Sajtóközlemény

Első apostoli látogatás a lengyelországi Gdańsk városában

Bárhol is járjanak, az utolsó napi szent apostolok, igyekeznek – Jézus Krisztus példáját követve – „egyenként” szolgálni az embereket. Egy 16 millió egyháztagot tömörítő és csupán 15 apostollal rendelkező egyházban ez egy emberpróbáló feladat.

Ahogyan az ősi apostolok elküldettek, hogy „tegye[nek] tanítványokká minden népet” (Máté 28:19), úgy az utolsó napi szent apostolok is bejárják a világot, hogy megerősítsék és bátorítsák az egyháztagokat, hogy új gyülekezeteket alapítsanak, és az egyház ügyeiben járjanak el.

 Dieter F. Uchtdorf eldernek, aki a Tizenkét Apostol Kvórumának tagja Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházában, különleges lehetősége volt arra, hogy szeptemberben ilyen szolgálattételben vegyen részt, amikor is 11 napon keresztül gyülekezetekbe látogatott el Lengyelországban, Oroszországban, Németországban és az Egyesült Királyságban.

„Amikor megosztjuk az üzenetet…, [akkor] nem számít igazán, hogy sokan, vagy kevesen hallgatják azt, mert mi az egyénre összpontosítunk – mondta Uchtdorf elder. –  Szeretem a »ministering« [szolgálattétel] szó csodálatos orosz fordítását, amely [magyarra] visszafordítva annyit tesz: »odafigyeléssel szolgálni«. Remélem, a lengyelben is ez a helyzet” – tette hozzá.

Csupán 50 utolsó napi szent él a lengyelországi Gdańsk városában (korábban Németország, Danzig). Az egyház 1900 óta van jelen itt, de 2018. szeptember 17-én volt az első olyan alkalom, amikor a Tizenkét Apostol Kvórumának egy tagja látogatott el a Balti tenger partján fekvő 450 000 fős városba.

„A második világháború óta ez az első alkalom, hogy az Úr egy apostola visszatért ezekre a helyekre. Ezek a helyek közel állnak a szívemhez. Én ezen a területen születtem. Kétszer voltam menekült” – emlékezett vissza Uchtdorf elder.

Zola Radel egy Gdańskban élő utolsó napi szent, aki részt vett az Uchtdorf elderrel tartott áhítaton. „Izgatott és boldog voltam, hogy az Úr… elküldte egy apostolát, hogy átadjon egy nagyon fontos üzenetet. Alig várom, hogy megoszthassam a családommal és a hozzám közel állókkal, hogy láthattam egy élő apostolt.”

Habár a misszionáriusi munka Danzigban már 1900-ban megkezdődött, és a gyülekezet létszáma 1930-ban elérte a 200 főt, a második világháború lesújtó hatással volt az egyház helyi szervezetére. A folyamatos ágyúzás és bombázás több egyháztag otthonát a földdel tette egyenlővé, az utolsó napi szentek közül pedig többen éhen haltak. Legjobb tudomásunk szerint 1946-tal bezárólag a Danzig gyülekezet minden tagja elhagyta a várost, a gyülekezetet pedig bezárták. A lengyelországi Gdańsk gyülekezet, ahogy ma ismerjük, 2000-ben alakult.

A Kalinyingrádi terület, Oroszország exklávéja, Lengyelország és Litvánia között terül el. 941 000 lelket számlál, és körülbelül 200 utolsó napi szent otthona. Uchtdorf elder szeptember 16-án találkozott az itt élő egyháztagokkal.

„Az egyháztagok csodálatosak – mondta Uchtdorf elder. –  Mélységesen megérint a lelkiségük, az Isten és más emberek iránt érzett szeretetük. A remény nagyszerű érzése járja át e helyet.”

 

„Boldog vagyok, hogy eljöttem” – mondta Natalia Chernova, aki lemondott egy utazást, amikor megtudta, hogy Uchtdorf elder ellátogat a gyülekezetébe. Úgy írta le a kápolnát, mint amit „világos, fényes lelkiség” töltött meg az áhítat során. „Minden ember szívét megérintette, azok közül, akik részt vettek a gyűlésen” – tette hozzá.

Az utolsó napi szent misszionárusok először 1899-ben kezdtek prédikálni Kalinyingrádban (amelyet akkor még a német Königsbergként ismertek). A városban 1939-re már 465 egyháztag élt, de ahogy Danzigban is történt, a königsbergi gyülekezet is jelentősen megsínylette a második világháború időszakát.

1944-ben a Nemzetszocialista Párt lefoglalta a gyülekezet gyűléstermeit. 1946-ra a Königsberg Kerületben található hat gyülekezetből ötnek a tagjai mind elhagyták területet – kivéve azokat, akiket beosztottak a város védelmére. Történészek számításai szerint a Königsberg Kerületben élő egyháztagok közül 57-en nem élték túl a második világháborút. Az oroszországi Kalinyingrád gyülekezetet 1995-ben alapították.

Uchtdorf elder megértését fejezte ki a gyülekezetnek azzal a szenvedéssel kapcsolatban, amelyen a területen élőknek kellett keresztül menniük „azalatt a szörnyű háború alatt, amelyet a [náci] Németország robbantott ki”. Elmondta még azt is, hogy mennyire izgalmas volt számára az azóta eltelt időszakban szemtanújának lenni „az egyház csodálatos fejlődésének… az Úr apostolaként, és ezenfelül németként látni azt, ahogy Jézus Krisztus evangéliuma egyesíti az embereket [és] békét hoz minden nemzetnek, [amely] befogadja azt”.

Uchtdorf elder szeptember 7-e és 14-e között ellátogatott Londonba (8 184 egyháztag otthona), Frankfurtba (4 244 egyháztag) és Moszkvába (3 554 egyháztag).

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.