Sajtóközlemény

A próféta fogja felszentelni az Olaszországi Róma templomot

Az Olaszországi Róma templomot Russell M. Nelson, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza elnöke fogja felszentelni 2019. március 10-én, vasárnap. A legtöbb felszenteléstől eltérően Rómában három napon át tartó felszentelési szertartás (összesen hét gyűlés) kerül megtartásra, hogy a térségből minél több utolsó napi szentnek legyen lehetősége részt venni rajta. Ezen kívül a teljes Első Elnökség és a Tizenkét Apostol Kvóruma is jelen lesz Rómában. Ismereteink szerint ez lesz az első olyan alkalom, amikor az egyház mind a 15 vezetője az Amerikai Egyesült Államokon kívüli helyszínen gyűlik össze.

„A templom szó szerint az Úr háza. Mindegyik templom megszentelt szentély, melyben az élők az evangélium szent és ünnepélyes szertartásait végzik önmaguk és a holtak javára – mondja Nelson elnök az Olaszországi Róma templom új, virtuális sétájának bevezetőjében. – Azért építünk templomokat, hogy a hithű tagjaink gyakran látogathassanak el oda, és részesülhessenek vallásunk legszentebb szertartásaiban. Mielőtt bármely templomunkat felszenteljük e szent rendeltetésére, meg szoktuk hívni a nagyközönséget, hogy tekintsék meg a templom szépségét, és tudjanak meg többet azokról a kötelezettségekről, amelyeket ott vállalunk Isten felé.”

 

Miért kap ilyen kiemelt figyelmet az egyház római temploma? Januárban, a Róma templom sajtónapján David A. Bednar apostol (aki egyúttal az egyház Templomi és Családtörténeti Osztályának vezetője) elmagyarázta a felekezet világméretű felépítését és szemléletmódját. Kiemelte, hogy Róma a világ egyik legpatinásabb történelmi helyszínei közé tartozik, továbbá a város bibliatörténeti eseményekben is bővelkedik, hiszen Péter és Pál apostol prédikálta itt Jézus Krisztus evangéliumát.

„Ez egy világméretű vallás – mondta David A. Bednar elder Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáról. – Több mint 16 millió tagunk van, és az egyházunk több mint 170 országban elismert és működő felekezet, így hát csak idő kérdése, hogy a világ legtöbb nagyvárosában álljanak templomaink. Azonban az, hogy Rómában – »az örök városban« – templommal rendelkezünk, különleges jelentőséggel bír.”

A templom látogatóközpontjában – a krisztusi tematikájú élénk színű ólomüveg ablak előtt – tartott sajtótájékoztatón Massimo De Feo elder Rómának a kereszténység történetében elfoglalt helyzetéről beszélt.

 

„Tekintve, hogy Róma évezredek óta a kereszténység egyik központja, nem lehet meg [Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza] Jézus Krisztusnak szentelt templom[a] nélkül  – mondta az olaszországi születésű De Feo elder, általános felhatalmazott hetvenes. Róma ráadásul »az örök város«. Ezért is kellett, hogy templomunk álljon az örök városban, hiszen ezek az örökkévalóságot jelképezik. A templom az a hely, ahol megtanuljuk, hogy az élet örökkévaló.”

Az egyház templomai eltérnek azoktól az egyházi létesítményektől, ahol az egyháztagok a vasárnapi hódolatukat tartják. A templomot az Úr házának tartják, ahol Krisztus tanításait erősítik meg a házasságon, a keresztelésen és más olyan szertartásokon keresztül, amelyek a családokat az örökkévalóságra egyesítik.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.