és 20 párnahuzatot adományozott a kórháznak.

 9. A Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun megyei szervezete sok roma származású, szegény körülmények között lakó családot segít, akiknek nagyon nehezére esik biztosítani az olyan alapvető létfeltételeket, mint amilyen például a téli fűtés. teljesíteniük, mint pl a fűtés a téli időszakban. A Vöröskereszt közbelép, és ahol lehet, segít, hogy fatüzelésű kályhákat építsenek a családoknak. Az egyház három ilyen kályhát adományozott, melyeket a Vöröskereszt önkéntesei állítottak működésbe őket. Az éves adománygyűjtő eseményükön a Vöröskereszt az egyház által juttatott adomány apropóján bátorította a kecskeméti lakosokat, hogy járuljanak hozzá még több kályha megvásárlásához.

 10. A Magyar Vöröskereszt Somogy megyei szervezete családok átmeneti otthonát működtet Nagyatád városában. Ez 40 ember ellátására alkalmas, de jelenleg 42 bentlakója van, közülük 21 gyermek. Az intézménybe kizárólag ajánlással lehet bekerülni, és a legfeljebb egy éves tartózkodás alatt tanulniuk vagy dolgozniuk kell a lakóknak. Minden családnak saját szobája van, saját maguknak főznek a közös konyhában, és a fürdőszobán és mosókonyhán is osztozniuk kell. Az adomány ebben az esetben két hűtőszekrény, amelyek lehetővé teszik, hogy minden szobában legyen egy hűtő, és két mosógép, amelyek így nagyban megkönnyítik a mosások ütemezését.

  A kaposvári Vöröskereszt egy hajléktalanszállót is működtet a városban. Kaposváron körülbelül 300 hajléktalan él. Azok akik a szállón laknak, maguk intézik a takarítást, főzést és mosást, valamint segítenek az otthon körüli teendőkben, továbbá életvezetési képzésben részesülnek. A bentlakók itt is legfeljebb egy évig maradhatnak, de szociális munkások igyekeznek nekik segíteni munkát és lakást találni. Itt három mosógép volt az adomány, hogy enyhítse a jelenlegi kapacitásra nehezedő terhelést.

 11. A Pápán található Napsugár Bölcsőde két ipari erősségű porszívó/szőnyegtisztító készüléket kapott adományként. Mint minden kisgyermekekkel foglalkozó helyen, a szőnyegeket ebben a 76 gyermeket befogadó intézményben is naponta kell tisztítani. Ezek a készülékek jelentősen megkönnyítik az ott dolgozók munkáját.

 12. Szintén Pápán működik az Erzsébetvárosi Óvoda, amelybe 93 gyermek jár. Az intézmény költségvetése nem biztosít tág mozgásteret az óvodapedagógusoknak. Ez különösen a kreatív foglalkozásokra igaz, ezért az ilyen tevékenységekhez használható anyagokat, illetve tanszereket adott az óvodának. Az adomány részét képezték még a délutáni alvás idején használatos lepedők.

 13. A Zirzen Janka Gyermekotthon egyike annak a 19 fővárosi fenntartású intézménynek, amelyekben a családjukból erőszak, alkoholizmus, szegénység, alkalmatlan szülők vagy viselkedési zavarok miatt kiemelt gyermekeket nevelnek. Ebben az otthonban 30 gyermek és fiatal felnőtt él. A segítségnyújtás során átadásra került a gyermekotthon részére egy villanytűzhely, illeve alapvető kempingfelszerelés, hogy a gyermekek nyaranta szabadtéri tevékenységekben vehessenek részt.

 14. A már említett 19 intézmény közé tartozik az Esze Tamás Gyermekotthon is. Itt 24 fiú, 26 lány és 8 fiatal felnőtt (18-23) lakik, mind különböző épületekben. A tizenévesek egy része árva, akiknek nincsenek élő rokonaik. Mivel a gyermekotthon épületei a budai hegyekben vannak, erdőkkel körülvéve, a nevelők gyakran viszik a fiatalokat kempingezni, kirándulni; ez nagyban segít az oktatásukban és terápiájukban. Éppen ezért került átadásra 10 hátizsák és hálózsák, matracok és 5 sátor az intézmény számára.

 15. Hasonló hátterű gyermekekkel foglalkozik Sopronban a Cseresznye sori Gyermekotthon, ahol 30, 4 és 18 év közötti gyermek lakik, három családszerű csoportban. Az otthon egy trambulint és egy kosárlabda palánkot kapott, hogy a gyermekek nyaranta több időt tölthessenek kint.

 16. Látássérült személyeket segít önellátáshoz az a Vakok és Gyengénlatók Hermina Egyesülete, amelyben különböző csoportok, klubok és szakosztályok színes kulturális, szabadidős és egészségmegőrző programokkal várják a tagokat. Amint azt a zuglói központú szervezet igazgatója kifejtette, a korábbi évtizedekben nagyon sok vak és más korlátozottsággal élő ember be volt zárva a négy fal közé, és az egyesület megpróbálja túltenni magát ezen a hozzáálláson. Az egyház Braille-írással ellátott társasjátékokat adományozott közösségi estek rendezéséhez. Remények szerint ez hozzásegíti majd az egyesület tagjait a még aktívabb társasági élethez.

 17. Szintén látássérültekkel foglalkozik az 1982-ben, apácák által alapított Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvodája és Általános Iskolája Budán, ahol a még élő alapítók tevékeny részt vállalnak az intézmény életében. Az egyikük Fehér Anna nővér, az otthon mostani vezetője, aki 33 éve foglalkozik látássérült emberekkel, és maga is vak. Jelenleg 60 gyermeket látnak el, felüket bentlakásos formában. Közülük tizenöten árvák, akik kiskoruktól fogva az otthonban nevelkednek. Sok gyermek halmozottan fogyatékos, ezért különleges étrendre és folyamatos egészségügyi gondoskodásra van szükségük. Az egyház emberbaráti szolgálata ezért egy székmérleget adományozott az intézménynek (mivel a legtöbb gyermek túl nagy ahhoz, hogy a nővérek megtartsák őket), valamint egy felnőttek által is használható állítókeretet azon fiatalok számára, akik anélkül ágyhoz lennének kötve. „Ez egy teljesen új személeletet fog nekik adni az életüket illetően” – mondta Anna nővér.

 18. A Tatabányai Egyesitett Szociális Intézmény látja el a megyében élő embereket, és lakhatást, illetve alapvető orvosi ellátást biztosít az ott lakó rászorultak számára. Jelenleg 200 lakója van, közülük 86-an kerekesszékesek és 136-an önellátásra képtelenek – többek között számos Alzheimer-kórban szenvedő betege van az intézménynek. Az egyház három orvosi szállítóeszközt adományozott az intézménynek, hogy a dolgozók el tudják szállítani az élelmet és a gyógyszereket az egyes szobákba.

 19. Hasonlóan működik az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győrben 1993-óta. Ma 6 helyszínen összesen 312 beteget lát el. Mindegyikük idős, sokan közülük mozgáskorlátozottak is. A páciensek (és a családjuk is, ha teheti) kifizetik a szolgáltatást, bár ez legtöbbbször csak részlegesen lehetséges. A legtöbb bentlakó számára ez földi élete utolsó állomása. Az emberbaráti projekt keretein belül 30 felfekvés elleni matrac került átadásra. Az ilyen matracok különleges felépítésüek, a belsejükben lévő szerkezet állandóan keringeti a levegőt a különböző testrészek alatt, elősegítve ezáltal a felfekvések megelőzését.

 20. Tatabánya másik jelentős szociális intézménye a Szent József Központ Napköziotthon, amely 30–50 év közötti mozgáskorlátozott felnőttekkel foglalkozik, akik napközben addig tartózkodnak az otthonban, amíg a családjuk dolgozik. Az intézmény reggelit és ebédet biztosít számukra, valamint kinti és benti szabadidős tevékenységeket. A ping-pong asztal, amelyet az egyház adományozott az intézmény részére, egy igen hasznos hozzájárulás, mivel változatosabb tevékenységeket és több mozgást tesz lehetővé.

 21. Magyarországon minden megyében van egy otthon a fogyatékossággal élő emberek számára. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) egyik tagközpontja a Mozgáskorlátozottak Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete Esély Centrum, ahova mintegy 12 000 ember jár különböző szolgáltatások és kezelések igénybevétele céljából a megye minden részéről. Erre a célra egy volt szovjet iskolát építettek át, irodákat, orvosi épületet, napközit, játszóteret, étkezőt és egy kis karbantartói létesítményt alakítva ki.
  Az intézmény gondnoka két siket embert tanít és foglalkoztat, akik a létesítmény karbantartásában segítik. Munkája során korábban a saját otthoni eszközeit, szerszámait használta. Az emberbaráti projekt keretében sok szerszámot sikerült adományozni, amelyeket egyrészt az épületek karbantartásához, másrészt különböző sporteszközök készítéséhez használnak.

 22. Szintén a MEOSZ egyik tagközpontja a 80 értelmi fogyatékos és mozgássérült gyermeknek napközis szolgáltatásokat nyújtó Napsugár Gyógypedagógiai Módszertani Köpont, ahol speciálisan kiképzett személyzet tanít korai tájékozódást, mozgásterápiát, agyfejlesztő tanulási módszereket és nyelvi órákat, valamint segít az önellátóvá válásban. A központ részére törülközők és takarók kerültek átadásra. Ez utóbbiakat diakónusok és a Méhkas osztályhoz tartozó fiatal nők vágták ki és csomózták meg egy fiataloknak szóló nyári tevékenység során.

 23. A Viktória Rehabilitációs Központ a MEOSZ Fejér megyei tagintézménye mozgáskorlátozottak és szellemi fogyatékosok számára, amely 2300 embert szolgál ki. Közülük tízen bentlakásos ellátásban részesülnek, a többiek igény szerint látogatják a központot, ahol mozgásterápiás kezeléseket és rehabilitációs szogáltatásokat kapnak, valamint számítógépes ismereteket szerezhetnek. Az igazgató is mozgáskorlátozott; önkéntesként látja el feladatait immár 35 éve. Az emberbaráti költségvetésből beszerzésre került az intézmény részére egy elektromos emelővel felszerelt terápiás ágy, hogy a kerekesszékeseknek is könnyebb legyen fel- és leszállni.

 24. Az 1992-ben alakult Szegedi Mozgássérültek Alternatív Egyesülete ugyancsak a MEOSZ-hoz kapcsolódik. Az általuk működtetett "Makray" Fejlesztő Iskola 130 értelmi fogyatékossággal élő gyermeket és fiatal felnőttet lát el a környező területekről. Közülük 20 fiatalt napi rendszerességgel hoznak. Az iskola egész évben körülbelül 30 dolgozót alkalmaz, ezeknek a fele valamilyen fogyatékossággal él. Önkéntesek jönnek beszélgetni és foglalkozni a diákokkal, segítenek nekik az internet használatában, kreatív foglalkozásokban és a tanulásban. Emberbaráti segítségnyújtás keretében az egyház szőnyeget, több takarót (amelyeknek végeit a kaposvári fiatalok csomózták), két elektromos izommozgató segédeszközt és egy monitort adományozott.

 25. A Bliss Alapítvány egy 1987-ben alakult non-profit, civil szervezet, amely elsőként vállalta fel a teljes földrajzi régióban a legsúlyosabban sérült, mozgás- és beszédképtelen gyermekek ügyét. Ez volt az első ilyen kezdeményezés Kelet- és Közép-Európában. Az alapítvány az elmúlt negyed század során több mint ezer gyógypedagógust, konduktort és egyéb rehabilitációs szakembert, valamint igen sok szülőt készített fel a rehabilitációs módszereire itthon és a környező országokban. Tevékenységük elősegítésére az egyház oktató jellegű játékokat, speciális számítógépes programokat, terápiás matracokat és két használt számítógépet adományozott.

 26. Tunyogi Erzsébet 35 évvel ezelőtt alapította a nevét viselő Gyógyító Játszóház Alapítványt, és jelenleg 48 halmozottan sérült gyermekkel foglalkoznak korai fejlesztés keretében. Saját fejlesztésű terápiás játékokat és gyakorlatokat alkalmaznak az oxigénhiányosan vagy idő előtt gyermekek állapotának javítása érdekében. Az egyház 3 CD lejátszót, egy porszívót, egy könyvespolcot, és 4 speciális terápiás széket adományozott a fővárosi székhelyű alapítványnak.

 27. 1992-ben 23 érintett család megalapította a Hajlék Értelmi Fogyatékosokat Segítő Alapítványt, hogy az értelmi és halmozottan fogyatékos embereknek akkor is biztosítva legyen a lakhatása, miután a szüleik már meghaltak. Az intézmény hiánypótló szerepét a hosszú várólistájuk is jelzi. Az alapítvány három új csaptelepet, két konyhai asztalt, egy porszívót, egy ruhásszekrényt, egy iratszekrény, és edényeket kapott.

 28. Körülbelül 7 évvel ezelőtt épült fel Szombathelyen a Holnap Háza Lakóotthon az Esőemberke Alapítvány közbenjárásával. A felnőtt lakóotthont olyan szülők kezdeményezték, akik együtt szerettek volna lenni és tanulni súlyosan fogyatékos gyermekeikkel. Szombathely városa biztosította a telket, és az állam felépítette a tízágyas otthont, amelyet adományokból sikerült bebútorozni. A szülők és a bentlakók bérleti díjat fizetnek. Az otthonnak 8 dolgozója van. Az UNSZ misszionáriusok havonta érkeznek önkéntes szolgálatot teljesíteni, hogy a bentlakókkal olvassanak és játszanak. Ezúttal az egyház egy varrógépet, mikrohullámú sütőt, kézi mixert és kenyérpirítót adományozott az otthonnak.

 29. Az előzőnél mintegy 3 évvel régebbi szervezet a Család-Vár Alapítvány, amely az eltelt évek során 1200 önkéntest képzett ki arra, hogy az anyákat szülés előtt, illetve utána a szoptatással kapcsolatos kérdésekben és nehézségekben segítsék. Az alapítvány másik fő tevékenysége, hogy koordinálja és reklámozza az anyatej adományozását olyan anyák számára, akiknek nincsen elég saját tejük, vagy akik örökbefogadnak. Az egyház e tevékenységek elősegítésére mellszívó pumpákat és szoptatási segédeszközöket adományozott, valamint egy hordozható pavilon sátrat, melynek takarásában az édesanyák nyilvános rendezvényeken is nyugalomban és elvonulva tudják megetetni gyermekeiket.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.