Sajtóközlemény

A véradások apró életeket mentenek

A véradók világnapját ünnepeljük

Nem mindig jut eszünkbe a véradás szükségessége, amíg nem jön szembe velünk egy hirdetés a Vöröskereszttől, egy szervezett véradást hirdető plakát, vagy amíg egy szerettünknek nincs szüksége életmentő vérátömlesztésre. Rebecca Waring, Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza nagy-britanniai tagja ma is emlékszik a pillanatra, amikor megtudta, hogy apró újszülöttje, Megan életének megmentéséhez vérre lesz szüksége.

Annak ellenére, hogy Megan időre született, feltűnően kis súllyal jött világra. A szüleivel, William és Rebecca Waringgal közölték a szívszorító hírt, hogy valami nincs rendben a kislányukkal. A gyermekkardiológiai konzultáció megerősítette, hogy Megan egy súlyos, Fallot-tetralógia néven ismert betegségben szenved. E ritka betegség egyik jelemzője, hogy az oxigénszegény vér a szívből a test többi részébe áramlik.

Waring_family_2021
Waring_family_2021
A Waring család: Rebecca (balra); Megan, Ezekiel, William és Dylan Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza angliai tagjai. Fényképezte: Brett Beresford© 2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

A szívprobléma helyrehozásához Megannek mindössze 4 hónapos korában nyílt szívműtéten kellett volna átesnie.

Az orvosok megállapították, hogy Megan vércsoportja 0 Rh-negatív. Mivel ez az egyik legritkább vércsoport – a világ népességének mindössze 6,6%-a rendelkezik vele – a kórház az egész városra kiterjedő riasztást adott ki 0 Rh-negatív vércsoporttal rendelkező véradók számára.

A Waring család és a gyülekezet önkéntes véradókért böjtölt és imádkozott. Az imáik már másnap válaszra találtak, amikor 73, számukra ismeretlen ember jelentkezett a felhívásra. Rebecca ma is emlékszik, mennyire meghatotta, amikor látta, ahogy az emberek özönlenek a kórházba, hogy a kisbabája segítségére siessenek.

„Egy nap alatt 73 ember jelentkezett. Néhányan egészen Newcastle-ből utaztak ide, ami 3 órányi autóútra van tőlünk, csak azért, hogy vért adhassanak – meséli Rebecca. – És persze nem állíthattam meg őket azzal, hogy »figyelj, az én lányomnak segítesz«, de ott álltam a bejáratnál, és néztem, ahogy az emberek jönnek és útbaigazítást kérnek. Ez egy hatalmas, hatalmas válasz volt egy imára.”

Megan a műtét ideje alatt minden órában egyszer – összesen 14-szer – vérátömlesztésen esett át. Az önkéntes véradók segítségével aznap sikerült megmenteni Megan életét.

A véradás évente több millió Meganéhoz hasonló életet ment meg. A véradományokat számos dologra használják, például sérültek ellátásakor, szüléseknél, vérszegénység, vérzékenység és vérképzőszervi gondok esetén, rákkezelések során, valamint sok más betegség kezelésében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) statisztikái szerint 1 egység vér adományozása akár 3 életet is képes megmenteni.

Minden év június 14-én világszerte megünneplik a véradók világnapját. A WHO célja ezen a napon köszönetet mondani az önkéntes véradóknak az életmentő véradásért, és felhívni a figyelmet a rendszeres véradás szükségességére, így biztosítva a vér minőségét, biztonságát és elérhetőségét a rászoruló betegek számára.

A Waring család tagjai igyekeznek tettekben is kifejezni a hálájukat a vérátömlesztésért, amelynek Megan az életét köszönheti. Megan édesapja és nagyapja havonta egyszer vért ad, ezzel is visszaadva annak a közösségnek, amely Megan életét megmentette.

Megan_Waring_2021
Megan_Waring_2021
Az angliai Leedsben élő Megan Waring ma már egy egészséges, fiatal lány, pedig 2008-ban, újszülöttként még életveszélyes szívbetegséget diagnosztizáltak nála. Fényképezte: Rebecca Waring© 2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

Tizenhárom évvel később Megan egy átlagos kamasz életét éli: szeret focizni, teniszezni és táncolni. Rebecca pedig imádja nézni, ahogy az egészséges lánya megteszi mindazt, amit a pici, beteg kisbabájuk láttán remélni is alig mertek.

„Néha ránézek, és azt kérdezem magamtól, mégis hogyan lehetséges mindez? – mondja Rebecca. – Ebből a pici babából, akinek a síráshoz is alig volt elég ereje, egy élénk, életerős, szeretetteljes kiskamasz lett.”

„Nem igazán gondolsz [a véradásra], amíg nem neked vagy a gyermekednek van szüksége rá – figyelmeztet Rebecca. – Nem hiszem, hogy bennünk is egyáltalán felmerülne, ha mi magunknak is nem lett volna rá olyan kétségbeesetten szükségünk. Ezért úgy gondolom, hogy az emberek személyes tapasztalatairól szóló történetek megosztása segít a tudatosság növelésében. Lehet, hogy egy nap szükséged lesz [biztonságos vérre], és annak rendelkezésre kell állnia.”

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.