Sajtóközlemény

Öngyilkosság: Az Öngyilkosság Megelőzésének Világnapja és Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza igyekeznek segítséget nyújtani

A 2003 óta minden év szeptember 10-én megtartott Öngyilkosság Megelőzésének Világnapja felhívja a figyelmet az öngyilkosságra hajlamos magatartás okaira és annak megelőzésére. Az öngyilkosság és az öngyilkossági kísérletek komoly egészségügyi gondot jelentenek szerte a világon. Évente legalább 800 000 ember követ el öngyilkosságot, legalább hússzor ennyien pedig kísérletet tesznek az öngyilkosságra.

A legtöbb nagy világvallás az öngyilkosságot súlyos hibának tartja, mert úgy hiszik, az öngyilkosság az Istentől kapott élet megrövidítése. Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza elismeri a problémát, de azt tanítja, hogy az öngyilkosság túlságosan összetett kérdés ahhoz, hogy halandókként ítéletet mondjunk az annak eredményeképpen elhunyt személy felett. E pontról az Egyházi irányelvek kézikönyve rendkívül tisztán fogalmaz: „  …az a személy, aki öngyilkosságot követ el, nem biztos, hogy felelős a tetteiért. Csak Isten ítélheti meg az ilyen eseteket.

„A legtöbben azok közül az emberek közül, akik öngyilkossági kísérletet tesznek, nem akarnak meghalni; pusztán enyhülést akarnak nyerni azon fizikai, szellemi, érzelmi és lelki fájdalom alól, amelyet tapasztalnak.” (https://www.lds.org/study/manual/doctrine-and-principles/preventing-suicide-and-responding-after-a-loss?lang=hun). Egy egyén problémái olyan szörnyűnek és megoldhatatlannak tűnhetnek, hogy a halált látja az egyetlen ellenszernek.

Az öngyilkosság tragédiája az, hogy nem csupán egy életet pusztít el, hanem szörnyű fájdalommal és bűntudattal jár a hátrahagyott barátoknak és családtagoknak. Krisztus készen áll arra, hogy megvigasztalja és meggyógyítsa azoknak a lelkét, akik tévesen úgy hiszik, ők az okai annak, hogy valaki véget vetett az életének vagy, hogy megállíthatták volna őt abban. Az egyház arra buzdítja a szeretteket, hogy emlékezzenek erre a szentírásversre a János 14:27-ben: „Békességet hagyok néktek; az én békességemet adom néktek: nem úgy adom én néktek, a mint a világ adja. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, se ne féljen!”

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza reményt és perspektívát nyújt azoknak, akik öngyilkosságon gondolkodnak, tanáccsal és forrásanyagokkal látja el azokat, akik igyekeznek segíteni és vigaszt nyújtani az öngyilkosság utóhatásaival küszködőknek. Az egyház azt tanítja, hogy Isten megérti a nehézségeket és megpróbáltatásokat, amelyek a halandóság részeként hatással vannak ránk; az öngyilkosság nem határozza meg egy ember teljes létezését.

Az egyház megannyi forrásanyagot készített, amelyek igyekeznek elmagyarázni és megelőzni az öngyilkosságot, valamint megvigasztalni azokat, akik öngyilkosság miatt vesztettek el valakit. A rendelkezésre álló rövidfilmek és a forrásanyagok megtekintéséhez, kérjük, keresd fel a suicide.ChurchofJesusChrist.org honlapot.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.