Sajtóközlemény

A Szentek 3. kötete a világszerte élő utolsó napi szentek történeteiből válogat

Az egyház hivatalos történetének a legújabb fejezete erőteljes hangsúlyt fektet az európai hithű szentekre

A Szentek:  Jézus Krisztus egyházának története az utolsó napokban várva várt harmadik kötete ma jelent meg 14 nyelven, világméretű közönséghez jutva el ezáltal. A sorozat legújabb kötete, melynek a címe Boldly, Nobly, and Independent (Bátran, nemesen és függetlenül), az 1893–1955 közötti időszakból meséli el számos utolsó napi szent történetét – beleértve az első európai templom felépítését, valamint a hit gyakorlásának a tapasztalatait a vasfüggöny mögött.

SaintsV3_01.jpegDownload Photo

A Szentek, 3. kötet mostantól elérhető az egyház online boltjában és egyes könyvesboltokban. A digitális változat ingyenesen elérhető az egyház honlapján és az Evangéliumi könyvtár alkalmazás Egyháztörténet részében.

SaintsV3_02.jpegDownload Photo

A szentek korábbi kötetei a visszaállítás korai időszakára összpontosítanak, amikor a utolsó napi szentek összegyűltek, hogy templomokat építsenek Kirtlandben, Nauvooban és Utah-ban. Bár ezek a kötetek Angliából, Skandináviából és a Csendes-óceáni-szigetekről szóló történeteket is tartalmaztak, a 3. kötetben válik a történet valóban nemzetközivé. A könyvnek több mint a fele az Amerikai Egyesült Államokon kívül zajlik, a történetek Európában, Ázsiában, Afrikában, Közép- és Dél-Amerikában, valamint Óceániában játszódnak. A könyv csúcspontja az, amikor David O. McKay elnök felszenteli a svájci templomot, amely az első templom volt Európában. Az európai szenteknek ezután már nem kellett átkelniük az óceánon ahhoz, hogy teljes mértékben részesüljenek a visszaállított evangélium áldásaiban.

„Az olvasóknak sok örömet, időnként pedig fájdalmat fog okozni, amikor a szentek tapasztalatairól tanulnak majd szerte a világon – mondta ifj. LeGrand R. Curtis elder, egyházi történetíró és feljegyzésvezető. – Ebben az új kötetben pillantjuk meg először, hogy miként áldják meg a templomok az egyház tagjait Észak-Amerikán kívül, illetve látjuk, milyen erőteljes hatással vannak e templomok szertartásai a szentekre.”

SaintsV3_03.jpegDownload Photo

Míg az egyháztörténet korábbi korszakait sok olvasó ismeri, a Szentek 3. kötete az utolsó napi szentek történetének egy kevéssé ismert időszakát hozza napvilágra. Az ugrásszerű fejlődés ideje ez, amikor a lovaskocsin utazó, távírón keresztül érintkező emberektől eljutunk a hangsebességnél gyorsabb sugárhajtású repülőgépek és a színes televízió koráig.

„A 3. kötet a világban és az egyházban zajló mélyreható átalakulások időszakát fedi le, mind intézményi szinten, mind pedig az emberek mindennapi életében és tapasztalataiban – vázolta Lisa Olsen Tait, a sorozat főszerkesztője. – Ezeket a változásokat hétköznapi szentek szemén keresztül mutatjuk meg szerte a világon, legyen az egy fiatal papságviselő Cincinattiben, egy japán nyelvű misszionárius nővér Hawaiin, vagy egy bizonytalansággal és korlátozásokkal szembesülő friss házaspár a berlini fal mögött.”

Miközben az olvasók hatalmas gazdasági nehézségekkel, kegyetlen világháborúkkal és influenzajárvánnyal találják szembe magukat a könyvben, fel fogják ismerni, hogy a hitbe való kapaszkodás a gondok idején nem jelent újdonságot az utolsó napi szentek számára. Vannak kételyekkel és elnyomással szembenéző nőkről és férfiakról szóló történetek, amelyek a remény és a megbékélés történetei is, amint az egyháztagok kezüket nyújtják felebarátaik szolgálatára és megáldására.

SaintsV3_04.jpegDownload Photo

Azon olvasók kedvéért, akik még jobban el szeretnének mélyülni a szentek történetében, az egyház több tucat új egyháztörténeti témát is megjelentetett az Evangéliumi könyvtárban, részletesen bemutatva témák egész skáláját, a nagy gazdasági világválságtól az ifjúsági és felsőfokú hitoktatásig. Ma kerül sor a Szentek podcast harmadik évadának az elindítására is, amely a színfalak mögé vezet, hogy még többet meséljen a könyvekben szereplő emberekről és eseményekről. A podcast korábbi évadai több százezer hallgatóhoz jutottak el.

A Szentek, amely négy részből áll majd, a harmadik olyan többkötetes hivatalos történet, amelyet az egyház ad ki. Joseph Smith adott megbízást és ő felügyelte az 1830-as évekről szóló első egyháztörténet megírását, mely 1842. elején jelent meg. A második történetet B. H. Roberts egyházi segéd-történetíró jelentette meg 1930-ban, amikor az egyház tagsága még egymillió fő alatt volt.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.