Sajtóközlemény

Az Első Elnökség bejelentette a templomok korlátozott újranyitását

Az összes egyháztagnak szóló levélben Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza Első Elnöksége háláját fejezte ki mindazok erőfeszítéseiért, akik a COVID-19 világjárvánnyal foglalkozva munkálkodnak.

„Mennyei Atyánk iránti mélységes hálával azért, hogy meghallgatta az imáinkat, örömmel jelentjük be a templomok óvatos, szakaszos újranyitását” – közölte az Első Elnökség. – „2020. május 11. hétfői kezdettel egyes templomokban férj és feleség közötti élő pecsételési szertartásokra kerül sor olyan egyháztagok részére, akik korábban már részesültek a felruházásban.”

Pecsételés bizonyos templomokban

A templomok újranyitásának első szakaszában a templomi szertartások férj és feleség közötti élő pecsételésekre (házasságkötésekre) korlátozódnak olyan egyháztagok részére, akik már részesültek a felruházásukban. Ez Idaho és Utah (USA), valamint Németország és Svédország bizonyos templomaiban veszi kezdetét (lásd a megnyitandó templomok felsorolását e cikk végén). Az egyes templomok jelenlegi állapota megtekinthető minden egyes templom saját oldalán a Temples.ChurchofJesusChrist.org honlapon.

Ezekre a pecsételésekre hétfőtől szombatig, kizárólag időpontfoglalást követően kerülhet sor, és eleinte egyszerre csak egy család pecsételési szertartása tartható a templomban. Az időpontfoglalást követően a személyzet meggyőződik arról, hogy a pár a jóváhagyott földrajzi területen belül lakik, és az adott templomban szertartásokban részesülhet. Minden kormányzati és közegészségügyi előírást be fognak tartani, beleértve ebbe az utazási és az állam-, illetve regionális határátlépési korlátozásokat, valamint a biztonsági felszerelések, például maszkok használatát.

Ezeken az élő pecsételési szertartásokon a templomok személyzete nagyon korlátozott létszámban lesz jelen, akár csak két vagy három emberrel. Minden egyes menyasszonyt, vőlegényt, valamint a korlátozott létszámú vendégeiket a templom bejáratánál köszöntik, és a pecsételési szobához kísérik. A menyasszonyt és a vőlegényt arra kérik, hogy a szokásos fehér nadrágba, ingbe és nyakkendőbe (férfiak esetében), illetve ruhába (nők esetében) öltözve érkezzenek a templomhoz. Ezt követően a templomon belül öltik magukra a szertartásöltözetet.

Az egyes pecsételések résztvevőinek száma a menyasszonyra, a vőlegényre, valamint egy bizonyos vendéglétszámra korlátozódik, melyet az időpont egyeztetésekor kapnak meg. Csak azok jöjjenek a templomba, akik jó egészségnek örvendnek, és nincsenek COVID-19 tüneteik. A templom pecsételési és egyéb helyiségeit minden egyes szertartást követően alaposan kitisztítják és fertőtlenítik.

Szakaszos újranyitás

A templomok újranyitására óvatosan, gondosan megtervezett és egyeztetett módon kerül sor, a helyi kormányzati korlátozások alapján, illetve a Templomi Osztály jóváhagyásával. A megnyitás négy szakasza a kockázatcsökkentést, a templomi igények és lehetőségek összeegyeztetését, valamint a templom kerületében érvényben lévő egészségügyi korlátozások betartását célozza.

1. szakasz: Csak korlátozott számú élő pecsételésekre van nyitva

 • Csak korábban már felruházott egyháztagok számára végeznek élő pecsételéseket, szigorú irányelvek és biztonsági óvintézkedések mellett

2. szakasz: Csak élő szertartásokra van nyitva

 • Minden templomi szertartást végeznek élő egyének számára
 • A látogatói szálláshely, a ruhaüzlet és az ebédlő zárva marad

3. szakasz: Minden szertartásra nyitva van, de korlátozásokkal

 • Továbbra is biztosít szertartásokat élő egyének számára
 • Helyettes általi szertartásokat is biztosít ősök számra, korlátozott módon
 • Szükség szerint kinyit a látogatói szálláshely, a ruhaüzlet és az ebédlő

4. szakasz: Teljes körű működés

 • A rendes templomi működés folytatása

A Templomi Osztály irányításával más templomok is újra lesznek nyitva a helyi kormányzati és közegészségügyi előírások alapján. Az újranyitásnál ezek is ugyanezt a szakaszos megközelítést fogják követni, vagyis időpontfoglalás alapján férj és feleség pecsételésekkel kezdenek.

Elsőbbséget élvező szertartások

Azon élő szertartások vonatkozásában, melyek időpontját már leegyeztették, a templom személyzete felveszi a kapcsolatot az egyháztagokkal, hogy megerősítsék vagy átütemezzék az időpontjukat. A szertartások időpontjának egyeztetésében ezt követően azok élveznek elsőbbséget, akiknek a templom bezárása miatt törölték az időpontját. Az ebben a helyzetben lévő egyháztagok a szertartás időpontjának egyeztetése végett hívják fel a templomot. Az elsőbbségi sorrendben ezeket követik az új időpontok.

Konkrét templomokra vonatkozó tudnivalók

Az egyháztagok itt tudják megnézni a saját templomuk működési állapotát és korlátozásait: templomok listája PDF vagy Temples.ChurchofJesusChrist.org. A templomelnökök a területi hetvenesekkel is együttműködnek majd a hozzájuk tartozó templom újranyitásával kapcsolatos tudnivalók megosztásában.

 

Biztonság

A fent leírt eljárások mellett minden egyes templomelnökség kiemelt óvintézkedéseket tesz majd annak érdekében, hogy segítsen megvédeni a templomszolgákat és a látogatókat. Ide tartozik, hogy a látogatók saját maszkot és kesztyűt viselhetnek majd, a templom számos pontján kézfertőtlenítőket helyeznek ki, valamint mindenkit gyakori kézmosásra és közösségi távolságtartásra buzdítanak. Mindazok, akik a templomban szolgálatot teljesítenek, ezt önkéntes alapon fogják végezni. A templom működési rendjében, az ültetési rendekben és a templomi létesítmények vonatkozásában beálló változások szintén a biztonság növelését célozzák.

Az Első Elnökség az alábbi remény és kérés kifejezésre juttatásával fejezte be a levelét: „További hiteteket és imáitokat kérjük azért, hogy elmúljon ez a járvány és annak tartós hatása. Örömmel várjuk azt a napot, amikor teljes mértékben működhetnek majd a templomaink, a gyülekezeteink és a misszionáriusi szolgálatunk.”

Templomok állapota

Az alábbi templomok lépnek be 2020. május 11-én* az újranyitás első szakaszába:

 • Idahói Boise templom
 • Utah-i Bountiful templom
 • Utah-i Brigham City templom
 • Utah-i Cedar City templom
 • Németországi Frankfurt templom
 • Németországi Freiberg templom
 • Idahói Idaho Falls templom
 • Utah-i Logan templom
 • Utah-i Manti templom
 • Utah-i Monticello templom
 • Utah-i Ogden templom
 • Utah-i Oquirrh Mountain templom
 • Utah-i Payson templom
 • Provói Városközpont templom
 • Utah-i Provo templom
 • Svédországi Stockholm templom
 • Idahói Twin Falls templom

2020. március 18-án (hétfőn) a Dániai Koppenhága templom is belép e templomok körébe.​​​​

Nézd meg a templomok teljes felsorolását és a jelenlegi állapotukat.

*Idahóban és Utah-ban jelenleg éves karbantartás alatt álló templomok is vannak, ezek majd a munkálatok befejeztével nyitnak újra.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.