Sajtóközlemény

Szlovákiai roma közösségeket szolgáló mormonok

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza humanitárius ágazata, az UNSZ Szeretetszolgálat nemrég jóváhagyott egy olyan projektet, melynek keretében 1000 higiéniai csomagot készítenek rászorulóknak. Ennek valóra váltásához a szeretetszolgálat együttműködést alakított ki egy helyi konferenciával, melyen Közép- és Kelet-Európából érkező fiatal egyedülálló felnőtt egyháztagok vettek részt 2018. július 10. és 14. között – keddtől szombatig – a Ledeč nad Sázavou közelében található Kouty településen Csehországban. A több mint 100 fiatal 13 országból érkezett, mely országok között ott volt a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Magyarország, Lengyelország, Németország, de még az Amerikai Egyesült Államok és Japán is.

A konferencia résztvevőit megkérték, hogy hozzanak magukkal a csomagokba kerülő felajánlásokat. A csomagokat egy közös szolgálati tevékenység során állították össze. A kész csomagok roma településekre kerülnek, ahol szegénységben élő gyermekek számára lesznek elérhetőek. A csomagok összeállításán túl a résztvevők egy helyi idősotthonban is segédkeztek, ahol általános karbantartást végeztek, kertészkedtek és festettek. „Nagyszerű volt időt tölteni a barátokkal, élvezni a tevékenységeket, és közben együtt szolgálni” – mondja élményéről az egyik önkéntes.

Schultz elder és nővér, a projekt felelősei, jelenleg emberbaráti misszionárius házaspárként szolgálnak Szlovákiában. Ők indították el a projektet, miután láttak szegénységben élő családokat, akik nem nagyon férnek hozzá higiéniai készletekhez. Schultz elder ezt mondta arról, hogy mi motiválja: „Tudjuk, hogy az UNSZ Szeretetszolgálat célja a szegények és a rászorulók szolgálata, valamint az, hogy önellátásra tanítsa őket. Ebből született annak gondolata, hogy segítsük a szegény gyerekeket.” 

„Találkoztunk Darinával, hat roma közösség vezetőjével, aki körbevezetett minket a nagyjából 700 főt számláló településen – saját becslése szerint ennek mintegy fele 17 év alatti gyermek. Láttunk düledező házakat, amelyekben nem volt tiszta vezetékes víz. A falu közepén álló közösen használt kút biztosít tiszta vizet a takarításhoz, a főzéshez és a személyes higiéniához. Megtudtuk, hogy a gyermekek egy része még iskolába sem járhat azért, mert tetves vagy más olyan betegsége van, melyet a silány életkörülmények okoznak” – tette hozzá Schultz elder.

    

A csomagok lendületet fognak adni a személyes higiéniát javítani próbáló gyerekeknek. Darina szerint hálásan fogják fogadni az olyan szükségleti cikkeket, mint a szappan, a fogkrém vagy a zsebkendő, melyek lendületet adnak a gyerekek arra irányuló erőfeszítéseinek, hogy tanuljanak és részt vegyenek az általa tartott személyes higiéniás tanfolyamokon.

Bár ez csupán apró segítség, lehetőséget ad a roma közösség tagjai arra irányuló erőfeszítésének támogatására, hogy jobbá tegyék az életüket. „Jelenleg a fiatal romák nagy része nem hisz abban, hogy bármi esélye lenne kikerülni ebből a szegénységből. A gettóbeli élet mentalitása már önmagában olyan, akár egy »betegség«” – mondja végül Schultz elder.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza világszerte számos országban nyújt emberbaráti célú segítséget és fejlesztési projekteket. A projektek a segítségben részesülő személyek nemzetiségétől vagy vallásától függetlenül valósulnak meg, leginkább az egyház tagjai, illetve más, szerte a világban élő emberek adományainak köszönhetően.  A mormonok hite szerint a másoknak nyújtott emberbaráti szolgálat a Szabadító, Jézus Krisztus iránti odaadásuk megnyilvánulása és fontos része, aki a másoknak nyújtott őszinte és önzetlen szolgálat legnagyszerűbb példája.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.