Mormon Newsroom
Sajtóközlemény

L. Tom Perry elder, 92 éves korában otthonában elhunyt

L. Tom Perry elder, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza Tizenkét Apostol Kvórumának tagja ma délután 3 órakor, 92 éves korában otthonában elhunyt.

Perry eldert 1974 áprilisában rendelték el apostollá Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházában, miután 1972 óta a Tizenkettek segédeként szolgált. Perry eldert lelkesedéssel és derűlátással párosuló, de tiszteletet parancsoló megjelenése energikus és népszerű személlyé tette őt az egyháztagok között szerte a világon.

(A videó angolul tekinthető meg.)

„Szerintem a szívélyes, udvarias modora, annak ténye marad majd emlékezetes, hogy ő tényleg szerette az embereket, szerette és nagyra értékelte az egyház minden egyes tagját” – mondta róla Quentin L. Cook elder a Tizenkét Apostol Kvórumából.

Cook elder szavai szerint Perry elder Jézus Krisztusról tett tanúbizonysága is emlékezetes marad. „Tom Perry erős tanúbizonyságot tett Jézus Krisztusról. Ismerte és szerette a Szabadítót.”

„Határozottnak kell lennünk a Jézus Krisztusról szóló kijelentéseinkben” – tanította Perry elder az egyház 2011. októberi általános konferenciáján. „Szeretnénk, ha mások tudnák, hogy mi abban hiszünk, hogy Ő az emberiség történetének központi alakja. Az Ő élete és a tanításai alkotják a Biblia és más, általunk szintén szentírásnak tekintett könyvek lényegét.”

Amint az az újszövetségi időkben is történt, az utolsó napi szent apostolok is arra kapnak elhívást, hogy Jézus Krisztus különleges tanúi legyenek. Perry elder egyike volt annak a 15 férfiúnak, akik segítik felügyelni a most már több mint 15 millió tagot számláló világegyház fejlődését.

Perry elder gyakran beszélt a családok és annak fontosságáról, hogy a vallás jelen legyen a társadalomban, és hogy őrizzük meg a vallásszabadságot, kihangsúlyozva, hogy „a vallásszabadságba ágyazott alapvető lelkiismereti szabadságjogokat szorgalmasan kell őrizni és védeni”. Más hitet valló vezetőkkel szorosan együttműködve igyekezett elősegíteni a vallásszabadság ügyét.

„Emberközeli volt, és a hétköznapi emberekkel éppen olyan jól elbeszélgetett, mint az elnökökkel és az uralkodókkal – tulajdonképpen ugyanúgy bánt mindenkivel. Nagyszerűen tudott az emberekkel bánni és jó kapcsolatot kialakítani” – mondta róla Lee Perry, Perry elder fia.

„Azt hiszem, leginkább a „családok bajnokaként” fognak rá emlékezni – mondta Lee Perry.

Lowell Tom Perry 1922. augusztus 5-én született a Utah állambeli Loganban, Leslie Thomas és Nora Sonne Perry gyermekeként. Közvetlenül a második világháború után két éven keresztül az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogságánál szolgált.

Perry elder egyházi szolgálata 1942-ben vette kezdetét, amikor missziót szolgált az Északi Államokban. Később szolgált tanácsosként püspökségben az Idaho állambeli Lewistonban, tanácsosként cövekelnökségben a Kalifornia állambeli Sacramentóban, főtanácstagként a New York cövekben, valamint a Boston cövek elnökeként.

1949-ben végzett a Utah Állami Egyetemen pénzügyi szakán, és diploma utáni képzésben is itt vett részt. A kiskereskedelemben futott be szakmai karriert, a következő államokban található cégeknél volt alelnök vagy pénzügyi vezető: Idaho, California, New York és Massachusetts.

Cook elder azt mondta Perry elder hátteréről az üzleti életben: „Nagyon gyakorlatias volt, és ez az egész egyházra áldást hozott. Nagyon odafigyelt rá, hogy takarékosan költsük el az özvegy fillérjét, hogy semmi ne vesszen kárba, hogy legyen terv és elszámolási kötelezettség."

Perry elder első felesége, Virginia Lee, akivel két lányuk és egy fiuk született, már korábban elhunyt. Virginia Perry 1974. december 14-én halt meg. Perry eldert mostani felesége, Barbara Taylor Dayton gyászolja, akivel 1976-ban kötött házasságot.

Az egyház közzé fogja tenni a temetéssel kapcsolatos tudnivalókat, amint azok ismertté válnak. Egyelőre még nem született arra vonatkozó döntés, hogy mikor kerül sor a Tizenkét Apostol Kvórumában létrejött üresedés betöltésére.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.