Sajtóközlemény

A vezető európai katolikus szövetség megkapja az EU Családi Értékek 2015 Díjat

A Brüsszelben tartott esemény a „család ünnepléséről” szólt

Az Európai Katolikus Családegyesületek Szövetsége (FAFCE) egy október 19-én, Brüsszelben tartott ünnepség keretén belül átvette Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházától (mormonok) az EU Családi Értékek 2015 Díjat.

Az EU Családi Értékek Díjjal Brüsszelben azokat az egyéneket és szervezeteket kívánják elismerni, akiknek az Európai Unió intézményeivel való együttműködése és befolyása jelentős hatással van a családi életre az európai társadalmakban.

Az eseményen elnöklő Patrick Kearon elder, aki Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza Európai Területének elnöke, azt mondta, hogy a FAFCE azért kapta a díjat , mert „fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy a családi egységet prioritássá tegye az EU jogalkotási eljárásai során”.

A FAFCE „felismeri a család mint alapvető egység fontosságát a társadalomban. Mély benyomást tett ránk vezetőinek elszántsága arra, hogy ez az üzenet ne kerülje el az EU tisztviselők és az Európai Parlament tagjainak figyelmét sem”.

A díj átvételénél Antoine Renard, a FAFCE elnöke azt mondta: „Köszönjük, hogy elismerik mindazt, amit teszünk. Védelmezzük a családi értékeket, de a családi erényt is óvni kívánjuk.” Ezután kihangsúlyozta a családok jelentőségét: „Mind tudjuk, mivel tartozunk a saját családjainknak. Mindez a béke projektje, Isten projektje.” Renard elnök a FAFCE nevében az EU Családi Értékek 2015 Díjat annak a több ezer szír családnak, szülőnek és gyermeknek ajánlotta,  akik hatalmas mértékű  szenvedésnek vannak kitéve a háború és a bevándorlási krízis folyamán.

Kearon eldert elkísérte Linda K. Burton nőtestvér, a Segítőegylet általános elnöke; valamint Bonnie L. Oscarson nőtestvér, a Fiatal Nők általános elnöke. Burton nőtestvér és Oscarson nőtestvér jelenleg számos gyülekezetet látogatnak meg Európa-szerte.

Burton nőtestvér, aki egy hétmillió főből álló, világméretű női szervezetet vezet, köszönetet mondott az egyházak és vallási szervezetek jelenlévő képviselőinek a családok támogatásáért. Megosztott egy részt a nemzetközi egyházi vezető, D. Todd Christofferson elder üzenetéből, melyet a Philadelphiában megtartott 8. Családi Világtalálkozón mondott el: „A családi élettel kapcsolatos legfőbb prioritásunk azon meggyőződésünkre épül, hogy Isten a saját céljaira teremtette a családot, és rendelte el a családi életet. Ennélfogva az a meggyőződésünk, hogy a szülők és családok kötelességei, valamit azok a tantételek, melyekről beszélni fogunk, valóban isteni rendeltetésűek.” Burton nőtestvér pedig rámutatott „a családok megerősítésének fontosságára a társadalmak fejlesztésében.” „Az én szerepem és a Segítőegylet szerepe az egyházban – folytatta –az, hogy segítsünk a hit gyarapításában és a családok erősítésében.”

Oscarson nővér, aki az egyház programjait felügyeli világszerte félmillió lány számára, megosztott egy idézetet Ferenc pápától, aki a 2014. novemberében, a Vatikánban megtartott, családról szóló kollokvium során ezt mondta: „Napjainkban a házasság és a család válságban van. A »mulandóság kultúrája« sok embert arra vett rá, hogy lemondjon a házasságról mint nyilvános kötelezettségvállalásról. Ez a viselkedésbeli és morális forradalom gyakran lengette már eddig is a szabadság zászlaját, de valójában inkább csak lelki és anyagi pusztulást hozott számtalan embernek, különösen a legszegényebbeknek és legsebezhetőbbeknek.” Oscarson nőtestvér újra kiemelte a fontosságát annak, hogy „hangsúlyt kapjon a lányok oktatása”. „Tantételekkel és értékekkel kell őket erősítenünk, hogy a saját leendő családjukat építhessék majd.” David O. McKay-t, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza egyik korábbi elnökét idézve zárta a beszédét: „Semmilyen más siker nem ellensúlyozhatja az otthon elszenvedett kudarcot.”

Ez az első alkalom, hogy a Családi Értékek Díjat az egyház az Európai Unióhoz kapcsolódó ügyben adja át.

Az idei díjátadó eseményen részt vettek az Európai Parlament tagjai a politikai spektrum minden részéről, valamint egyházi és civil társadalmi szervezetek képviselői.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.