Téma

Eutanázia és az élet meghosszabbítása

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza hisz az emberi élet szentségében, ezért ellenzi az eutanáziát. Az eutanázia egy gyógyíthatatlan állapotú vagy beteg személy halálának tudatos előidézését jelenti. Egy ilyen tudatos tett, mint például az úgynevezett elősegített öngyilkosság, azonnal véget vet az életnek. Az életnek ily módon való végetvetése ellenkezik Isten parancsolataival.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza véleménye szerint nem tartozik az eutanázia fogalmába az, amikor megengedik, hogy egy páciens természetes okok miatt meghaljon – például egy régóta tartó betegségben – azáltal, hogy lekapcsolják az életét mesterségesen meghosszabbító eszközökről. Ha elkerülhetetlen, hogy valaki ilyen betegség vagy baleset következtében elveszítse az életét, akkor arra áldásként és az örök lét meghatározott céllal bíró eseményeként kell tekinteniük. Az egyháztagok ne érezzék kötelességüknek a halandó élet meghosszabbítását ésszerűtlen eszközökkel. Ezeket a döntéseket a családtagok úgy tudják a leghelyesebben meghozni, ha bölcs és hozzáértő orvosi tanácsot kapnak, és isteni útmutatást kérnek böjt és ima által.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.