Sajtóközlemény

Az egyház megnyitja első interaktív Családismereti Központját Salt Lake Cityben

A családtörténeti kutatók sokkal szórakoztatóbbá varázsolják őseink megismerését, különösképpen a fiatalok számára. Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza 2015. február 11-én nyitotta meg első Családismereti Központját a Templom téren. A megnyitó egybeesett a RootsTech 2015 családtörténeti és az ezzel kapcsolatos technikai eszközök konferenciájával, amely február 12–14. között került megrendezésre a Salt Lake City-ben található Salt Palace konferenciaközpontban. A Joseph Smith Emléképületben kialakított Családismereti Központ egyedülálló és kiemelkedően interaktív élményt nyújt a látogatóknak, összekapcsolva a FamilySearch.org oldalon található családtörténetüket a legújabb számítástechnikai- és mobileszközökkel. 
„Izgalmas alkalom ez, mert rengeteg munka betetőzését jelenti” – mondta Allan F. Packer elder a Hetvenek Első Kvórumából – aki a Családtörténeti Osztály vezérigazgatója is – az új központ ünnepélyes megnyitója során.

A Studio C című televíziós sorozat szereplői is megjelentek az ünnepségen. „Szerintem elképesztően remek munka – mondta el Matt Meese, a stáb tagja. – Szórakoztató, remekül áttekinthető és igen sokszínű. Nagyon várom már, hogy még többet felfedezzek belőle. Egészen más, mint az anyakönyveket nézegetni. Valamivel lebilincselőbb.”

„Az egész élmény kiváló – jelentette ki a 16 éves Andrew Armstrong a utahi Draperből. – Ha valaki családtörténetre gondol, akkor leggyakrabban az jut eszébe, hogy az ember ül a gépnél és unatkozik. Az új kijelzőkkel összekapcsolt iPadek, amelyek itt láthatók, és ahogyan összeállították őket, sokkal interaktívabb élményt nyújtanak, szinte azonnal megragadják az ember figyelmét.”

„Ez a modell-központ – mondja Merrill White, a Családismereti Központ igazgatója. – Szeretnénk, ha a család minden tagja eljönne, és kipróbálná.”
Az igazgató azt is kifejtette, hogy a családismereti központ ötlete néhány évvel ezelőtt merült fel,amikor a FamilySearch elhatározta, hogy egy újfajta látogatói élményt kíván nyújtani a világszerte található 4800 családtörténeti központjában. „Leültünk hát a rajzasztalhoz, és megpróbáltunk valamiféle tapasztalatokon alapuló élményt teremteni a fiatalok és az egész család számára, hogy mindenki otthon érezhesse magát, valamint új, vonzó módon tapasztalhassa meg a saját családtörténetét” – tette hozzá.

A létesítmény építését 2014 májusában fejezték be. Azóta több ezer vendég tesztelte az új élményt, amelynek része az is, hogy egy óriási virtuális térképen fedezhetik fel családfájukat. A tervek között több családismereti központ megnyitása is szerepel a következő években.

A központba látogatók egy egyedi kialakítású iPad segítségével vezérelhetik az életnagyságú, interaktív kijelzőket, összesen hét állomáson, ezzel megismerve magukat és azt, honnan jött a családjuk, hogyan éltek, sőt azt is, hogyan öltözködhettek különleges alkalmakkor. „Szórakoztató élményt szerettünk volna. Már a legelején készíthet mindenki egy »szelfit«, hiszen az egész róluk szól, és arról, hogy aztán hogyan kapcsolódnak össze az örökségükkel” – mondta White úr. A vendégek videofelvételt is készíthetnek magukról vagy egy családtagjukról. White úr elmondása szerint a központ meglátogatása társasági élmény. „Amikor a gyermekek fényképet készítenek, szeretnék, hogy apa, anya vagy a testvérek is lássák, mert tudják, hogy ezzel a történelem részévé válnak.”

A Salt Lake Cityben található új Családismereti Központ a továbbiakban is elsődleges fejlesztési és tesztelési létesítményként működik majd, hogy új élményeket adjon és fejlesszen, amelyek aztán az interneten keresztül, illetve a többi családtörténeti központban jutnak el majd a nagyközönséghez szerte a világon. A nyár folyamán egy újabb Családismereti Központ megnyitását tervezik a washingtoni Seattle-ben, a Washingtoni Seattle templom közelében. A Családismereti Központ meglátogatása körülbelül egy órát vesz igénybe és teljesen ingyenes. A központ hétfőtől szombatig tart nyitva. Nem kötelező, viszont ajánlott előzetesen regisztrálni az interneten, különösen családok vagy fiatalok csoportjai számára.

A FamilySearch International a világ legnagyobb genealógiai szervezete. Egy non-profit, önkénteseken alapuló szervezet, amelyet Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza finanszíroz. Milliók használják havonta a FamilySearch feljegyzéseket, forrásanyagokat és szolgáltatásokat, hogy többet tudjanak meg a családjuk történetéről.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.