Sajtóközlemény

Az európai utolsó napi szentek 900 tonna élelmet adományoztak Ukrajnának

Az akadozó ellátás és áruhiány miatt nagy szükség van az utánpótlásra Ukrajnában

Az ukrajnai konfliktus egyik sajnálatos következménye, hogy fokozott terhet ró számos élelmiszer-ellátási láncra, különösen az alapvető élelmiszerek terén. Ez a fennakadás országszerte hatással van a hétköznapi emberek életére, és korlátozza a hozzáférésüket számos alapvető termékhez, többek között a konzerv készételekhez, bébiételhez, liszthez, tésztához és rizshez.

Egy, az ukrán miniszterelnök-helyettes tanácsadójával tartott nem hivatalos megbeszélést követően Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza felajánlotta a segítségét egy sürgősségi segélyakcióhoz, amelynek a részeként rövid határidővel élelmiszer-ellátmányt juttatott el Ukrajna lakosságának.

„Amikor ez a kormányzati tanácsadó először megkeresett, átirányítottuk őt az Emberbaráti Szolgálatunk csapatához, akik nagyon lenyűgözték – mondta Olekszij Hakalenko, aki az egyház jólléti területi igazgatójaként dolgozik, és felügyeli az egyház emberbaráti erőfeszítéseit Ukrajnában. – Ahogy egyre jobban megismerte a részleteket, egyre lelkesebb lett az egyházzal való együttműködés iránt ebben a sokrétű élelmiszer-adományozási projektben.”

Az ukrán kormánnyal együttműködve az egyház sürgősségi segélyprojektet indított, hogy a szükséges élelmiszereket leszállítsák a közeli Lengyelországban és Romániában lévő elosztóközpontokba és raktárakba. Az ukrajnai kormányzati szervek ezután a kiépített ellátási hálózatukat felhasználva eljuttatták az élelmiszerszállítmányokat a kijelölt helyszínekre Ukrajnában, ahonnan szétosztották őket. A kormányzati szállítmányok célja az volt, hogy az élelmiszer eljusson a legnagyobb szükséget szenvedő ukrajnai területekre és közösségekhez.

Ez az összetett emberbaráti erőfeszítés egyszerre volt jelentős és logisztikailag bonyolult. Daniel Garcia, aki az egyház beszerzési osztályának a munkatársa az Európa Területen, így nyilatkozott: „Napi kihívást jelentett számunkra olyan beszállítókat találni, akiknek van olyan készletük, amelyet meg tudunk vásárolni, és akik szűk időkereten belül tudnak szállítani. A magas üzemanyagköltség szintén akadályt jelentett, ami késedelmes szállítással és megnövekedett szállítási költségekkel fenyegetett.”

Számos országban, többek között Németországban, Spanyolországban, Lengyelországban és Romániában kerestek és vették fel a kapcsolatot beszállítókkal. A legfontosabb követelmény az volt, hogy képesek legyenek óriási mennyiségű élelmiszert szállítani kimondottan rövid időn belül.

„A beszerzési folyamatot a nyelvi akadályok is hátráltatták – mondta García. – Néhány esetben minden kommunikációt a Google fordítóján keresztül kellett lebonyolítani.”

A sürgősségi szállítmány eljuttatását 2022 áprilisában és májusában nyolc héten keresztül bonyolították le. Az egyház ez idő alatt több mint 1000 raklapnyi élelmiszert szállított. Az ukrán népnek nyújtott korábbi segélyekkel együtt az egyház emberbaráti segélyek keretében összesen több mint 900 tonna élelmiszert és egyéb ellátmányt adományozott az ott lakóknak.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.