Sajtóközlemény

A kerékpározás világnapja: Családok és misszionáriusok két keréken

A kerékpár már több mint 200 éve szolgál a közlekedés és kikapcsolódás eszközeként, 2018 óta pedig világnapja is van a kerékpározásnak, méghozzá június 3-án. Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza misszionáriusai esetében pedig a kerékpár szinte védjeggyé vált, oly sok helyen róják bicikliző misszionáriusok a világ és Európa utcáit.

Missionaries_Bicycle
Missionaries_Bicycle
Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza két misszionáriusa Magyarországon2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

„Ők azok, a fekete névtáblákkal és az aranyos biciklis bukósisakokkal” – jellemzik így gyakran a misszionáriusokat az egyház honlapja szerint. A legtöbb misszionáriusként szolgáló fiatal már gyermekkorában megtanul biciklizni, különösképpen Európában, ahol évente 20 millió kerékpárt értékesítenek.

„Hollandiában a kerékpár közlekedési eszköz, nemcsak a kikapcsolódás kelléke – meséli Christiaan Kleijweg, egy utolsó napi szent a nyugatholland Voorshotenből. – Az országunk kicsi a maga 17 millió lakosával, de így is 37 000 km kerékpárúton 15 milliárd kilométert tekerünk le évente. Az közel 900 km évente személyenként. Összesen 23 millió hagyományos és elektromos rásegítésű bringánk van, ami az egy főre jutó 1,3 kerékpár átlaggal világkülönlegességnek számít. Sokaknak a kerékpározás családi ügy. Szülők és gyermekek együtt kerékpároznak.”

Missionaries_Bicycle2
Missionaries_Bicycle2
Kerékpározó misszionáriusokat ábrázoló rajz az Evangéliumi médiakönyvtárból.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Erlangent régóta úgy ismerik, mint Németország legbringabarátabb városát. Minden út egyharmadát kerékpárral teszik meg, ez háromszorosa az országos átlagnak. Számos erlangeri jár iskolába és munkába, intéz ügyeket és megy színházba vagy istentiszteletre két keréken.

Így tesz a Grünke család is. Leonhard nemrég lett 80 éves, de csak néhány hete nyugdíjazta magát a 46 éven át tartó kerékpáros újságkihordásból, amit másodállásban a feleségével felváltva űzött. Útvonaluk napi 10 kilométer volt, amelyet minden reggel két három órába telt megtenni. Két fiuk egyszer 230 kilométert tekert néhány barátjával a Frankfurt templomba, hogy részt vegyenek egy ifjúsági rendezvényen.

Bicycle_woman
Bicycle_woman
Fiatal nő kerékpárral. Sok misszionárius már gyermekkorában megtanul kerékpározni.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

A szintén német Dieter F. Uchtdorf eldera Tizenkét Apostol Kvórumábólszeretettel emlékszik vissza az alkalomra, amikor jövendőbeli feleségének, Harrietnek felajánlotta, hogy elviszi a biciklijén istentiszteletre.

A biciklis európai nemzetek kategóriájában elsőként talán a fenti országok jutnak eszünkbe, azonban érdemes megemlíteni, hogy a magyarok is dobogós helyen állnak a kerékpár használatában. Az ország lakosainak csupán kevesebb mint az egyharmada nem szokott egyáltalán kerékpározni, a népesség majdnem fele pedig legalább hetente egyszer nyeregbe pattan. Igaz, míg Nyugat- és Észak-Európában a kerékpár a sport mellett jellemzően a nagyvárosi közlekedés eszköze, itthon a községekben és kisebb városokban találjuk a hazai biciklisek zömét.

A kerékpárt nem csupán a gyakorlati haszna miatt kedvelik sokan világszerte, hiszen a célirányos közlekedés mellett is számos formája létezik a biciklizésnek, a versenyszerű kerékpározástól a könnyed családi kiruccanásig. Emellett a kerékpár világszerte milliók számára teremt és támogat megélhetést, biztosít kikapcsolódást, valamint segít a testi-lelki jó közérzet, egészség fenntartásában.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.