Sajtóközlemény

Az egyház történelmi elbeszélést ad ki a korai szentekről

A nagyközönség számára ezen a nyáron válik elérhetővé a mormon történelem kulcsfontosságú eseményeiről szóló könyvsorozat első kötete. Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza egy négykötetes gyűjteményt ad ki, melynek címe: Szentek: Jézus Krisztus egyházának története az utolsó napokban.

„Ez az új kiadvány egy történelmi elbeszélés – mondta Steven E. Snow elder, általános felhatalmazott hetvenes, egyházi történetíró és feljegyzésvezető. – Az első látomás előtt kezdődő és napjainkig tartó történetet annak elbeszélésmódjából adódóan az egyház legtöbb tagja lebilincselőnek és nagyon olvasmányosnak fogja találni.”

Az első kötet első három fejezete már meg is jelent az egyház Liahóna című folyóiratában és az egyháztörténeti honlapon. Az első nyolc fejezet megjelenésére 47 nyelven kerül sor ily módon, folytatásokban. A könyv egésze az idei év végéig 14 nyelven lesz elérhető. Az olvasók az Evangéliumi könyvtár alkalmazás egyháztörténeti részében is megtalálják majd ezt a tartalmat.

A könyv olyan férfiak és nők igaz történetét mutatja be, akik szerte a világon az egyház megalapításának szentelték az életüket. Minden egyes kötetet egyházi történészek írtak a kutatásaik alapján, a kéziratokat pedig rangidős egyházi vezetők nézték át.

„Az egyház története segít nekünk megérteni az előttünk járók életét, a kihívásokat és a nehézségeket, amelyekkel szembesültek, és azt, ahogyan megoldották ezeket – fejtette ki Snow elder. – Történeteik tele vannak hittel és odaadással, bátorsággal, bánattal és örömmel, valamint rengeteg kihívással, különösen az egyház korai napjaiban, de ma is, amikor a világ sok részére még csak most jut el az egyház.”

Az egyházi vezetők szerint a Szentek az Úr azon parancsára reagálva íródott, mely szerint folyamatosan vezessük „az egyházi feljegyzést és történetet” (T&Sz 47:3). Ez a projekt a harmadik olyan alkalom, amikor az egyház több kötetes történelmi művet ad ki a múltjáról. Joseph Smith az 1830-as években kezdte el írni az egyház történetét, melyet 1842-ben kezdtek el kiadni. A második többkötetes történelmi művet B. H. Roberts egyházi történetíró adta ki 1930-ban.

A Szentek első kötete, mely Az igazság zászlaja alcímet viseli, a visszaállítás történetéről szól, Joseph Smith gyermekkorától kezdve addig, amíg az egyháztagok 1846-ban szertartásokban részesülnek a Nauvoo templomban. A 2. kötet, a Nincs az a szentségtelen kéz, a szentek előtt álló kihívásokról szól, amikor az Amerikai Egyesült Államok nyugati felébe gyülekeztek, és a Salt Lake templom 1893-as felszentelésével zárul. A 3. kötet, a Bátran, nemesen és függetlenül, az egyház világméretű növekedésére összpontosít, és a svájci Bernben található templom 1955-ös felszentelésével fejeződik be. A 4. kötet, a Míg minden fülben elhangzik, a közelmúltba kalauzolja az olvasót, amikor már szerte az egész világon vannak templomok.

„Az emberek áldozatokat hoznak azért, hogy csatlakozzanak az egyházhoz, megváltoztassák az életüket és aktív tagokká váljanak – tette hozzá Snow elder. – Így hát ezek a történetek fontos emlékeztetők számunkra arra, hogy mi is felül tudunk kerekedni nehéz dolgokon. Ez reményt ad nekem, hogy az Úr tökéletlen embereken, így még akár rajtam keresztül is munkálkodhat.”

Az egyházi vezetők úgy gondolják, hogy az új kötetek a fiatalok és a felnőttek körében is kedvező fogadtatásra lelnek majd. A könyvekben található részleteket és párbeszédeket történelmi források támasztják alá. Az olvasók minden fejezet végén egyházi feljegyzésekre hivatkozó megjegyzéseket találnak majd, valamint további írásokat és rövidfilmeket a saints.lds.org honlapon.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.