Sajtóközlemény

Megmászásra váró hegyek

Brassópojána, Románia legnépszerűbb síközpontja adott idén otthont Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza éves Kelet-európai Fiatal Egyedülálló Felnőttek Konferenciájának. A Kárpátok magasra törő csúcsai által övezett, 1020 méter magasan fekvő helyszín tökéletes hátteret nyújtott a konferencia jelmondatához, amely idén – a vendéglátó országok (Románia és Moldova) képviselőiből álló szervezőbizottság döntése alapján – a „Megmászásra váró hegyek” lett. Tizenhat országból több mint 150 fiatal érkezett a gyönyörű Alpin Hotelbe, hogy egy héten át élvezhessék egymás társaságát 2015. július 21–25. között.

A szervezőbizottság tagjai kifejtették, hogy a jelmondat kiválasztásakor azokra az akadályokra kívántak utalni, melyekkel a fiatalok a saját életükben szembekerülnek, és amelyeket le kell küzdeniük, úgy a lelki, mint világi célok terén – ilyenek többek között a megfelelő oktatás biztosítása, a pályakezdés, a megfelelő házastárs megtalálása, valamint az erő a zűrzavaros világban való helytálláshoz. Kiváló oktatók érkeztek az egyház ifjúsági hitoktatási és felsőfokú hitoktatási programjaiból egész Európából, hogy a reggelente tartott órákon a fenti témákról tanítsanak.  
„Annyira csodás volt a lelki dolgokra összpontosítani, és sok olyan fiatal között lenni, akik ugyanannyira igyekeznek imádkozni, olvasni a szentírásokat, és követni a parancsolatokat, mint én” – mondta az egyik résztvevő, Davey Runnels.

A délutánokat a szabadon választható műhelyfoglalkozások töltötték ki, úgymint a fényképezés alapjai, origami, kóruspróbák, családtörténet, illetve egy nagy szolgálati projekt. A fiatalok élvezték a szállodától nem messze lévő törcsvári vármúzeumban tett látogatást is, ahogyan a kirándulást is a környező hegyekben.

Esténként az egyházi vezetők erőteljes beszédei arra inspirálták a résztvevőket, hogy eldöntsék kivé szeretnének válni, és hogy pozitívan változtassanak az életükön. A fiatal egyedülálló felnőttek hallhatták többek között Timothy Dyches eldert, a Területi Elnökség második tanácsosát, aki kifejezetten azért utazott Romániába, hogy a konferencián részt vevő fiatalokhoz szóljon. Később így nyilatkozott erről:

„Miután hazatértünk, gondolataink és szívünk telve volt a hála érzésével azon időért, melyet a brassópojánai FEF konferencián tölthettünk. Leghőbb vágyunk, hogy a fiatalok – a fiatal egyedülálló felnőttek – megtapasztalhassák Isten és a Szabadító szeretetét, amikor egybegyűlnek. Életek változhatnak meg, és egész nemzedékek részesülhetnek áldásban.”

A különleges vendégek közé tartoztak még Randall Ridd, aki második tanácsosként szolgál a Fiatal Férfiak általános elnökségében, valamint a felesége, továbbá a Romániai-Moldovai Misszió elnöke Ivory elnök és a felesége.

Az ihletett tanításokat szórakoztató tevékenységek követték, melyek azt célozták, hogy a fiatalok a közös élmények során életre szóló barátságokat köthessenek.

„Sok FEF konferencián voltam már, és eddig ez volt a legjobb. Jól volt megszervezve, a programok beosztása jó volt, minden gördülékenyen ment, az oktatók csodálatosak voltak, a helyszín pedig szenzációs! Ez így együtt sok személyes kinyilatkoztatást és új barátságokat eredményezett!” – hangoztatta a Magyarországról érkezett Vékony Viktor, aki korábban Romániában szolgált teljes idejű missziót.

A konferenciát mindvégig az együttműködés bámulatos lelkülete és az izgatottság jellemezte.  Az egyik fiatal azt mondta, hogy megpróbált „mindennap minden tevékenységen részt venni, a való világba történő kényszerű visszatérés előtt”. Mások úgy fogalmaztak, hogy erre a hétre mindig emlékezni fognak.

A fiatalok kedd délután érkeztek, telve várakozással. Idegenek voltak egymásnak, de közös volt a hitük. Sokan óriási áldozatokat hoztak, anyagilag és időben, hogy ott lehessenek. Szombat reggel barátokként váltak el, olyan közös élményeket követően, melyek megkönnyítik számukra az előttük álló hegyek megmászását.

„Kiváltság volt részt venni, és részesévé válni ennek a konferenciának” – jelentette ki induláskor Ondřej Dítě.

Részt vevő országok:
Meghívottak: Románia, Moldova, Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország és Szerbia.

Egyéb részt vevő országok: Ciprus, Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Spanyolország, Hollandia, Németország, Egyesült Királyság, Franciaország (Tahiti).

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.