Sajtóközlemény

Ballard elder a hagyományos házasság fontosságáról beszélt a Családok Világkongresszusán

Az apostol szerint megértésre, szeretetre és együttérzésre van szükség

M. Russell Ballard elder, aki a Tizenkét Apostol Kvórumának tagja Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházában, a Salt Lake Cityben megrendezett Családok IX. Világkongresszusán beszélt kedden reggel. Több ezer résztvevő gyűlt össze a Grand America Hotelben a négynapos találkozóra, melyen 185 tudós, kutató és vallási vezető mondott beszédet.

„A társadalom, a törvény és a közvélemény változhat, de mi tudjuk, hogy a család társadalom által alakított változata nem tud és nem is fog annak a célnak és tervnek a helyébe lépni, melyet Isten a gyermekeinek adott – mondta Ballard elder a nyitóbeszédében, miközben felvázolta, hogy – mennyire tökéletesen kapcsolódik a [mormon] teológia a hagyományos családképhez.”

„A mai világban, melyben a házasság és a gyermekek egyre inkább ki vannak rekesztve, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza nem áll egyedül abban, hogy a hagyományos családot tartja az egyik sarkalatos tanbéli elemének,” mondta, majd hozzátette, hogy Ferenc pápa, a Déli Baptista Szövetség, illetve más egyházak és kiemelkedő keresztény vezetők is támogatták a hagyományos családokat.

Ballard elder elmagyarázta az egyház álláspontját a házasságról, melyet 20 évvel ezelőtt A család: Kiáltvány a világhoz című kiadványban vázoltak fel. „Ez a tan megmagyarázza a családokkal kapcsolatban foglalt erős álláspontunkat – mondta. – Abban is hiszünk, hogy minden emberhez megértéssel, szeretettel és együttérzéssel kell fordulnunk.”

A kiáltvány, melyet az Első Elnökség és a Tizenkét Apostol Kvóruma írt alá, a következőt állítja: „a férfi és a nő közötti házasságot Isten rendelte el, és a család központi szerepet játszik a Teremtő gyermekeinek örökkévaló rendeltetésére vonatkozó tervében”.

Ballard elder kihangsúlyozta azt is, hogy milyen nagy szerepet játszanak a templomok a mormonok életében. „A templomok nagyon fontosak az utolsó napi szenteknek, mivel a házaspárok ott »az időre és az örökkévalóságra« kötnek házasságot, és nem csak »míg a halál el nem választ«.

Minden lehető támogatást össze kell gyűjtenünk, hogy megerősítsük és megvédjük a hitünket, családjainkat és szabadságunkat. Vannak, akik aktívan próbálnak megfosztani minket ezektől a jogainktól”, mondta.

Ballard elder ezen kívül arra bátorította a közönséget, hogy „nyújtsák ki kezüket barátságban azok felé, akikkel nem értenek egyet”. Példának felidézte az egyház támogatását a nemrégiben elfogadott törvény esetében, mely az LMBT személyeket védi a szexuális beállítottságuk miatti elbocsátásokkal és lakhatási joguktól való megfosztással szemben. A törvény a vallásszabadságot is védi.

„Ha kompromisszumokat kötünk és szeretettel fordulunk Isten minden gyermeke felé, akik a mi testvéreink, akkor létre tudjuk hozni az eszmék és hitvallások békés, változatos szőttesét – jelentette ki Ballard elder. – Ne feledjük, hogy akár házasok, akár egyedülállók vagyunk, végső soron mindannyian egyedi szerepet játszunk Isten nagyszabású tervében.”

A globális Családok Világkongresszusát az előző években Sydney-ben, Madridban és Amszterdamban tartották.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.