Sajtóközlemény

A próféta Ferenc pápával találkozik a Vatikánban

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza elnöke, Russell M. Nelson szombaton találkozott Ferenc pápával a Vatikánban – most először találkozott egymással egy utolsó napi szent elnök és egy pápa. A látogatásra egy nappal azelőtt került, sor, hogy Nelson elnök felszenteli az egyház első olyan templomát, mely Rómában található.

Nelson elnökkel ott volt M. Russell Ballard elnök is a Tizenkét Apostol Kvórumából.

A 33 percen át tartó találkozót követően Nelson elnök és Ballard elnök találkoztak a média képviselőivel. „Szívélyes, feledhetetlen élményben volt részünk – mondta Nelson elnök. – Mily kedves, csodálatos ember [a pápa], és milyen szerencsések a katolikus emberek, hogy ilyen jóakaratú, törődő, szerető és hozzáértő vezetőjük van.”

Nelson elnök így írta le a találkozót: „Beszélgettünk a szükséget szenvedő emberek iránt érzett aggódásunkról, amelyben osztozunk, valamint a vágyunkról, hogy enyhítsünk az emberi szenvedésen. Szóba került a vallásszabadság, a családok fontossága, továbbá az egyház fiataljai és a világ elszekularizálódása felett érzett közös aggodalmunk, annak a szükségessége, hogy az emberek Istenhez jöjjenek, Őneki hódoljanak, Őhozzá imádkozzanak, és hogy birtokukban legyen az a biztonság, amit a Jézus Krisztusba vetett hit hoz az életükbe.”

Az utolsó napi szent vezetők a vallás megalapításának napjai óta szorgalmazzák a vallásközi párbeszédet. Amióta 2018-ban Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza vezetőjévé vált, Nelson elnök többször is kapcsolatba lépett már a Római Katolikus Egyház prelátusának tagjaival. Múlt év novemberében Texas államban találkozott Gustavo Garcia-Siller érsekkel, San Antonio katolikus egyházmegyéjéből. Múlt hónapban pedig Arizona államban beszélt Thomas J. Olmsted őméltóságával, Phoenix katolikus püspökével. Nelson elnök 35 éve tartó apostoli szolgálata során sok hasonló kapcsolatfelvételt kezdeményezett már, 130 országba látogatva el azért, hogy szolgálattételt nyújtson az utolsó napi szenteknek és a vallás barátainak.

Nelson elnökkel 2018 októberében interjút készített Sergio Rubin, Ferenc pápa életrajzírója, amikor Uruguayban összefutottak. Nelson elnök és Rubin úr röviden az Olaszországi Róma templomról is beszélgettek. „Nagyra értékeljük a pápa és a Vatikán kedvességét. Rendkívül szívélyesen fogadnak minket” – mondta akkor a próféta.

A katolikusok és az utolsó napi szentek vallásközi párbeszéde részeként a Vatikánban Henry B. Eyring elnök (az egyház korábbi elnöke, Thomas S. Monson tanácsosaként) kezet fogott Ferenc pápával a házasság tárgyában rendezett vatikáni csúcstalálkozón. 2010-ben Ballard elnök katolikus vezetőket látogatott meg a Vatikánban. 1995-ben az akkori elnök, Gordon B. Hinckley a Vatikán könyvtárának adományozta az Encyclopedia of Mormonism [A mormonizmus enciklopédiája] egy kötetét.

 

Sok más helyen is találkoztak már egymással a katolikus és az utolsó napi szent vezetők. 2010-ben például Francis George bíboros (1937–2015), aki akkoriban a United States Conference of Catholic Bishops [Katolikus Püspökök Konferenciája az Amerikai Egyesült Államokban] (USCCB) vezetője volt, beszélt a Brigham Young Egyetemen és találkozott utolsó napi szent apostolokkal. Nemrégen az apostolok közös témákról folytattak beszélgetést Timothy Dolan bíborossal, New York érsekével. Utah államba is sok katolikus vezető ellátogatott már. Köztük van Joseph Kurtz, Louisville érseke (akkoriban az USCCB elnöke), aki 2016-ban ellátogatott a Templom térre, valamint Charles J. Chaput , Philadelphia érseke, aki többször is beszélt a Brigham Young Egyetemen. 2015-ben Chaput érsek meghívta D. Todd Christofferson eldert a Tizenkét Apostol Kvórumából, hogy a Családok Világtalálkozóján Philadelphia államban mondja el, vajon az utolsó napi szentek milyen alapelveket alkalmazva erősítik meg a családokat.

Utah államban az egyház az elmúlt évtizedek során szoros kapcsolatot tartott Salt Lake City római katolikus egyházmegyéjével. Ballard elnök és Christofferson elder csatlakozott a Utah államban lakó katolikusokhoz Oscar A. Solis püspök beiktatásakor, akit Ferenc pápa 2017-ben nevezett ki a Utah államban lakó katolikusok élére. „Az utolsó napi szentek becsben tartják a katolikus közösséggel kialakított, régóta fennálló barátságot Utah államban és szerte a világon” – mondta akkor Ballard elnök. Ballard elder John C. Wester érsek beiktatási miséjén is részt vett a New Mexico állambeli Santa Fe városában. Wester érsek, Solis püspök elődje nyolc éven keresztül volt Utah állam katolikus püspöke.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.