Sajtóközlemény

JustServe: a szolgálat lázában égve

Kicsiben kezdődött. 2018 januárjában az Angliában élő Jolliffe házaspárt arra kérte az egyházuk, hogy segítsenek szolgálati lehetőségeket biztosítani az országban. Catherine és a férje, Clive sikerrel járt: ma már több mint 2300 projekt áll rendelkezésre. Mi több, a Leedsből útjára indult kísérleti program és mozgalom, amely a JustServe nevet kapta, 2019 végére az egész Egyesült Királyságra és Írországra kiterjedt, ma pedig már Európa más részein is terjeszkedik.

De mi is az a JustServe? A JustServe egy olyan weboldal és telefonos alkalmazás, amelyet Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza indított útjára, hogy összekapcsolja a segíteni vágyókat a szolgálati lehetőségekkel. A rendszert 2019-ben a G20-ak Japánban megrendezett felekezetközi fórumán mutatták be a közösségeknek szánt ajándékként. A weboldal felületet biztosít a támogatást kereső szervezetek számára, ahol ingyenesen közzétehetik a projektjüket. Az önkéntesek pedig a JustServe weboldalán vagy az alkalmazásban regisztrálva kereshetik meg az érdeklődési körükhöz és képességeikhez illeszkedő projekteket.

JustServe_Granada_Spain01
JustServe_Granada_Spain01
Takarítási projekt Granadában, Spanyolország2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

A Jolliffe házaspár 2020 nyarán elkezdte a JustServe bevezetését Portugáliában, Spanyolországban, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban, Magyarországon, Németországban, Ausztriában és Svájcban, amiben még a Covid19-világjárvány sem tudta megakadályozni őket. Nemrégiben Finnország is csatlakozott az ügyhöz. A bevezetés nagyszabású projekt, amely fordításokat, honlapkészítést és jogi előkészítést foglal magában.

Eddig hat másik házaspárt képeztek ki arra, hogy a saját országukban népszerűsítsék a törekvéseket. Közülük korábban senki nem találkozott a JustServe-vel, viszont mostanra már mindannyiuknak szilárd meggyőződése, hogy ez a mozgalom áldást jelent majd az országuknak.

Miután már több mint három éve dolgozik a JustServe-vel, Catherine látta, hogyan segíti ez a kezdeményezés azokat, akik jót akarnak tenni, „hogy együtt dolgozzanak a közösségük jobbá tételén, kimutassák a szeretetüket embertársaik iránt, valamint hitvallástól és kultúrától függetlenül együttműködjenek”.

Az együttműködés első lépéseként a JustServe vezetői a saját országaikban a helyi gyülekezetekben szakértőket képeznek ki, akik megtalálják és felveszik a projekteket a honlapra. Az eddigi tapasztalatok szerint, amikor a szakértők tájékoztatják a többi egyháztagot a JustServe-ről, jellemzően mindenki „nagyon lelkessé válik, hogy tehet valamit a közösségéért, és hogy jó állampolgárként együttműködhet másokkal”.

JustServe_Granada_Spain02
JustServe_Granada_Spain02
JustServe-projekt Granadában, Spanyolország2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Spanyolország volt a felsorolt országok közül az első, ahol elindult a honlap. A JustServe önkéntesei elsőként egy közösségi egyesülettel dolgoztak együtt – a helyi hatóságokkal egyeztetve – egy granadai köztisztasági projekten. Azóta is minden szombaton közösen dolgoznak a város tisztán tartásán és vonzóvá tételén.

A Kanári-szigeteken az egyháztagok a Virgen de Coromoto helyi szervezettel közösen vettek részt különböző projektekben a kanári és venezuelai közösségek körében. Amikor a bérleti díj túl magassá vált a szervezet számára, az egyház a helyi gyülekezeti házát ajánlotta fel a havonta egyszer megrendezett ételosztásra. Az élelmiszerbank munkatársai hálásak voltak a lehetőségért, hogy ingyenesen használhatják az épületet, megjegyezve, hogy „közösen sokkal többet tudunk elérni”.

JustServe_CanaryIslands_Spain
JustServe_CanaryIslands_Spain
Élelmiszerosztás a Kanári-szigeteken, Spanyolország2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

A bevezetés minden országban más és más, a helyi szükségletektől, valamint az ottani JustServe-vezetők konkrét hátterétől és tapasztalatától függően. A német ajkú országokban, valamint Hollandiában és az Egyesült Királyságban, ahol más hasonló platformok is rendelkezésre állnak, a JustServe egy újabb lehetőség. Ugyanakkor a JustServe egy egyszerűen használható rendszer, amelyet az egyház ráadásul ajándékként biztosít az egyes országok számára.

Más a helyzet többek között Portugáliában, ahol jelenleg nem létezik a szolgálati lehetőségeket összegyűjtő hivatalos felület, így az önkénteskedni kívánók újságcikkekre és a másoktól hallott hírekre hagyatkoznak a szükségletek felderítésében. Itt tehát a JustServe honlapja izgalmas, új lehetőséget nyújt majd nekik arra, hogy egy online platformon keresztül könnyen megtalálják a közösségi önkénteskedés lehetőségeit, amivel így ezek a közösségek is jól járnak.

A franciaországi önkéntesek eközben egyházi és üzleti vezetőkkel együttműködve építenek ki kapcsolatokat, ami lehetővé teszi számukra, hogy felkészültek legyenek és készen álljanak a honlap bevezetésére.

A szolgálat lehetőségei mindenütt adottak. Hogyan találhatod meg ezeket? Amint a kezdeményezés elindul az országban, egyszerűen látogass el a JustServe.org oldalára. A honlapon felsorolt lehetőségek között találd meg a te helyzetednek megfelelőket. Hívd meg a családodat vagy a barátaidat, és élvezzétek a közös önkénteskedést. Vagy menj egyedül, és szerezz új barátokat. Segíts te is a JustServe-nek növekedni, és jobbá tenni a közösségedet!

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.