Téma

Brigham Young

Brigham Youngot időnként úgy emlegetik, mint az amerikai Mózest, vagy a nagy letelepítőt. A korai egyházi vezetők soraiból kiemelkedve vallási menekültek ezreit vezette el az Amerikai Egyesült Államok civilizálatlan nyugati határvidékére. Zord vidékre érkeztek, amelyet aztán öntözőrendszerekkel láttak el, megműveltek, és sok virágzó települést hoztak létre. Amikor 1847-ben az utolsó napi szent pionírok első csoportja megérkezett a Nagy-sóstó völgyébe, miután 1300 mérföldet (2100 kilométer) megtéve átszelték a fennsíkot, Brigham Young körülnézett ezen az akkor még kietlen, száraz sivatagon és azt mondta: „Ez a megfelelő hely.”

Brigham Young 1801. június 1-jén született, Vermont államban nevelkedett, és hivatalosan csak 11 napot járt iskolába. Hozzáértő asztalos, ács, festő és üveges volt.

Megtérése az egyházhoz nem egyik pillanatról a másikra történt. Két éven keresztül komolyan tanulmányozta a Mormon könyvét, és csak akkor csatlakozott Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházához, amikor meggyőződött annak igaz voltáról. Később az egyház második elnökeként 30 éven át vezette azt.

brigham-youngk.jpg

Brigham Young felügyelte a mintegy 60-70 ezer pionír szárazföldi útját a Nagy-sóstó völgyébe Illinois államból és egyéb kiindulóhelyekről, például Iowa és Missouri államból. 350-400 települést hozott létre a későbbi Utah, Arizona, Kalifornia, Idaho, Nevada és Wyoming állam területén, és olyan földosztási rendszert dolgozott ki, amelyet később a Kongresszus is jóváhagyott.

Mindössze négy nappal azután, hogy a pionírok első csoportja megérkezett a Nagy-sóstó kietlen völgyébe, Brigham Young a földbe szúrta botját pontosan azon a helyen, ahol most a Salt Lake templom áll, és kijelentette: „Itt lesz Istenünk temploma.”

Young elnök 1849-ben a szegény utolsó napi szent bevándorlók megsegítésére létrehozta az Állandó Kivándorlási Alapot. Az alap mintegy 30 000 bevándorlónak segített a Brit-szigetekről, Skandináviából, Svájcból, Németországból és Hollandiából eljutni Amerikába – ezen időszak Európából érkező utolsó napi szent bevándorlói több mint egyharmadának.

Brigham Young emellett két ciklust szolgált Utah első területi kormányzójaként, és ő volt a Utah Terület indiánügyeinek első főfelügyelője. Szerződést kötött távíró- és vasúthálózatok létrehozására, segítette ezeket, iparágak és üzleti vállalkozások széles skáláját hozta létre – beleértve ebbe Amerika első áruházát, a Zions Cooperative Mercantile Institutiont (Sion Szövetkezeti Kereskedelmi Intézményét), és támogatta a nők szavazati jogának megadását.

Bár ő maga hivatalosan kevés iskolázottsággal rendelkezett, Brigham Young nagy támogatója volt az oktatásnak. Ő alapította meg azokat az intézményeket, amelyekből később a Brigham Young Egyetem lett a utahi Provóban, illetve a Utah Egyetem Salt Lake Cityben.

Brigham Young egy betegség következtében hunyt el, 1877. augusztus 29-én, Salt Lake City-i otthonában. 76 éves volt.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.