Sajtóközlemény

A BYU ápoló szakos hallgatói ukrajnai menekülteket segítettek Lengyelországban

Ez a cikk a TheChurchNews.com jóvoltából jelenik meg itt. További utánközlése tilos!

Írta: Rachel Sterzer Gibson, Church News

A Brigham Young Egyetem (BYU) ápoló szakos hallgatójának, Nadia DeVolnak rokonai élnek Ukrajnában, így már régóta imádkozott azért, hogy valamilyen módon segíteni tudjon az ottani embereknek.

A közelmúltban lehetősége nyílt erre, amikor csatlakozott egy, a BYU – Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza által fenntartott egyetem – hallgatóiból és professzoraiból álló csoporthoz egy lengyelországi tanulmányútra, hogy ukrán menekülteket ellátó központokban szolgáljon. „Végtelenül hálás vagyok azért, hogy a BYU biztosította az ahhoz szükséges forrásokat és részvételi lehetőséget, hogy részese legyek ennek a projektnek” – nyilatkozta DeVol a BYU június 13-i sajtóközleményében.

BYU nursing 1
BYU nursing 1
Egy, a BYU hallgatóiból és professzoraiból álló csoport 2023 májusában Lengyelországba utazott, hogy az ukrán menekültek megsegítésére létrehozott egyik központban szolgáljanak. A BYU saját fényképe, a Church News jóvoltából2023 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

DeVol, aki félig ukrán származású és folyékonyan beszél oroszul, a csoport tolmácsa volt, amikor egészségügyi segítséget nyújtottak, egészséggel és egészségmegőrzéssel kapcsolatos előadásokat tartottak, valamint több ezer dollár értékben adományoztak orvosi felszerelést a központok számára.

Az idei úttal kapcsolatos tervek már egy évvel ezelőtt megfogantak, amikor Julie Valentine, az Ápolóképző Kollégium dékánhelyettese, valamint Leslie Miles, a Ápolóképző Kollégium egyik professzora egy másik hallgatói csoporttal Varsóba utazott, hogy ukrán menekülteken segítsenek.

BYU nursing 2
BYU nursing 2
Egy BYU-hallgató előadást tart a Jednośćban, az ukrajnai menekültek számára létrehozott oktatási és kulturális központban a 2023. májusi tanulmányút során. A BYU saját fényképe, a Church News jóvoltából2023 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

A tavalyi tanulmányútról szóló közösségimédia-bejegyzésében Valentine arról számolt be, hogyan képviselték a BYU tanulói az Ápolóképző Kollégium jelmondatát: „Sajátítsd el a Gyógyító mesterségét”.

„Lehetetlen szavakba önteni a kétségbeesést, rettegést, ellenálló képességet, könyörületet és reményt” – írta a Twitteren, miután csoportjuk aznap 20 órán át gondoskodott a menekültekről.

Nem sokkal ezután Miles és Valentine a BYU egyik sajtóközleményében elárulta, hogy elkötelezték magukat az Ukrajnából érkezettek további megsegítése mellett. Valentine 2022-ben még hozzáfűzte: „Még nincs vége: mérhetetlen szükség van emberbaráti szolgálatra.”

Ezután megalakítottak DeVol és néhány további egyetemista – Jed Fuller, Niles Herrod és Saydie Clark – segítségével egy nonprofit szervezetet Unity for Ukraine (Egység Ukrajnáért) néven, az ukrán pedagógusok által a menekültek megsegítésére létrehozott Jedność nevű kulturális és oktatási központ erőfeszítéseinek a támogatására.

„Azért hoztuk létre a Unityt, mert azt szeretnénk, hogy ezek az ukrán tanárok és az iskolájuk fejlődhessenek – magyarázta DeVol. – Olyan nőknek és gyermekeknek nyújtanak támogatást, akiknek a feje tetejére állt az életük, és szeretnénk, hogy ebben a támogatásban sikerrel járjanak.”

Az idei tanulmányi csoport, Valentine és Miles vezetésével, az ideje nagy részét a Jednośćban nyújtott segítéssel és tanítással töltötte. Előadásokat tartottak a feszültség és a szorongás kezeléséről, a traumák feldolgozásáról, emellett alapvető egészségügyi ellátást nyújtottak fizikális vizsgálatok és négyszemközti vigasztaló beszélgetések révén, továbbá egészségügyi készletek helyszínre szállításával.

Május 18-án egy közösségimédia-bejegyzésben Valentine megosztott egy fényképet a BYU egyik hallgatójáról, amint éppen kettesben beszélget egy menekülttel. „Szolgálattétel az egyénnek. (…) Oly sok szükséglet van, mégis az egyén szívének a felemelése az, ami igazán számít” – írta a képhez.

BYU nursing 3
BYU nursing 3
Egyéni szolgálattétel. A BYU Ápolóképző Kollégium egyik hallgatója segítséget nyújt egy ukránokat befogadó menekültszállón2023 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

A BYU egyik nemrég végzett hallgatója, Brenna Wilkinson, aki tolmácsként tevékenykedett a központban, így nyilatkozott a BYU sajtóközleményében: „Mélyebb tiszteletre és rálátásra tettem szert az emberi élettel kapcsolatban.”

Wilkinson felidézte egy beszélgetését az egyik édesanyával, aki beszámolt arról a megrázkódtatásról, melyet a fiának kellett átélnie, amikor menekülésre kényszerültek a hazájukból.

„Kértem, hogy erősítse meg, biztosan jól értettem-e, amit mondott, hogy a kisfia lövöldözéseknek és bombázásoknak volt a szemtanúja. Egyenesen rám nézett, és azt mondta: »Természetesen.«”

Wilkinson elárulta, hogy a BYU-n szerzett tapasztalatai – köztük a közelmúltban tett külföldi tanulmányút is – segítettek neki abban, hogy most már azt keresse, mit tehet másokért, ne pedig csupán saját magáért.

A lengyelországi utazás arra késztette DeVolt, hogy krisztusi szeretetet és gyógyulást akarjon nyújtani jövőbeli ápolói pályafutása során. Majd hozzátette: „Bőven kijut a tragédiákból, de a munka, melyet végeztünk, nem annyira a tragédiáról szólt, inkább az emberi lélek erejéről, valamint arról a kötelességről, hogy segítsünk, mert emberek vagyunk, és az jó.”

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.