Sajtóközlemény

Megkezdődnek a nemzetközi, kifejezetten fiataloknak rendezett EFY konferenciák

Az EFY kifejezetten fiataloknak rendezett program, amelynek az a célja, hogy bátorítást, segítséget és útmutatást nyújtson a fiatal résztvevőknek azon törekvéseikben, hogy jobban megismerjék önmagukat és a másokkal kialakított kapcsolataikat. A konferencia központi üzenete egy nekik szóló kérés, hogy tegyék a mindennapi életük részévé a krisztusi tanításokat. A konferenciát Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza (a mormonok) támogatja. A konferencián az egyház fiataljai és az ő barátaik vehetnek részt, tekintet nélkül arra, hogy milyen vallásúak.

Angliától Finnországig, Németországtól Albániáig az európai fiatalok csatlakoznak ahhoz az 50 000 fiatalhoz, akik világszerte részt vesznek az EFY nyári programjain. A számos különféle kultúrából érkező fiatal egy héten át személyes fejlődésére és mások szolgálatára összpontosíthat. Egy tapasztalt vezető szavai szerint ezek a fiatalok „fejlődni fognak fizikailag, szellemileg és lelkileg, és javulni fognak a társas kapcsolataik is”.

Az idei EFY konferenciákra az alábbi országok fiataljai kaptak meghívást (egyes esetekben nem az egész országból): Albánia, Anglia, Ausztria, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Ciprus, Csehország, Észak-Írország, Finnország, Franciaország, Görögország, Grönland, Horvátország, Írország, Koszovó, Lengyelország, Málta, Moldova, Németország, Románia, Skócia, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia.

A hét folyamán a fiatalok szolgálatokon, szórakoztató műsorokon, táncokon, zenés programokon, valamint kötött vagy rögtönzött tanítási órákon vesznek részt. Az estéket családi csoportokban töltik, ahol megoszthatják egymással az érzéseiket, a tanult elveket, valamint az újonnan kialakított, és számos esetben, nemzetközi barátságaikat. Az eseményeket olyan 20 és 30 év közötti fiatal nevelőtanárok felügyelik, akik pozitív mintaként szolgálnak a fiatalok számára. Valamennyi eseményt felnőtt oktatók irányítanak.

A fiatalok beszámolói szerint, nem csupán részt vettek a konferencián, hanem olyan új célokkal tértek haza, amelyek boldogabbá teszik őket ebben az életben. Elhatározták, hogy megváltoznak, hogy még krisztusibbá váljanak. Egy 15 éves fiatal lány azt mondta: „Rájöttem, hogy mennyire szeretnék jót tenni a körülöttem lévőkkel. Szeretném szolgálni az embereket! Tudom, hogy Isten segítségével minden lehetséges. Az EFY bátorságot adott ahhoz, hogy erős lehessek. Az életem tele volt kételyekkel és nem volt elég önbizalmam, de az EFY meggyógyított engem. Szeretném megmutatni a családomnak, az édesanyámnak és a barátaimnak, hogy mennyire hálás vagyok értük. Az EFY-nak köszönhetően olyan életet szeretnék élni és olyan ember szeretnék lenni, amilyen Isten akarja, hogy legyek.”

Az egész konferenciai hetet átszövik a szolgálatok, amelyek felhívják a figyelmet arra a tantételre, hogy időnket és energiánkat fel kell ajánlanunk mások megsegítésére. Franciaországban a fiatalok összefogtak és varrtak 130 gyermektakarót a Chauny Kórház szülészeti osztálya számára. Amikor az igazgató átvette az ajándékot, említést tett a szűkös költségvetésük miatt felmerülő szükségletekről, amelyek különösen a koraszülött osztályt érintették. Ezt követően kifejezte „mély háláját az ajándékért”.

Christian Fingerle, regionális egyházi vezető, a következőket nyilatkozta, amikor feltették neki azt a kérdést, hogy miért érzi az egyház annak szükségességét, hogy ilyen eseményeket támogasson a saját fiataljai és a más vallású fiatalok számára: „A fiatalok szeretnék tudni, hogy miért várnak el tőlük bizonyos dolgokat, vagy miért kell tartózkodniuk bizonyos magatartási mintáktól. E kíváncsi hozzáállásra az EFY a legjobb válasz.

Az EFY minden egyházból szívesen lát résztvevőket, és praktikus és szórakoztató módon teremt lehetőséget a fiatalok számára, hogy megtanulhassák, miként lehetnek hatással a társaikra, hogy azok helyes és jó döntéseket tudjanak hozni. A páratlan, többnyelvű, multikulturális környezet időnként „bábeli zűrzavarnak” tűnhet, de hatása és eredménye vitathatatlan. Egy 15 éves fiatal lány így foglalta össze az élményeit: „Én nem vagyok az egyház tagja, barátként jöttem el. Szeretném megköszönni Jade-nek, hogy meghívott engem az EFY-ra. Az EFY nagyon különleges élmény volta a számomra. Most már tudom, hogy Isten szeret minket. Éreztem a tevékenységek alatt, az órákon, az esti beszélgetéseken, a zenés programokon és az összes EFY vezetőtől.”

Az egyik szülő, akinek a lányai részt vettek az EFY konferencián, ezt mondta: „Az EFY egyszerűen fantasztikus intézmény, és tiszta szívvel reméljük, hogy még sokáig folytatódik, és rengeteg fiatalnak lesz lehetősége, hogy részt vegyen ezeken a konferenciákon!”

További információk: http://www.efy-europe.org/en_GB/site/page/whatisefy.xml

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.