Sajtóközlemény

A Mormon Tabernákulum Kórus bejelenti 2016-os európai turnéját

Az első nemzetközi turné majdnem két évtized óta

A világhírű Mormon Tabernákulum Kórus és Templom Téri Szimfonikus Zenekar 18 év óta először nemzetközi turnéra indul. 2016. június 27-től július 16-ig több mint húsz napon keresztül nyolc európai városban fog fellépni.


A turné Berlinben és Nürnbergben kezdődik, majd ezt követően Bécsben és Zürichben folytatódik. Ezután a kórus és a zenekar visszatér Németországba, hogy Frankfurtban adjon koncertet, majd fellépnek Brüsszelben, Rotterdamban, végül pedig Párizsban. A helyszínnel és jegyvétellel kapcsolatos információkat később közöljük.

Thomas S. Monson Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza vezetője nyilatkozta: „Nagyon örülök annak a megtiszteltetésnek, hogy az egyház elnökeként abban a kiváltságban lehet részem, hogy a Mormon Tabernákulum Kórus tanácsadója lehetek. A célom, hogy a kórus és az azt kísérő Templom Téri Szimfonikus Zenekar a zeneművészet ragyogó példái legyenek az egész világ számára. Örülök, hogy az európai turné bejelentésével ennek a két együttesnek számos országban lesz lehetősége arra, hogy a felemelő zenéjükkel megérintsék az emberek szívét. Ez a koncertturné fontos előrelépést jelent abban a munkában, melyet a kórus és a zenekar folyamatosan azért végez, hogy Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza nagyköveteiként világszerte felépítsék a barátság és a megértés hídjait."

„Amikor 2012-ben én lettem a kórus elnöke, elsődleges céljaim egyike az volt, hogy újra nemzetközi turnékra induljunk – mondta Ron Jarrett. – A közösségi médián keresztül közel és távol is sikerült kapcsolatot teremtenünk a közönséggel. Most nagy örömünkre szolgál, hogy ezzel a turnéval majdnem két évtized óta először a nemzetközi közönség is személyesen élvezheti majd a kórus zenéjét. A mai világ kihívásai mellett izgatottan várjuk, hogy megoszthassuk azt az örömöt és békét, melyet a kórus zenéje hoz, és amely nem ismeri a kor és az országok határait.”

A Mormon Tabernákulum Kórus 1955-ben, egy hét hetes koncertkörút keretében utazott először Európába. Első nagy európai turnéjuk után a kórus még négy alkalommal járt Európában: 1973-ban Nyugat- és Közép-Európában, 1982-ben Észak-Európában, 1991-ben Kelet-Európában és 1998-ban Dél-Európában. 

A kórus és zenekar általában kétévenként indul turnéra, és jövő hónapban az Atlanti-óceán partvidékére látogatnak el. Így hát nagy meglepetés volt, amikor Jarrett elnök bejelentette a döbbent kórus és zenekar előző esti próbáján, hogy jövőre nemzetközi turnéra indulnak.

„Rendkívül megható volt, ahogy a bejelentésre reagáltak – mondta Jarrett. – A kórus és a zenekar tagjai mindannyian önkéntesek, és szó szerint annak szentelik az életüket, hogy a zenén keresztül megáldják mások életét. Számukra ez több, mint egy valóra vált álom; ez egy igazán megható és megérdemelt megtiszteltetés.”

Az 1893-ban történt első Utah államon kívüli turnéjuk óta a kórus bejárta az Amerikai Egyesült Államokat és számos külföldi országot. Koncerteket adott Európa-szerte, illetve a világ zenei fővárosaiban, Izráeltől és Oroszországtól kezdve Japánon át Ausztráliáig. A számos koncerten kívül a kórus fellépett még hat amerikai elnök beiktatásán is. 2005. óta a teljes szimfonikus zenekar is együtt turnézik a kórussal. 

A 360 fős kórust, melyet gyakran a 150 fős zenekar kísér, hetente a Zene és próza című műsor részeként is hallhatjuk. Ez a 30 perces program jelenleg a világ leghosszabb folytatólagos közvetítése, és több mint 2000 rádió-, televízió-, kábel- és műholdas csatorna sugározza. A kórus és zenekar saját lemezkiadóval rendelkezik, melynek neve Mormon Tabernacle Choir®.

További információért kérjük, látogasson el a www.mormontabernaclechoir.org/tour oldalra. További média források találhatóak az oldal Rólunk>Sajtószoba pontja alatt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kapcsolatfelvétel hírközlő szervek részére
Demó Viktória
+36306786745
demov@unsz.org

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.