Téma

Jóllét és önellátás

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza jólléti programjának az a célja, hogy segítsen a rászorulókon, miközben olyan tantételeket tanít, amelyek segítenek nekik önellátóvá válni és megtartani az önbecsülésüket. A program az egyház többi tagjának pedig lehetőséget nyújt a szolgálatra – eleget téve Jézus Krisztus azon parancsolatának, mely szerint etessük az éhezőt, adjunk inni a szomjazónak, fogadjuk be az idegent, ruházzuk fel a mezítelent és látogassuk meg a beteget.

Nem sokkal Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza 1830-ban történt megalapítása után vezetői püspöki tárházakat hoztak létre, olyan helyeket, ahol a tagok által önként felajánlott gabonát és egyéb árucikkeket tároltak, és szétosztották ezeket, megsegítve ezzel a rászoruló tagokat. 1936 áprilisában az egyház hivatalosan is megszervezte a jólléti programot, hogy segítsen az egyház azon tagjainak, akiket a gazdasági világválság pusztító hatásai sanyargattak. Ma ez a jólléti program a föld minden szegletére kiterjed, és hitüktől függetlenül segít az embereken.

  • A jólléti program kiadásait az egyháztagok önkéntes adományaiból fedezik. Az egyház tagjai havonta egyszer, az egyik vasárnap kihagynak két étkezést, és az egyháznak adják azt a pénzt, melyet ételre költöttek volna.
  • A szükséget szenvedőket a helyi gyülekezet vezetője (a püspök) azonosítja be, a Segítőegylet elnökének segítségével, aki egy olyan nő a gyülekezetből, aki a nők szervezetének vezetőjeként szolgál. A gyülekezetek taglétszáma nem haladja meg a néhány százat, hogy a helyi vezetők ismerhessék a tagokat.
  • Olyan helyeken, ahol nagyon magas az egyháztagok aránya, tekintélyes jólléti létesítmények is működhetnek. E létesítmények legnagyobb számban a Jólléti téren találhatók, az egyház központja közelében a Utah állambeli Salt Lake Cityben. A téren található épületek között van konzervüzem, tejfeldolgozó üzem, püspökök tárháza, használtruha-bolt, munkaügyi központ, valamint takarmánysilók, ahol búzát és egyéb gabonákat tárolnak.
  • A püspökök tárházát gyakran pénztárgépek nélküli bevásárlóközpontokhoz hasonlítják. Ételt és háztartási cikkeket bocsátanak azok rendelkezésére, akik nem tudják megvenni ezeket, és hoznak magukkal egy igénylést, amelyet aláírt a helyi püspökük. Azok, akik itt szerzik be a szükséges árucikkeket, lehetőséget kapnak rá, hogy képességeikhez mérten megdolgozzanak azért, amit kapnak. Világszerte 129 püspökök tárháza van.
  • A munkaügyi központokban az emberek munkaügyi képzésben vehetnek részt, megtanulhatják, hogyan írjanak jobb önéletrajzot és találjanak munkalehetőséget. Világszerte 259 ilyen központ van.
  • A Deseret Industries olyan nonprofit szervezet, amely egyrészt munkaügyi képzésekhez biztosít helyeket, másrészt használtruha-boltokat üzemeltet. A használtruha-boltok a nyilvánosság előtt is nyitva állnak.
  • Az UNSZ Családsegítő Szolgáltatások olyan privát, nonprofit szervezet, amely tanácsadással, örökbefogadási szolgáltatásokkal, szenvedélybetegek felépülését támogató csoportokkal, valamint társadalmi, érzelmi és lelki kihívásokkal küszködőknek szóló forrásanyagokkal foglalkozik.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.