Sajtóközlemény

Az egyház kormányokkal és más erős partnerekkel együttműködve segít az Európába érkező menekülteknek

Európába tett látogatásakor támogatását juttatja kifejezésre az apostol

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza nemzetközi segélyszervezetekkel régóta fennálló együttműködés keretében igyekszik ellátni az Európába érkező menekültek sürgető szükségleteit. Az élelmiszer, menedék, ruházat és egészségügyi ellátmány formájában érkező segítség már úton van. 

Az egyház Jézus Krisztus intését követve segít a szükséget látóknak. Jézus Krisztus azt tanította követőinek, hogy fogadják be az idegent és gondoskodjanak egymásról (Máté 25:35–36). M. Russell Ballard elder a Tizenkét Apostol Kvórumából, mely az egyház második legmagasabb elnöklő testülete, a legutóbbi Európában tett látogatása során személyes benyomásokat gyűjtött a menekültek helyzetéről, és kifejezésre juttatta ezen erőfeszítések támogatását. „Látni kell ezt ahhoz, hogy elhiggyük, milyen hatalmas emberáradatról van szó – mondta Ballard elder. – Láttam, amint népünk újonnan szerzett más vallású és nemzetiségű barátokkal együttműködve igyekszik enyhíteni azok szenvedését, akiket elűztek az otthonunkból és az országukból. Nagyon hálás vagyok minden résztvevő elkötelezett szolgálatáért, hogy segítséget nyújtson azoknak, akiknek erre a leginkább szükségük van.”

Az egyház többek között ezekkel a szervezetekkel működik együtt: UNICEF, az Egyesült Nemzetek Menekültügyi Főbiztosa (UNHCR), Malteser Germany, Crisis Management Center of the Republic of Macedonia, Catholic Relief Services, Medici per i Diritti Umani (MEDU), International Medical Corps. „Örömünkre szolgál, hogy ilyen együttérző és tapasztalt partnerekkel dolgozhatunk együtt – mondta Patrick Kearon elder, az egyház Európa Területének elnöke. – Láttuk, hogyan járnak el, és biztosak vagyunk abban, hogy közös erőfeszítéssel meg tudjuk változtatni azok életét, akik a háború és a nyomor elől menekülnek.”

Ballard elder november közepén két menekülttáborban járt. Berlinben a Malteser Germany képviselőivel találkozott. A szervezetnek az egyház egészségügyi cikkeket és négy raklap gyerekjátékot adományozott, azok számára, akiknek polgári zavargások és egyéb nehézségek miatt kellett elhagyniuk az otthonukat és menedéket keresniük. Ballard eldert elkísérte Craig C. Christensen elder a Hetvenek Elnökségéből, az ő felesége, Debbie, valamint Patrick Kearon elder, az egyház Európa Területének elnöke, és az ő felesége, Jennifer. A felsővezetőknek lehetőségük nyílt arra, hogy menekült családokkal elbeszélgetve megtudják, milyen reményeik vannak és milyen kihívásokban van részük.

Az egyház segítségével az UNHCR úgy segíti a menekülteket, hogy tájékoztatást nyújt a jogaikról, valamint ételt, vizet, menedéket és orvosi ellátást biztosít számukra. Az egyház által támogatott projekt középpontjában Görögország és a Balkán-félsziget áll. Ballard elder és Kearon elder ellátogattak egy táborba az egyik görög szigeten, ahol a menekültek Európába lépnek. További részletekről tájékozódtak és kifejezték megbecsülésüket a szükséget látóknak nyújtott szolgálatért.

Az egyház az UNICEF egyik projektjét is támogatja, mely 225 000 gyereknek kíván segítséget nyújtani az Olaszországban tartózkodó menekült családokban – közülük 90 000-nek az előttünk álló hat hónapban. A gyerekek ruhákat, takarókat és játékokat kapnak. A kisgyerekek és szüleik számára etetőcsomagok is rendelkezésre állnak majd. Az UNICEF gyerekbarát területeket alakít ki a menekülttáborokban, hogy segítsen a gyerekeknek olyan környezetben lenni, mely lehetővé teszi számukra a megrázkódtatások és a szorongás feldolgozását.

A Görögország és Szlovénia közötti tranzitzónában tartózkodó menekült gyermekek a hideg elleni védelemként téli sapkákat fognak kapni.   

A Catholic Relief Services (Katolikus Segélyszervezetek) már hosszú évek óta Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza megbízható partnere. Szerbiában és Macedóniában a két szervezet közösen gondoskodik ételről, sürgősségi ellátáshoz szükséges eszközökről, valamint pszichológiai tanácsadásról a menekültek és családjaik számára. Az egyház az athéni jótékonysági szervezeteknek is támogatást nyújt a menekültek segítéséhez.

A MEDU (Physicians for Human Rights) egy Olaszországban székelő nonprofit szervezet. Az egyház egy mozgó orvosi egység megvásárlását szponzorálta egy MEDU kezdeményezéshez. Ez a jármű orvosságot és orvosi eszközöket, valamint ételt és konyhai eszközöket  fog szállítani a jelenleg Olaszországban tartózkodó menekülteknek. Egy mindenki előtt nyitott klinika is felszerelést kap, hogy segítséget nyújtson az orvosi és pszichológiai ellátásban. A MEDU-t egy csoport orvos, bába és más önkéntesek alapították.

Az International Medical Corps elsősorban orvosi és pszichológiai szolgáltatásokat nyújt a különböző görög szigetekre, például Samosra vagy Kosra érkező menekülteknek. Az egyháztól kapott pénzügyi segítséggel ez a segélyszervezet orvosi és pszichológiai ellátást nyújt, és a helyi kórházakba irányítja azokat, akiknek magasabb szintű ellátásra van szükségük.

Az egyház már több mint egy évtizede nyújt segítséget menekülteknek a Közel-Keleten. Takarók, ruhák, sürgősségi orvosi ellátáshoz szükséges eszközök, étel, és egyéb készletek százezreit adományozta már menekülteknek Jordániában, Libanonban, Törökországban és Szíriában. Szeptember végén bejelentették, hogy az Amerikai Egyesült Államokban található központjuk támogatásával az európai mormonok segítségére sietnek az Európába érkező menekülteknek.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.