Sajtóközlemény

A vasárnap délelőtti ülés keretében hozsánnakiáltással kísért világméretű ünnepélyes gyülekezetre kerül sor

Russell M. Nelson, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza elnöke 2020. április 4-én (szombat) délelőtt bejelentette, hogy az általános konferencia vasárnap délelőtti ülésének egy része egy világméretű ünnepélyes gyülekezet lesz, amely során hozsánnakiáltásban vezeti majd a szenteket.

„Imádkozunk azért, hogy ez a konferencia emlékezetes és felejthetetlen legyen a hallott üzeneteknek, az egyedülálló bejelentéseknek és mindazon élményeknek köszönhetően, melyek átélésére felkérünk titeket – mondta Nelson elnök az Egyházi Irodaépület egyik előadótermének szószékénél állva. – Például a vasárnap délelőtti ülés végén világméretű ünnepélyes gyülekezetre kerül majd sor, amikor is vezetni foglak benneteket a szent hozsánnakiáltásban. Imádkozunk azért, hogy ez kiemelkedő lelki élmény legyen számotokra, amint ezen az egyedi módon dicsőítve Őket világszerte egységesen kifejezésre juttatjuk mély hálánkat az Atyaisten és Szeretett Fia iránt.”

Mi az az ünnepélyes gyülekezet?

Az ünnepélyes gyülekezetek különféle célokból megtartott különleges, szent gyűlések, melyek megkövetelik, hogy az utolsó napi szentek emelkedett lelkiséggel érkezzenek rájuk. E gyülekezetek keretében sor került már az egyház új elnökeinek támogatására, templomok vagy más jelentőségteljes épületek (például a Konferencia-központ) felszentelésére, új szentírások bevezetésére, papsági vezetőknek nyújtott iránymutatásra és egyéb különleges gyűlésekre. A vasárnap délelőtti ünnepélyes gyülekezet konkrét célját – a hozsánnakiáltás mellett – Nelson elnök ismerteti majd a beszédeiben.

Mi az a hozsánnakiáltás?

A hozsánnakiáltás annak egy módjak, ahogyan az utolsó napi szentek kifejezésre juttatják az Atyaisten és az Ő Fia, Jézus Krisztus iránti tiszteletüket és őket dicsőítik. Különösképpen figyelemre méltó, hogy e cselekedetre most kerül sor, amint az egyház annak a bicentenáriumát ünnepli, hogy Joseph Smith első látomásában látta az Istenséget.

A kiáltás azt jelképezi, ahogy a tömegek reagáltak Jézus Jeruzsálembe történő dicsőséges bevonulásakor élete utolsó hetében. „Hozsánna a Dávid fiának! Áldott, a ki jő az Úrnak nevében! Hozsánna a magasságban!” – szól az Újszövetség-beli feljegyzés.

A Salt Lake templom 1892-es zárókőünnepsége óta a hozsánnakiáltást fehér zsebkendők lengetése kíséri. „Ehhez a szent élményhez tiszta fehér zsebkendőt használunk – magyarázta el Nelson elnök szombat délelőtt. – De ha nincs ilyenetek, akkor egyszerűen csak integessetek a kezetekkel.”

A vasárnapi hozsánnakiáltás végeztével a gyülekezet közösen elénekli majd az Isten Szent Lelke című himnuszt, ahogy az a Kirtland templom felszentelésekor is történt.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.