Sajtóközlemény

Massimo De Feo elder és más vallási vezetők tanácskozása Európa jövőjéről

2022. január 14-én, pénteken Massimo De Feo elder, Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza Európa Területének az elnöke közös rendezvényen vett részt számos különböző vallás – köztük keresztény, muszlim, buddhista és zsidó felekezetek –, valamint humanista és nem felekezeti szervezetek vezető képviselőivel.

High level meeting EU 01Download Photo

A meghívás Margaritis Schinas biztostól, az Európai Bizottság alelnökétől érkezett, azzal a szándékkal, hogy a résztvevők a jelenleg is zajló Európa jövőjéről szóló konferencia fejleményeiről tárgyaljanak. A rendezvényen részt vett Dubravka Šuica alelnök is. A gyűlésre a Covid-korlátozások miatt online került sor.

A Konferencia Európa jövőjéről egy az európai polgároknak szóló uniós rendezvénysorozat, melyen a résztvevők az EU előtt álló kihívásokat és fontosnak tartott témákat vitatják meg. A mostani magas szintű gyűlés sok olyan gondolatot és javaslatot érintett a konferencia témái közül, mint amilyen az éghajlatváltozás, az egészségügy, a gazdaság és a foglalkoztatás, a digitális átállás, a jogállamiság, a biztonság, az EU külpolitikája, valamint a migráció. A konferencia várhatóan 2022 tavaszán zárul.

Az Európa Terület elnöke az éghajlatváltozást érintve kifejtette, hogy „a hívő emberek számára a bolygónk védelme és megőrzése nem csupán a túlélés kérdése. Ez a mi otthonunk, és Isten alkotásának és ajándékának tartjuk.” Ezt követően a migrációról beszélt. Hozzászólásában figyelmeztetett arra a tényre, hogy a legutóbbi időközi jelentés szerint „valamennyi téma közül ez a leginkább polarizált”, és arra kérte az uniós intézmények képviselőit, hogy ne söpörjék félre egyik oldal véleményét sem. „Egyházként továbbra is segíteni és támogatni fogjuk a menekülteket és a migránsokat azáltal, hogy kormányzati és nem kormányzati szervezetekkel társulunk, amint azt már majdnem 40 éve tesszük, amióta elindítottuk a világméretű emberbaráti erőfeszítéseinket” – összegezte az egyház álláspontját Massimo De Feo elder.

Arra is emlékeztette az Európai Bizottságot, miszerint „valódi összetartásra van szükség a tagállamok között, hogy elkerüljük a hátrányos megkülönböztetést, és tiszteletben tartsuk minden migráns emberi méltóságát”. De Feo elder azzal zárta a beszédét, hogy megújította az egyház elkötelezettségét Isten minden gyermekének a jólléte iránt Európában és világszerte. A vezetők nyitóbeszédét követően a résztvevők megvitatták a napirenden szereplő többi témát is.

A találkozóra az uniós intézményekkel folytatott – az EU működéséről szóló szerződés 17. cikke értelmében tartott – nyílt, átlátható és rendszeres párbeszéd részeként került sor. Az Európai Bizottság várhatóan jelentést fog közzétenni a megbeszélésről.

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza, mely keresztény felekezet Európában félmillió tagot számlál, együttműködésre törekszik a politikai és intézményes testületekkel, valamint felkarolja a nemzetközi jótékonysági szervezeteket, vallási szervezeteket és társadalmi kezdeményezéseket.

További tudnivalók találhatók az egyház EU és Nemzetközi Kapcsolatok Irodájáról az iroda Facebook-oldalán: www.facebook.com/CHURCHinEU

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.