Sajtóközlemény

Megdőlt a napi részvételi rekord: a FamilySearch indexelési önkénteseknek köszönhetően milliók találhatják meg őseiket

A 24 óra alatt feldolgozott feljegyzésszám rekordját is majdnem megdöntötte a nagyszabású közösségi erőforrás-kihelyezés

A FamilySearch indexelési önkéntesei szeretik a kihívásokat, ezért ismét összeálltak egy rekorddöntésre: ezúttal az indexelési és döntőbíráskodási önkéntesek napi létszámrekordját vették célba. A 49 025 fős részvételi rekordot még 2012 júliusában, az 1940-es USA népszámlálás indexelésének csúcspontján állították fel az önkéntesek. Ez a szám azonban eltörpül az idén első alkalommal megrendezett éves Világszintű Indexelési Verseny 66 511 fős eredménye mellett.

Bár a részvételi követelmény csupán egyetlen indexelt vagy elbírált köteg beküldéséből állt, sok önkéntes egész nap folytatta a munkát. Ennek eredményeként a valaha elért második legmagasabb kombinált (indexelt vagy elbírált) feljegyzésszámot produkálták, meghaladva az 5,7 milliót.

„Lenyűgöző, ahogy a FamilySearch indexelési önkéntesei továbbra is nap mint nap tanúságot tesznek az elkötelezettségükről és arról a képességükről, hogy nemcsak megoldják, de messze túl is teljesítik a kitűzött feladatokat – mondja Mike Judson, a FamilySearch indexelési munkaerő-fejlesztési vezetője. Számomra az a legjobb része ennek az egész sikernek, hogy milyen sok embernek fog ez segíteni abban, hogy megtalálják az őseiket annak a sok önkéntesnek köszönhetően, akik az idejüket áldozták erre a nagyszerű ügyre.”

Azok az önkéntesek, akik korán belevetették magukat a feladat teljesítésébe (a verseny július 20-án,  utahi idő szerint vasárnap este 18 órakor kezdődött), meglepetten tapasztalták, hogy az indexelési rendszer akadozva dolgozza fel a tömeges bejelentkezéseket. Sokaknak kedvét szegte a rendszer lassúsága, illetve a kötegek le- és feltöltésének időnkénti elakadása. Az önkéntesek többsége azonban a nehézségek ellenére is képes volt – sok türelemmel és kitartással – befejezni és beküldeni egy-egy köteget.

„Ismeretlen terepre kalandoztunk az indexelési rendszerrel – meséli Judson. Korábban még soha nem próbált egyszerre ennyi ember beszállni a munkába. Tudjuk, hogy voltak olyanok is, akik szerettek volna részt venni, de nem tudtak. Azt akarjuk, hogy minden próbálkozó tudja: nagyra becsüljük az erőfeszítéseiket, és most, hogy a rendszerre nehezedő nyomás alábbhagyott, remélhetőleg hamarosan visszatérnek.”

Mi az a FamilySearch indexelés?

A FamilySearch indexelési projektje a legnagyobb az ilyen közösségi erőforrás-kihelyezésen (crowdsourcing) alapuló kivonatolási erőfeszítések között. Az indexelés során a résztvevő önkéntesek történelmi feljegyzésekről készült felvételeket látnak és egy sablonba beírják az azokon található adatokat, amelyek azután a FamilySearch.org oldal kereshető adatbázisába kerülnek. Minden feljegyzést két önkéntes indexel egymástól függetlenül, egy harmadik (az úgynevezett döntőbíró) pedig áttekinti azokat a minőség és szabatosság biztosítása érdekében. 2006 óta a FamilySearch indexelési önkéntesei több mint egymilliárd feljegyzést indexeltek és bíráltak el, ami 3,5 milliárd kereshető nevet eredményezett, amelyek többek között az összes hozzáférhető USA népszámlálás adatait is tartalmazzák. 2012-ben az önkéntesek annak érdekében fogtak össze, hogy mindössze négy hónap alatt elvégezzék a teljes 1940-es USA népszámlálás (132 millió feljegyzés) indexelését.

Mi az a FamilySearch International?

A FamilySearch International a világ legnagyobb genealógiai szervezete. Egy non-profit, önkénteseken alapuló szervezet, amelyet Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza finanszíroz. Milliók használják havonta a FamilySearch feljegyzéseket, forrásanyagokat és szolgáltatásokat, hogy többet tudjanak meg a családjuk történetéről. E nagyszerű cél elősegítéséért a FamilySearch és elődszervezetei már több mint 100 éve dolgoznak szorgalmasan világszerte a családtörténeti feljegyzések gyűjtésén, megőrzésén és megosztásán. A látogatók az interneten ingyen férhetnek hozzá a FamilySearch szolgáltatásokhoz és forrásokhoz a FamilySearch.org oldalon, valamint 132 ország több mint 4600 családtörténeti központjában, köztük a fő Családtörténeti Könyvtárban a utahi Salt Lake Cityben.

© Intellectual Reserve, Inc., 2014. Minden jog fenntartva. Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza által nyújtott szolgáltatás.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.