Sajtóközlemény

A családi est minden hétfőt a család nemzetközi napjává varázsol

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlése 1993-ban nyilvánította május 15-ét a család nemzetközi napjává, melynek évenkénti megünneplése rávilágít, hogy a családok milyen nagy hatást gyakorolnak valamennyi nemzet jóllétére.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza emellett azt is kihangsúlyozza, hogy milyen fontos szerepet tölt be a család a civilizáció és a személyes fejlődés egyik elengedhetetlen szegletköveként. 1915-ben, több mint 100 évvel ezelőtt, Joseph F. Smith elnök azt tanácsolta az egyháztagoknak, hogy tartsanak „családi estet”, melyek során a szülők jobban megtaníthatják gyermekeiknek az evangéliumot. David O. McKay elnök 1965-ben arra buzdította a szülőket, hogy hetente egy estét – rendszerint a hétfőt – különítsenek el a különleges, családként töltött idő számára.

     Milyen is egy családi est napjainkban? Magában foglalhat imát, zenét, a szentírások olvasását, történeteket, tanításokat, valamint az otthonban és a társadalomban felmerülő erkölcsi problémákról és kötelességekről való beszélgetést. Emellett sor kerülhet játékokra és egyéb szórakoztató tevékenységekre, valamint frissítőkre és sok-sok nevetésre. Bármilyen család szükségletéhez hozzáigazítható – az egyedülálló felnőttektől kezdve a kicsi gyermekeket vagy tizenéveseket nevelő családokig.

A családi est nem kizárólag az egyház tagjainak szól; alkalmassá tehető bárki számára, bármilyen hitrendszer szerint is éljen. David C. Dollahite és Loren Marks a The Atlantic című folyóirat számára írt cikkükben Vern Bengtson társadalomtudóst idézik, aki szerint a családi est „egyike a nemzedékeken átívelő kapcsolatokat és a családokról való gondoskodást elősegítő legsikeresebb [vallási] kezdeményezéseknek”. A családi est alkalmat kínál, hogy egy időre feltartóztassuk a minket körülvevő túlhajszolt, „nincs idő semmire” kultúrát, fedezéket találjunk a technológia és média folyamatos zárótüze elől, és újból ráhangolódjunk a számunkra legtöbbet jelentő emberekre.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.