Sajtóközlemény

Államtitkári találkozó egyházi vezetőkkel

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza európai és magyarországi vezetői látogatást tettek a Miniszterelnökségen

2022. április 14-én Dr. Azbej Tristan államtitkár, a Miniszterelnökség Üldözött Keresztények Megsegítéséért és a Hungary Helps Program Megvalósításáért Felelős Államtitkárság vezetője fogadta Rubén V. Alliaud eldert, az Európa Központi Terület Elnökségének a tagját, valamint Borsos Pétert, a Budapest Magyarország Cövek elnökét. A gyűlést Francesco Di Lillo, az egyház európai uniós és nemzetközi ügyek irodájának az igazgatója kezdeményezte, aki szintén tagja volt a küldöttségnek. 

A találkozó új lehetőséget biztosított az egyház számára, hogy személyes kapcsolatot ápoljon magyar kormányzati tisztségviselőkkel. A megbeszélésen a vezetők tájékoztatást nyújtottak az egyház magyarországi fejlődéséről, valamint megbeszélést folytattak arról, hogy milyen együttműködés lehetséges a nemzetközi emberbaráti segélynyújtás célba juttatásában. A megbeszélés során a résztvevők több közös érdeklődési területet találtak, továbbá örömmel nyugtázták, hogy a megközelítéseik úgy az etikai kérdésekben, mint a gyakorlati megvalósítás terén számos módon összhangban állnak. A Hungary Helps és az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat is sok helyen nyújt segítséget világszerte, többek között különböző üldözött közösségeknek, azok vallási hovatartozásától függetlenül. Szó esett továbbá a vallás és a lelkiismeret szabadságáról is az emberbaráti segítségnyújtás keretein belül. Az egyházi küldöttség ismertette a segítségnyújtás gyakorlatban történő lebonyolítását, valamint a projektek pénzügyi hátterét. Dr. Azbej meglepetéssel értesült arról, hogy az egyház segélyprogramjai zömében az egyháztagok adományaiból, és mindennemű kormányzati, illetve az ENSZ-től vagy az EU-tól származó pénzügyi támogatás nélkül zajlanak.

Dr. Azbej Tristan államtitkár (j) átveszi Ruben Alliaud eldertől (k) és Borsos Péter cövekelnöktől (b) a családkiáltvány egy példányát© 2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

Borsos elnök röviden ismertette az egyház magyarországi történetét, valamint a jelenlegi felépítését. Azbej államtitkár úr elismerően nyilatkozott arról, hogy helyi szinten a hitéleti működés alapját teljes mértékben az önkéntesek fizetetlen munkája biztosítja, továbbá dicsérően szólt az egyházról és a tagjairól az évek során Magyarországon végzett kiterjedt közösségi szolgálattal kapcsolatban is. Borsos elnök emellett beszámolt a tervezett budapesti templom projektjének jelenlegi állásáról is.

A gyűlés végeztével Alliaud elder átadta Azbej Tristannak a családkiáltvány egy bekeretezett, magyar nyelvű példányát, Borsos elnök pedig ismertette az abban szereplő fő tantételeket és értékeket. A miniszterelnökségi államtitkár a vendégek rendelkezésére bocsátotta a Hungary Helps legfrissebb éves jelentését.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.