Sajtóközlemény

Megnyílt az egyház EU-irodája – mormon apostol látogat Brüsszelbe

A közelmúltban nyílt meg az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza európai uniós irodája.

A közelmúltban nyílt meg az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza európai uniós irodája. Ebből az alkalomból érkezett Brüsszelbe D. Todd Christofferson elder, a Tizenkét Apostol Kvórumából, aki március 18-án egy ünnepélyes fogadás díszvendége volt, vallási vezetők, nemzetközi civil szervezetek képviselői, és más prominens vendégek társaságában. Az est házigazdája José A. Teixeira elder, az egyház Európa Területének elnöke volt.

A fogadást megelőző reggelen Christofferson elder az Európai Bizottságnál tett látogatást, ahol Katharina von Schnurbein asszonnyal, José Manuel Barroso EB-elnök egyházpolitikai és vallásfelkezeti tanácsadójával találkozott. A találkozó során Christofferson elder elismerő szavakkal szólt az Európai Unió azon erőfeszítéseiről, hogy az uniós irányelvek kialakítása során az egyházak bevonására és véleményük megismerésére törekszik. Megerősítette azt is, hogy Jézus Krisztus Egyháza továbbra is kész tevékenyen részt venni ebben a munkában.

Az egyház, melynek európai központja Frankfurtban található, mélyen elkötelezett az Európai Unió intézményeivel való szoros együttműködés mellett a hit, a család és a vallási vagy hitbéli szabadság kérdéseiben, hogy ezáltal is elősegítse és biztosítsa Jézus Krisztus evangéliumának áldásait minden ember számára Európában és világszerte. Az egyház brüsszeli EU-irodája folyamatosan keresni fogja az alkalmakat az európai közösség szolgálatára, egyrészt annak politikai és intézményi szervein keresztül, másrészt a nemzetközi civil szervezetekkel, vallási szervezetekkel és a civil társadalommal való együttműködés révén.

„Tiszteletben tartjuk az EU intézményeit és a vallásszabadságra vonatkozó irányelveiket, valamint komolyan vesszük az európai uniós kapcsolatokat. A tőlünk telhető legjobban szeretnénk hozzátenni a részünket. Egyházként értjük, hogy mit jelent az üldöztetés, ebből kifolyólag erőteljesebben értékeljük a vallásszabadság fontosságát.” – mondta D. Todd Christofferson elder a fogadáson tartott előadásában. Teixeira elder hozzátette, hogy „az egyház, mint intézmény, nem támogat, nem pártol és nem ellenez egyetlen politikai pártot, jelöltet vagy programot sem, de fenntartjuk a jogot, hogy pártpolitikától mentesen felemeljük a szavunkat azokban a kérdésekben, amelyekről úgy hisszük, hogy jelentős közösségi vagy erkölcsi kihatásaik lehetnek, vagy pedig közvetlenül az egyház érdekeit érintik.”

Az iroda újonnan kinevezett vezetője, Francesco Di Lillo, nagy várakozással tekint arra a lehetőségre, hogy az EU tisztségviselőivel és a civil társadalom képviselőivel dolgozhat együtt a mindenkit foglalkoztató témákban. Ezt nyilatkozta: „Az egyház és annak 15 millió tagja szerte a világon állandóan keresi a szolgálat és a közösségükkel való együttműködés lehetőségeit. Az egyik hittételünk így fogalmaz: »Ha van bármi, ami erényes, szép, jónak mondott vagy dicséretre méltó, akkor törekszünk azokra a dolgokra.« Az irodám keresni fogja azokat az alkalmakat, hogy elősegítse ezeket a dolgokat, méghozzá úgy, hogy együttműködésre fogunk törekedni azokkal, akik osztják értékeinket és aggodalmainkat.”

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.