Sajtóközlemény

Bednar elder úttörő európai szentekkel találkozott

Az apostol öt közép-európai országba látogatott el

„Olyan szentek közé látogattunk, akik épp az egyház alapjait fektetik le, melyek nemzedékeken át állnak majd” – mondta David A. Bednar elder, aki a Tizenkét Apostol Kvórumának a tagja Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházában, amikor októberben szolgálattételi körúton járt Közép-Európában. Az öt országot – Svájcot, Albániát, Ausztriát, Magyarországot és Romániát – érintő látogatáson Bednar elderhez csatlakozott a felesége, Susan, valamint más rangidős vezetők is.

Az utazás Genfben vette kezdetét 2022. október 8-án, szombaton, egy olyan találkozóval, amelyen vezető beosztású ENSZ-diplomaták, valamint az egyházzal emberbaráti projektekben együttműködő világméretű szervezetek képviselői vettek részt. A látogatás utolsó napja október 16-án, vasárnap volt Bukarestben, ahol egy különleges istentiszteletre került sor minden romániai utolsó napi szent számára.

„Úgy éreztük, itt az idő, hogy visszatérjünk, és fennhangon dicsérjük ezen emberek hithűségét és odaadását, valamint hogy tanúságunkat tegyük nekik” – jelentette ki Bednar elder.

Albán pionírok

Az albán utolsó napi szentek úttörő nemzedéke évek óta várta, hogy egy apostol ellátogasson a hazájukba. „Úgy látom, a legjellemzőbb az, hogy számokban mérjük a növekedést. A számok azonban itt nem nagyok, mégis érezni a derék albán szentek erejét. Komoly kihívás volt a COVID okozta elszigetelődés, most viszont már ismét összejöhetnek” – fejtette ki Bednar elder a Tiranában, Albánia fővárosában és egyben legnagyobb városában tett látogatása során.

„Nem kell kézikocsit tolni ahhoz, hogy pionír legyen valaki – mondta Bednar nővér. – Mindössze hatalmas hit kell hozzá, különösen egy ilyen területen, ahol nagyon kevés tagja van az egyháznak.”

2022. október 11-én, kedden különleges gyűlést tartottak Tiranában azon misszionáriusok számára, akik Albániában, Cipruson, Görögországban, Koszovóban és Észak-Macedóniában szolgálnak, az egyháztagok pedig megtöltöttek egy konferenciatermet az esti áhítat alkalmával.

Jetmir Hysi, a Tirana Albánia Cövek elnöke elmondta, hogy az egyház az idén mérföldkőhöz érkezett, ugyanis először 1992 júniusában érkeztek misszionáriusok az országba.

„Az egyház körülbelül 30 éve van jelen itt. Most már vannak nálunk olyan fiatal férfiak és [fiatal] nők, akik házasságot kötnek, családot alapítanak, így aztán útjára indul a második nemzedék is az egyházban” – mondta Hysi elnök.

Dorjana és Erald Veliu az első olyan albán házaspár, akik a templomban kötöttek házasságot. Ők 2005. augusztus 3-án utaztak Frankfurtba az esküvői szertartásukra. Ma már két gyermeküket nevelik az egyházban.

„Nem nagyon szoktunk belegondolni abba, hogy úttörők lennénk, hiszen sokan mások sokkal többet tettek nálunk, illetve komolyabb szerepet vállaltak az egyházban – vélekedett Erald Veliu, aki tanácsosként szolgál a cövekelnökségben. – Amikor az emberek megkérdezik tőlem, hogy mit jelent az egyház tagjának lenni, azt mondjuk, hogy igyekszünk az a jelzőtűz lenni, az a kis fény, amely mutatja az utat másoknak a cél felé.”

Már készülnek a tervek egy 2023-as, az egyház albániai megszervezéséről szóló megemlékezésre.

„Úgy vélem, fényes jövő áll előttünk ezen a helyen. A Szabadítóba vetett hit ezen alapjára nagyon szilárd építmény fog épülni” – jegyezte meg Bednar elder.

Összpontosítás a felnövekvő nemzedékre

A rangidős vezetők a szolgálattételi erőfeszítéseik jelentős részét a fiatalokra és a fiatal felnőttekre összpontosították, akikre az egyház közép-európai növekedése során gyakran a felnövekvő nemzedék kifejezéssel szoktak utalni.

Bécsben Bednar elder egy tizenévesek és vezetőik számára tartott különleges gyűlésen az új A fiatalság erősségéért kalauzról beszélt.

„Arról hallhattunk ma, hogy Jézus és Isten minden egyes alkalommal ott vannak nekünk, amikor csak szükségünk van rájuk” – mondta Jakob Husz, az egyik osztrák fiatal.

Bednar nővér elmondta, milyen izgalmas alkalom ez a bécsi látogatás, tekintve, hogy már bejelentésre került egy új templom, amely ott fog felépülni.

A Cumorah Academy elnevezésű csehországi iskola hallgatói egy olyan gyűlésen vettek részt, ahol a fiatal felnőttek kérdéseket tehettek fel az apostolnak.

„Az egyház fiataljai jelentik az egyház jövőjét. Mi pedig az egyre inkább zűrzavaros és összezavarodott világban sürgetőnek érezzük azt, hogy segítsünk a fiataloknak szilárd alapot építeni Krisztus sziklájára” – jelentette ki Bednar elder.

Templomok Közép-Európában

Miközben a közép-európai utolsó napi szentek a hitüket építik, már folynak az előkészületek arra is, hogy templomok épüljenek Ausztriában és Magyarországon.

„A templommal kapcsolatos tanácsunk az, hogy ne a templom épületére összpontosítsatok, bármilyen gyönyörűek és pompásak is legyenek azok. Nem az épület a lényeg. Az Úr Jézus Krisztus a lényeg, valamint az, hogy a templomban kötött szövetségek és szertartások révén Őhozzá és Ővele köttethetünk közös igába” – tanította Bednar elder.

„Az egyház még mindig a kezdeti lépéseket teszi itt. A legtöbben első nemzedék vagyunk az egyházban. […] Mivel kevesen vagyunk, úgy vélem, ez megerősít bennünket, segít méltányolnunk az evangélium összes áldását, beleértve a templomot is, mivel itt még nincs templomunk” – mondta Radu Stoica, egy úttörő romániai utolsó napi szent, aki kerületi elnökként szolgál Brassóban.

Körülbelül 3000 utolsó napi szent él Romániában, ebben az erős görögkeleti hagyományokkal rendelkező országban.

„Az embereknek van hitük Istenben. Istenbe vetett hitre nevelték őket, ugyanakkor vannak olyan változtatások, amelyeket időnként nem könnyű meglépni” – fejtette ki Stoica elnök, aki 9 évesen csatlakozott Jézus Krisztus egyházához.

Bednar elder az utazását budapesti és bukaresti látogatással zárta, ahol misszionáriusokkal és az egyház helyi közösségeivel találkozott, mielőtt visszatért volna Utah államba.

„Az evangélium öröme, a szeretet és a barátság jól láthatóan az arcukra van írva” – foglalta össze Bednar elder.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.