A Sajtószoba Blog

Az egyház csökkentette a misszionáriusi szolgálat megkezdésének alsó korhatárát

A misszionáriusi szolgálat korábbi korhatára fiatal férfiak esetében 19, fiatal nők esetében pedig 21 év volt.

A bejelentésre az egyház 182. félévi Általános Konferenciája nyitó ülésén került sor. A konferenciát világszerte közvetítették a Utah állambeli Salt Lake Cityből.

Az egyház várakozásai szerint a korhatár lejjebb vitele jelentősen növelni fogja a misszionáriusok számát, mert ezáltal többek kaphatnak lehetőséget a szolgálatra.

„Nem azt mondom ezzel, hogy minden fiatal férfi fiatalabb korában fog szolgálni vagy kell szolgálnia” – tette hozzá Monson elnök. Kifejtette, hogy az egyéni körülmények és a helyi egyházi vezetők döntése fogják meghatározni, kik élhetnek ezzel a lehetőséggel. (Monson elnök teljes beszéde itt olvasható.)

(Töltse le a videobejátszás televíziós közvetítésre alkalmas minőségű változatát.)

„Nagy örömünkre szolgál Thomas S. Monson elnök ma délelőtti izgalmas bejelentése” – mondta Russell M. Nelson elder, a Tizenkét Apostol Kvórumának tagja a bejelentést követő sajtókonferencián. A jelenlévők figyelmét a teremben lévő egyik faliképre irányította, melyen Jézus Krisztus éppen arra utasítja apostolait, hogy hirdessék evangéliumát az egész világnak. „Kitágítjuk a lehetőségeket, hogy még több fiatal férfi és nő tehessen eleget ennek az isteni megbízásnak.”

Az egyházi vezetők hangsúlyozzák, hogy a változás nem jelenti automatikusan azt, hogy minden misszionárius az eddiginél fiatalabb korban fog vagy köteles szolgálni. Egyszerűen lehetőséget kívánnak adni a fiataloknak, hogy amennyiben készen állnak rá, korábban kezdjék meg szolgálatukat.

„Egyetlen fiatal férfi vagy nő se kezdje meg misszionáriusi szolgálatát, amíg nem áll készen rá – jelentette ki Nelson elder. – Az elmúlt évtized során 48 ország fiatal férfijai kaptak engedélyt korhatárkedvezménnyel 18 évesen szolgálni. Az e téren szerzett tapasztalataink pozitívak voltak. […] Azt láttuk, hogy ezek a misszionáriusok képesek és alkalmasak voltak a szolgálatra.”

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza 1830-ban történt megalapítása óta több mint 1,1 millió utolsó napi szent férfi és nő teljesített teljes idejű missziót szerte a világon. A misszionáriusi szolgálat papsági felelősség és elvárás az egyház fiatal férfijai esetében, de a fiatal nőket is arra buzdítják, hogy amennyiben indíttatást éreznek rá, ők is szolgáljanak.

A bejelentés legközvetlenebb hatása valószínűleg a teljes idejű misszionáriusok számának emelkedése lesz. Az elkövetkező hónapokban a sok fiatal férfi és nő, aki eddig türelmetlenül várta a misszió előtti hónapok vagy évek leteltét, hamarabb megkezdheti a misszionáriusi életet.

A nők korhatárának lejjebb viteléről Jeffrey R. Holland elder, a Tizenkét Apostol Kvórumának tagja, elmondta, hogy a fiatal utolsó napi szent nők esetében nem követelmény missziót teljesíteni, „azok, akik mégis szolgálnak, elképesztően sikeresek, mi pedig lelkes köszönettel vesszük a szolgálatotokat”. Hozzátette még: „Én személy szerint nagyon örülök annak, ha ez a változás sokkal több fiatal nőnek teszi lehetővé majd a szolgálatot.”

Jelenleg 58 000 misszionárius teljesít szolgálatot. Számuk folyamatosan növekedett az elmúlt években, e bejelentés pedig valószínűleg további jelentős létszámbeli gyarapodást fog előidézni. Holland elder elmondta: elképzelhető, hogy további missziók létrehozására lesz szükség világszerte, és sok meglévő misszióban is emelkedni fog az ott szolgálók száma.

Emellett kifejtette, hogy a misszionáriusoktól nagyobb fokú felkészülést fognak megkövetelni már a Misszionáriusképző Központba (MKK) való belépésük előtt is, és az MKK-ban töltött időt körülbelül a mostani kétharmadára fogják csökkenteni minden misszionárius esetében. Ez a változás segít majd kezelni a misszionáriusi létszám növekedésének átfogó kérdéseit.

A leendő misszionáriusokra gyakorolt hatás mellett az azonnali hatállyal érvényes változás kihat majd Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza többi, mintegy 14,5 millió tagjára is, köztük azon édesanyák és édesapák tízezreire, akik misszióba indítják a gyermekeiket. Hozzájuk szólva Holland elder elmondta: a szülőknek segíteniük kell felkészíteni gyermekeiket a misszionáriusi szolgálatra.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza misszionáriusi programja az egyház egyik legszélesebb körben ismert jellemvonása. A világ száz meg száz nagyvárosának utcáin láthatók mormon misszionáriusok, és ezernyi kisebb közösségben is jelen vannak. A misszionáriusi erőfeszítés az újszövetségi mintán alapszik, amikor is a tanítványok kettesével szolgáltak, az evangéliumot tanítva és Jézus Krisztus nevében megkeresztelve a hívőket.

A misszionáriusok az egyház központjából kapják megbízatásukat, és csak olyan országokba küldik őket, melyeknek kormánya engedélyezi az egyház működését. Nem a misszionáriusok kérvényezik szolgálatuk helyszínét, és azt sem tudják előre, hogy szükséges lesz-e idegen nyelvet tanulniuk. A misszionáriusi munka önkéntes. A misszionáriusok fedezik saját missziójuk költségeit – kivéve a kijelölt területre való elutazást és a hazautat –, és nem kapnak fizetséget sem a szolgálatukért.

 

A Blog böngészése

Névjegy: This blog is managed and written by staff of the Public Affairs Department of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. The information here is reliable and accurate but should not necessarily be viewed as official statements from the Church. The purpose of this blog is to provide journalists, bloggers, and the public with additional context and information regarding public issues involving the Church. For official news releases and statements from the Church, visit MormonNewsroom.org.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS: Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.