Sajtóközlemény

Eyring elnök inspiráló akvarelljei   

Henry B. Eyring elnök – Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza Első Elnökségének második tanácsosa – több mint 100 akvarelljét, vázlatát és naplórészletét felvonultató inspiráló kiállítás volt látható a Salt Lake Cityben található Egyháztörténeti múzeumban. A kiállítás címe: „Vizuális napló: Henry B. Eyring művei”.

„Nem tartom művésznek magam – jelentette ki Eyring elnök. – A művészeteket és az emlékeket szerető ember vagyok.”

Eyring elnök középiskolában képzőművészeti osztályba járt, de csupán minimális hivatalos képzést kapott. „Oktatásom mindössze két csodás művészből állt, akik néhány alkalommal együtt festettek velem, ennyi” – mondta. A két művész egyike Dick Bird volt, aki az akkori Ricks College – ma már Brigham Young Egyetem–Idaho – művészeti karán oktatott, amikor Eyring elnök volt az intézmény elnöke, a másikuk pedig Michael Coleman volt.

A rangidős egyházi vezető 1970 óta vezet írott naplót. Az évek során több, mint 1000 képeslap méretű festményt készített, amelyeket mind katalógusba is vettek.

„Legtöbbjük egészen kicsiny, hiszen sietve igyekeztem elkészíteni őket – tette hozzá Eyring elnök. – A festésre fordított tényleges idő esetenként nem volt több mint 20 perc, de persze az egyes… rétegek között valami mással kell foglalkozni.

Egyensúly ez azon dolgok között, melyekről tudom, az Úr elvárja tőlem, hogy megtegyem, valamint az emlékek között, melyeket meg szeretnék örökíteni – mondta. – Az ember igyekszik csak olyasmivel foglalkozni, ami számít, majd egyúttal meggyőződik arról is, hogy feljegyzi az igazán fontos dolgokat, amelyek később talán értékkel bírnak majd.”

 

Eyring elnök kiterjedt vízfestményeinek, valamint évtizedeken át vezetett naplóinak alapos vizsgálata fényt derít a családtagokkal és barátokkal kapcsolatos emlékekhez fűződő hálájára és szeretetére. A kiállítás ezen felül tükrözi azon régre nyúló elkötelezettségét is, hogy megemlékezzen Isten kezének megnyilvánulásairól az életében, és feljegyezze azokat.

„E kifejező festményeket nézve könnyek szöktek a szemembe, úgy vélem azért, amilyen belső erőt és igazságot közvetítenek – mondta egy látogató. – E műveket figyelve el tudtam gondolkodni, hiszen nem minden látszik rajtuk, helyet adtak a saját tapasztalataimnak és látásmódomnak is.”

Az alkotásokat hét fő csoportba szervezték: portrék, a Nyugat, érzelemkeltő tájak, emlékek, vallás, az óceán és utazás. Eyring elnök festményei közül sokat felesége, Kathleen ihletett.

A művek között szerepelnek ábrázolások új-angliai városokról, az angliai Cotswolds vidékéről, Párizsról, misszionáriusokról a területükön, hajóról a tengeren, valamint egyéb témákról.

A látogatók részt vehettek a „Fess képeslapot!” elnevezésű akvarell-tevékenységen. Sokan kaptak kedvet ahhoz, hogy saját akvarell-készletet vásároljanak, illetve belekezdjenek a festészetbe, esetleg újrakezdjék azt.

„Nagyon tetszett Eyring elnök megjegyzése arról, miszerint Mennyei Atyánk azt szeretné, ha gyermekei Hozzá hasonlóan teremtenének, illetve a művészeten keresztül fejeznék ki szeretetüket a Szabadító iránt – mondta az egyik látogató. – Segített bennem felébreszteni a vágyat, hogy ilyen célra használjam a művészetet, és valamilyen saját alkotást hozzak létre.”

A kiállítás végén a képeslapok nyomatait meg is lehetett vásárolni. A látogatókat arra buzdították, hogy küldjenek egy-egy képeslapot a szeretteiknek, aminek eredményeként mintegy 9000 képeslap talált gazdára a látogatók között. Kiemelt látogatók között voltak az egyház Első Elnökségének tagjai, a Tizenkét Apostol, a női segédszervezeti elnökségek és testület, valamint a hetvenek tagjai.

Eyring elnököt 1995. április 1-jén támogatták a Tizenkét Apostol Kvóruma tagjaként. 1985 áprilisa óta szolgál általános felhatalmazottként.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.