Sajtóközlemény

Marcelo Rebelo de Sousa, Portugália elnöke, ellátogatott a Lisszabon templomba

A Portugál Köztársaság elnöke, Marcelo Rebelo de Sousa úr 2019. augusztus 29-én ellátogatott Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza Portugáliai Lisszabon templomába. E történelmi jelentőségű esemény során José A. Teixeira elder a Hetvenek Elnökségéből megajándékozta Portugália elnökét annak családtörténetével, amely egy bekeretezett, négy nemzedékre visszanyúló leszármazási táblázatból és az elnök őseit felsoroló könyvből áll.

Miután átnyújtották neki a családtörténetét, Rebelo de Sousa elnök így nyilatkozott: „A nagypapám nagyon fiatalon Brazíliába ment, majd pedig Angolába, ahol egy kifejezetten ismert kereskedő vált belőle. Az effajta történetek nagyon fontosak. Tudom, hogy az egyházuk nagyon családpárti, ahogyan én is az vagyok. [A család] a társadalom alapja.”

      Teixeira elder, aki maga is Portugáliából származik és megtértként csatlakozott az egyházhoz, elmagyarázta, hogy a családtörténeti kutatás és az egyház templomai szoros kapcsolatban állnak egymással. „A templomok Isten szent házai, ahol magunkért és az őseinkért végzünk szertartásokat, melyek az örökkévalóságra összekötik a családokat. Ezért munkálkodunk oly buzgón a genealógiai kutatás terén.”

Teixeira elder mellett Gary B. Sabin elder, az egyház Európa Területének elnöke, valamint Joaquim Moreira elder, a templom nyílt napjaiért felelős területi hetvenes is csatlakozott Rebelo de Sousa elnökhöz.

A küldöttség bejárta a Lisszabon templomot és annak kertjét, ahol Rebelo de Sousa elnök elsőként tekinthette meg a rendkívüli építészeti megoldásokat, valamint a szertartástermeket, ahol az egyháztagok az élet céljáról tanulnak és ígéreteket tesznek, hogy Jézus Krisztust szolgálják.

Teixeira elder arra buzdít másokat is, hogy a nyílt napok során látogassanak el a templomba: „Szeretném, ha ez emberek eljönnének és megtekintenék a templomot. Többről van szó, mint hogy gyönyörű – ez az épület nagy jelentőséggel bír; nagy jelentőséggel bír az életünkre és arra vonatkozóan, hogy az élet mit jelent számunkra családokként. Amit a templomban teszünk nem titkos, hanem különleges és szent.”

     A Lisszabon templom 2019. szeptember 9-én nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A templomot 2019. szeptember 15-én (vasárnap), három felszentelési ülés keretén belül szenteli fel Neil L. Andersen elder a Tizenkét Apostol Kvórumából. Az esemény közvetítésre kerül az egyház portugáliai gyülekezeti házaiba. A Lisszabon templom az egyház 166. működő temploma lesz a világon.

Az egyház Portugáliában jelenleg körülbelül 45 000 tagot számlál, akik 65 gyülekezetet alkotnak, és sokan második és harmadik generációs utolsó napi szentek. Az első misszionáriusok 1975-ben érkeztek meg Portugáliába, majd rövidesen megszerveztek egy kicsi gyülekezetet is.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.