Sajtóközlemény

Énekeld együtt a Messiást a Mormon Tabernákulum Kórussal

2018. március 23-án, pénteken szerte a világon különféle közösségi, zenei és egyházi csoportok, valamint egyének az otthonaikban az internet segítségével csatlakoznak hangjukkal a Mormon Tabernákulum Kórushoz [Mormon Tabernacle Choir] és a Templom téri zenekarhoz, hogy elénekeljék a Messiást. Ez a minden eddigit felülmúló világméretű esemény összehozza a keresztényeket világszerte, hogy megünnepeljék Krisztus születését, életét, halálát és feltámadását; valamint Händel közkedvelt oratóriumának rajongóit is egy élő előadásra ezzel a világhírű kórussal és zenekarral, illetve elismert vendégszólistákkal.

Meghívunk, hogy otthonod kényelméből nézd velünk, vagy szervezz saját csoportot bárhol, hogy csatlakozhass az eseményhez. A Messiás együtt éneklésének legjobb része, hogy ugyanolyan egyszerű és olcsó, mintha csak a YouTube-ot néznénk. Csupán internetkapcsolatra, egy monitorra és erős hangszórókra van szükség, hogy az emberek éneklés közben hallják is az előadást.

A neked megfelelő időpontra szervezd meg az eseményt. A Messiás koncert a következő módokon érhető el:

 • Élő közvetítés: Az interneten közvetített élő adás 2018. március 23-án egy koncertet megelőző bevezetővel kezdődik 19:00-kor, majd a teljes koncert 19:30-kor indul hegyvidéki idő szerint.
 • Kérésre: A koncertet követően 17 napig elérhető lesz az utólagos közvetítés, mely a te eseményedhez igazítható. A koncert utólag a 2018. március 23., pénteki élő közvetítés végétől (körülbelül 23:00 órától hegyvidéki idő szerint) április 9.-ig, hétfőig, hegyvidéki idő szerint 23:59-ig lesz elérhető.
 • Egyházi műholdas közvetítés A koncertet megelőző bevezetőt és a teljes élő koncertet közvetíti az egyházi műholdas rendszer március 23-án, pénteken hegyvidéki idő szerint 19:00 órai kezdettel, és a közvetítési ütemezés szerint ismétli március 24-én, szombaton és a kiválasztott időpontokban újra csütörtökön és pénteken, március 29-én és 30-án, hogy további Messiás együtténeklésre legyen lehetőség nagypénteken, március 30-án. Ezt az ütemezést úgy tervezték, hogy a helyi igényeknek megfelelő időpontokban lehessen megszervezni a Messiás együtt éneklését az UNSZ épületekben. A műholdas kapcsolatot színházakban vagy más helyszíneken is fel lehet venni műholdvevőn keresztül. Látogass el a motab.org/how-to-watch-messiah-easter-concert.html oldalra a teljes ütemezésért és a műhold tesztinformációiért, különös tekintettel a nem UNSZ épületekre.

A behangolás részletei:

 • Az élő közvetítés 19:00-kor kezdődik hegyvidéki idő szerint, egy 30 perces koncertet megelőző bevezetővel. Ez háttér-információkkal szolgál a Messiásról, többek között részletekkel a Mack Wilberg karmesterrel és Luke Howard elismert zenetudóssal készült interjúkból. A koncertet megelőző bevezető az esemény helyszínén összegyűlő emberek szórakoztatására szolgál, hogy készen álljanak a koncert kezdésére.
 • A koncertet megelőző bevezető a koncert előtt 3–5 perccel megáll, hogy lehetőséget adjon a helyszíneken összegyűltek köszöntésére. Szintén egy 5 perces szünet lesz az első és második, illetve a harmadik és negyedik rész között.
 • Maga a koncert 19:30-kor veszi kezdetét hegyvidéki idő szerint. Ne aggódj, ha későn kezdesz neki. Az internetes közvetítést újra tudod indítani az elejétől, így nem maradsz le egyetlen hangról sem. (Akik a műholdas közvetítést nézik, a koncert aktuális szakaszába kapcsolódnak be.)
 • Ha egy UNSZ gyülekezeti házból nézed az internetes közvetítést, ne aggódj, hogy nem tudsz a YouTube-hoz csatlakozni. Kattints a www.motab.org/messiah oldalra, ahol egy másik lejátszó tökéletesen hozzákapcsol a világméretű közvetítéshez.

Néhány ötlet a Messiás együtt éneklésének sikeréhez:

 • Bizonyosodj meg róla, hogy stabil szélessávú internetkapcsolat van az együtténeklés helyszínén.
 • Házimozi- vagy kihangosító rendszer segítségével érheted el a legjobb hangminőséget.
 • A koncert közvetítéséhez használt számítógépet kösd össze egy televízióval vagy projektorral. (Ne feledd a VGA vagy HDMI kábelt!)
 • Profi tipp: Ha rendelkezel játékkonzollal vagy set top boxszal, amelyről elérhető a YouTube, használhatod a közvetítés sugárzására számítógép helyett (csak keress rá a YouTube-on a „Mormon Tabernacle Choir 2018 Messiah Sing” kifejezésre).
 • Nyomtasd ki a Messiás koncertprogramot a downloadable PDF [letölthető PDF] oldalról a résztvevők számára. A program tartalmazza a Messiás szövegkönyvét (a szöveg csak angolul elérhető), azonban a kottát nem. A koncert programja elérhető lesz a weboldalon francia, német, portugál és spanyol nyelven is.
 • A Messiás együtténeklésekre általában minden résztvevő a saját kottájával érkezik. Ezen a linken megtalálható a letölthető nyilvános kotta (216 oldalas). (Kérjük, vedd figyelembe, hogy a nyilvános szerzői jogok országonként eltérhetnek, így ez a példány nem feltétlenül mentes a szerzői jogvédelem alól minden joghatósági területen.)
 • További Messiás források angol, francia, német, spanyol és portugál nyelven elérhetőek itt: www.motab.org/messiah.

Ne feledjük: Buzdítsd a résztvevőket, hogy osszák meg a Messiás együtténeklésen való részvételüket a #MessiahLive hesteg használatával, amint csatlakoznak a beszélgetéshez az okostelefonjukon vagy tabletjükön.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.