Sajtóközlemény

Húsz új templomot és az Elemi új Általános Elnökségét jelentették be a 2021. áprilisi általános konferencián

Templom épül három európai helyszínen: Brüsszelben, Oslóban és Bécsben

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza 2021. április 3-án (szombaton) és 4-én (vasárnap) megrendezésre került 191. általános konferenciáját az Amerikai Egyesült Államok Utah államából, a Salt Lake Cityben álló Konferencia-központból közvetítették. Az eseményen bejelentésre kerültek új általános felhatalmazottak, támogatták az Elemi új Általános Elnökségét, valamint bejelentették húsz új templom építését.

© 2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

2021. április 1-jén (csütörtökön) egy vezetőségi gyűlés került megrendezésre körülbelül 300 általános felhatalmazott, általános tisztségviselő és területi hetvenes személyes és digitális részvételével. Az Első Elnökség és a Tizenkét Apostol Kvóruma tanáccsal és iránymutatással látta el az egyházi vezetőket.

Russell M. Nelson, az egyház elnöke elmondta, miszerint a világjárvány ideje alatt „megtanultuk, hogy nem kell repülőgépre szállnunk ahhoz, hogy a bizonyságunk körülölelje a bolygót”. Az egyházi vezetők szavai valójában „minden korábbinál nagyobb számú emberhez értek el 2020-ban” – tette hozzá. Az egyház elnöke megemlítette a felekezet emberbaráti erőfeszítéseiben tapasztalható növekedést is 2020-ban, valamint szólt az egyház által nyújtott konkrét segítségről is. Mint elmondta, „az idő, pénz és személyes szolgálat hozzájárulásai kerültek felajánlásra a nagylelkűség és a szükséget szenvedők iránti szeretet lelkületében 152 országban”. Ezt az útmutatást megelőzően 77 új területi hetvenes került előterjesztésre támogató szavazatra.

A szombat délutáni ülés keretében 11 új vezető elhívása került bejelentésre. Ezek az elhívások nyolc általános felhatalmazott hetvenesre*, valamint az Elemi új Általános Elnökségére** vonatkoznak.

Az új területi hetvenesek a következők: Sean Douglas elder, Michael Dunn elder, Clark G. Gilbert elder, Patricio M. Giuffra elder, Alfred Kyungu elder, III. Alvin F. Meredith elder, ifj. Carlos G. Revillo elder és Vaiangina Sikahema elder.

Elemi új Általános Elnökségének tagjai: Camille N. Johnson nővér (elnök), Susan H. Porter nővér (első tanácsos) és Amy Wright nővér (második tanácsos).

cropped-Johnson-presidency-(1).jpg

A Hetvenek Elnökségéből felmentésre került Robert C. Gay elder és Terence M. Vinson elder (2021. augusztus 1-jével). A Hetvenek Elnökségének újonnan elhívott tagjai Paul V. Johnson elder, aki korábban az Európa Terület elnökeként szolgált, valamint Mark S. Palmer elder.

A vasárnap délelőtti ülés, amely húsvéti általános konferenciai ülésnek is nevezhető, határozottan nemzetközi természetű volt, tükrözve az egyház világméretű jellegét: minden korábbinál több televíziós és rádiós csatorna sugározta élőben több millió embernek a föld minden szegletébe, az ülés minden egyes beszélője más-más országból származott, a felvételről lejátszott zenét pedig különböző kórusok adták elő szerte a világból, a saját anyanyelvükön énekelve.

© 2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

A sabbatnapi gyűlést Russell M. Nelson elnök zárta, bizonyságot téve a nagy létszámú hallgatóságnak arról, hogy Jézus Krisztus evangéliuma reményt nyújt a megosztott, elcsigázott világnak: „Drága fivéreim és nővéreim! Ezen a húsvétreggelen azt a felhívást intézem hozzátok, hogy kezdjétek el ma gyarapítani a hiteteket. A hitetek által Jézus Krisztus növelni fogja az arra irányuló képességeteket, hogy hegyeket mozdítsatok el az életetekben, még ha a Mount Everesthez hasonló nagyságú személyes kihívások sejlenének is fel.”

© 2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

A konferencia utolsó ülésén Russell M. Nelson elnök bejelentette húsz új templom felépítésének tervét szerte a világon – közöttük hármat Európában. A templomok a következő helyszíneken épülnek majd fel:

 • Norvégia, Oslo
 • Belgium, Brüsszel
 • Ausztria, Bécs
 • Ghána, Kumasi
 • Mozambik, Beira
 • Dél-Afrika, Fokváros
 • Szingapúri Köztársaság, Szingapúr
 • Brazília, Belo Horizonte
 • Kolumbia, Cali
 • Mexikó, Querétaro
 • Mexikó, Torreón
 • Amerikai Egyesült Államok, Montana, Helena
 • Amerikai Egyesült Államok, Wyoming, Casper
 • Amerikai Egyesült Államok, Colorado, Grand Junction
 • Amerikai Egyesült Államok, Új-Mexikó, Farmington
 • Amerikai Egyesült Államok, Idaho, Burley
 • Amerikai Egyesült Államok, Oregone, Eugene
 • Amerikai Egyesült Államok, Nevada, Elko
 • Amerikai Egyesült Államok, Kalifornia, Yorba Linda
 • Amerikai Egyesült Államok, Utah, Smithfield

Ez a második legnagyobb számú templom, amelyet az egyház történetében egyszerre jelentettek be. Bár az 1998. áprilisi általános konferencián az egyház korábbi elnöke, Gordon B. Hinckley (1910–2008) 32 új templom felépítésére vonatkozó tervet jelentett be, helyszínek akkor nem hangzottak el. Nelson elnök vasárnapi bejelentése a húsz új templomról a pontos helyszínek megnevezése mellett felsorolt nagy szám miatt is egyedülállónak számít. Ezáltal Jézus Krisztus egyházának már 251 bejelentett, építés alatt álló vagy működő temploma van.

GCApril2021EUA_templesDownload Photo

*Az általános felhatalmazott hetvenesek a Hetvenek Elnökségében, területi elnökségekben, valamint egyéb központi igazgatási feladatkörökben szolgálnak. A Tizenkét Apostol Kvórumának irányítása alatt gyakran utaznak, hogy egyházi vezetőkkel, misszionáriusokkal és egyháztagokkal találkozzanak a helyi gyülekezetekben, valamint tanítsák őket. Felhatalmazásuk szerint a világon bárhol szolgálhatnak, míg a területi hetvenesek felhatalmazása általában arra a területre korlátozódik, ahol szolgálnak.

**Az Elemi elnöksége az egyház azon szervezetéért felelős, mely a 18 hónapos és a 11 éves kor közötti gyermekeknek tanítja Jézus Krisztus evangéliumát, valamint segít nekik annak tantételei szerint élni. Ezek a vezetők az Első Elnökség irányítása alatt szolgálnak, és gyakran utaznak, hogy segítsenek irányítani és támogatni a gyermekeket és a helyi vezetőiket.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.