Sajtóközlemény

Az egyház neve

Russell M. Nelson elnök, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza elnöke a következő közleményt adta ki az egyház nevével kapcsolatban.

Az Úr megerősítette elmémben annak az elnevezésnek a fontosságát, amelyet kinyilatkoztatott az Ő egyháza, méghozzá Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza számára. Munka vár ránk annak érdekében, hogy összhangba kerüljünk az Ő akaratával. Az elmúlt hetekben a különböző egyházi vezetők és osztályok már elindították az ehhez szükséges lépéseket. Az e fontos üggyel kapcsolatos további tudnivalók a következő hónapokban válnak majd elérhetővé.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházára történő utalások helyes módjára vonatkozó útmutatást a frissített sajtószobai Formai útmutató tartalmazza. A következő hónapokban az egyházi honlapok és anyagok is frissítésre kerülnek, hogy megfeleljenek a Nelson elnöktől kapott iránymutatásban foglaltaknak.

Formai útmutató – Az egyház neve

  • Az egyház hivatalos neve Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza. A teljes nevet Joseph Smith kinyilatkoztatás útján kapta Istentől 1838-ban.
  • Első említéskor előnyben részesítjük az egyház teljes nevét: „Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza”.
  • Amennyiben szükséges a név rövidítése, javasoljuk „az egyház” vagy a „Jézus Krisztus egyháza” kifejezések használatát. A „Jézus Krisztus visszaállított egyháza” kifejezés szintén megfelelő és javasolt.
  • Bár a „mormon egyház” kifejezést régóta alkalmazzák az egyházra, ez nem egy jóváhagyott név, és az egyház egyáltalán nem javasolja a használatát. Kérjük tehát kerülni az „UNSZ” rövidítésnek vagy a „mormon” elnevezésnek az egyház nevét helyettesítő használatát, mint például „mormon egyház”, „UNSZ egyház” vagy „utolsó napok szentjeinek egyháza”.
  • Az egyház tagjaira való utaláskor előnyben részesítjük „Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza tagjai” vagy az „utolsó napi szentek” kifejezéseket. Kérjük a „mormon” kifejezés használatának mellőzését.
  • A „mormon” szó használata helyénvaló olyan tulajdonnevekben, mint a Mormon könyve, vagy amikor jelzőként szerepel történelmi kifejezésekben, például „Mormon Útvonal”.
  • A „mormonizmus” kifejezés helytelen és használata kerülendő. Amikor azon tan, kultúra és életmód összességére történik utalás, amely Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának sajátja, akkor a „Jézus Krisztus visszaállított evangéliuma” a helyénvaló és előnyben részesített kifejezés.
  • Amennyiben többnejűséget gyakorló személyekre vagy szervezetekre történik utalás, szükséges kijelenteni, hogy Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza nem áll kapcsolatban többnejűséget gyakorló csoportokkal.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.