Sajtóközlemény

Magyarország köztársasági elnöke a hitről és a családról tartott előadást a BYU-n

Novák Katalin találkozott az Első Elnökséggel Salt Lake Cityben

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke a héten a Brigham Young Egyetem (BYU) hallgatóival és oktatóival találkozott a Utah állambeli Provóban, hogy megossza meglátásait a hitről és a családról, valamint megismerje a hallgatók jövőre vonatkozó terveit.

„Azért vagyok itt, mert amikor másfél évvel ezelőtti megválasztásomat követően hivatalba léptem, eldöntöttem, hogy szeretném megragadni a lehetőséget, hogy találkozzak veletek: azon nemzedék tagjaival, akik meg tudják változtatni a jövőnket” – mondta az egyetemistáknak a magyar köztársasági elnök a Nemzetközi Tanulmányok David M. Kennedy Központjában 2023. szeptember 26-án. A BYU Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza Oktatási Szervezetéhez tartozik.

Novák Katalin – Magyarország első női, valamint legfiatalabban hivatalba lépett köztársasági elnöke – egyetemi hallgatók nagy létszámú csoportjával osztotta meg a hagyományos családdal és az Istenbe vetett hittel kapcsolatos tanácsait és személyes meglátásait. Beszédében elmondta: „Ha nem vállaltok gyermekeket, nincsen jövőnk, és a gyermekvállalás menti meg a világot. Ha nem lesznek jövőbeli nemzedékek, akkor nincs értelme megmenteni a bolygónkat.”

Kifejezte aggodalmát a világ számos pontján jellemző alacsony termékenységi arányszámmal kapcsolatban is. Mint fogalmazott, „Európában például egyetlen ország sincs, ahol a termékenységi arányszám elérné a kettőt. Egyetlen ország sem éri el a reprodukciós szintet, és ez igaz a nyugati világ egészére, illetve a világ fejlett országaira.”

Magyarország alkotmánya a hagyományos, férfi és nő közötti házasságot támogatja, jelentette ki a köztársasági elnök. „Olyan alaptörvényünk van, amely kiáll a családi értékek mellett.”

Magyarország köztársasági elnöke házas, és három gyermek – 20, 17 és 15 éves – édesanyja. Kiskorukban hat évet otthon töltött a gyermekeivel, mielőtt visszatért volna a munka világába. Novák Katalin véleménye szerint a családi élete tanított meg neki olyan készségeket, amelyek révén jobb vezetővé válhat. Ezek közé sorolta a tárgyaláskészséget, a rugalmasságot, a türelmet és mások megértését. „Szerintem arról van szó, hogy a család segít önmagunknak maradni és két lábbal állni a földön. Emellett – tette hozzá – segít megértenünk a mindennapos küzdelmeket is.”

„Ne féljetek a családalapítástól! Ne féljetek a gyermekvállalástól és attól, hogy igent mondjatok az életre! Ne tartsatok attól, hogy nem tudjátok majd valóra váltani a szakmai álmaitokat!” – buzdította az egyetemistákat a magyar vezető.

Novák Katalin az Amerikai Egyesült Államokban tett látogatása során az Egyesült Nemzetek New York-i székházában a nők társadalomban betöltött szerepéről beszélt, valamint kormányzati és üzleti vezetőkkel találkozott.

A köztársasági elnök elmondta a hallgatóknak, hogy a keresztényi hitére való támaszkodás segíti őt közszereplőként. Úgy fogalmazott: „Ráébredtem, hogy nem vagyok egyedül. Jézus Krisztus velem van. Fontos megtalálni a módját, hogy kifejezésre juttassam a saját személyes hitemet és az Istennel való kapcsolatomat.” Hozzátette, hogy mindennap olvassa és tanulmányozza a Bibliát, és tanulócsoportokban vesz részt. „Időnként elfelejtjük, milyen fontos napi szinten táplálnunk a hitünket. Számomra például ez egy nagyon fontos része az életemnek” – fejtette ki Novák Katalin.

A köztársasági elnök a provói kampuszon tett látogatása során találkozott a BYU elnökével, C. Shane Reese-szel is.

Délután Salt Lake Citybe utazott, ahol a Templom téren találkozott az Első Elnökség tagjaival, akik megajándékozták a Mormon könyve egy példányával.

Magyarországon 5000-et meghaladó létszámú utolsó napi szent él, akik több mint 20 gyülekezetet alkotnak. Russell M. Nelson elnök a 2019. áprilisi általános konferencián jelentette be, hogy az egyháznak temploma fog épülni a magyar fővárosban.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.