Sajtóközlemény

Menekültek világnapja: Az Európában nyújtott egyházi menekültsegélyek áttekintése

Bátor menekültek és az európai szentek segítő erőfeszítései előtt tisztelgünk a menekültek világnapján

Jelenleg 35,3 millió menekültet tartanak számon világszerte az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa szerint. Az Egyesült Nemzetek június 20-át jelölte ki a menekültek világnapjának, elismeréssel adózván mindazoknak, kiknek megvan a bátorságuk ahhoz, hogy a hazájukból konfliktus vagy üldöztetés miatt elmeneküljenek. Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza arra törekszik, hogy más világméretű szervezetekkel együttműködve támogatást nyújtson a lakóhelyüket elhagyni kényszerült egyéneknek és családoknak.

Jézus Krisztus egyháza arra buzdítja tagjait, hogy segítsenek az otthonuk elhagyására kényszerített menekülteknek. 2021-ben az egyház megerősítette az Általános kézikönyv frissített kiadásában, hogy „a szükséget látókról való gondoskodásra irányuló felelősségük részeként az egyháztagok idejüket, tehetségeiket és barátságukat felajánlva fogadják a menekülteket a közösségük tagjaiként”.

Az elmúlt év során a konfliktusok sokakat Európa különböző részeire űztek, menedéket keresve a hazájukban és közösségükben fennálló veszélyek elől. 2022-ben Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza és annak tagjai szerte a világon 174, menekülteket segítő projekten keresztül  biztosítottak forrásokat a ragyogóbb jövőben bízó egyéneknek és családoknak. Az egyház Európában ezen erőfeszítés élvonalában szolgált, segítséget nyújtva a menekülteknek kulturális, faji és vallási hovatartozásuktól függetlenül.

Segítségnyújtás Európa-szerte

Az ukrajnai hadműveletek eredményeként a második világháború óta ez a legnagyobb menekülthullám, mely Európa országait érte. E válsághelyzetre reagálva az egyház több mint 15,6 millió euró (16,8 millió dollár) összegben nyújtott segítséget ukrán menekülteknek, illetve mintegy 900 tonnányi élelmet és egyéb ellátmányt adományozott a szükséget szenvedőknek Ukrajnában. Amellett, hogy gondoskodott fizikai jóllétükről, az egyház hetente tartott online szemináriumokat és beszélgetéseket, hogy segítsen az elcsüggedt ukrajnaiaknak megbirkózni a nehézségekkel. További részletek az egyház Ukrajnában végzett munkájáról az egyház globális Sajtószobáján ebben a cikkben olvashatók.

A közelmúltban Jézus Krisztus Egyháza további emberbaráti projekteken keresztül segített Lengyelországban, Spanyolországban, Görögországban, Romániában, Szerbiában, Horvátországban és Grúziában az Ukrajnából és más országokból érkező menekülteknek. Az egyház 2022-ben 294 szervezettel működött együtt Európa-szerte emberbaráti projektek kivitelezésében. Ennek eredményeként egyének és családok ezrei leltek enyhülésre és vigaszra nehéz körülményeik közepette.

Olaszországi erőfeszítések

Az egyház Olaszországban számos emberbaráti projektben vett részt élelmiszerbankokkal, menekültközpontokkal, zenészekkel, közösségi vezetőkkel és lakóparkokkal együttműködve, hogy segítséget és vigaszt nyújtson a menekülteknek.

Peace és Monday Ehigiamusoe egykor maguk is menedéket keresve érkeztek afrikai szülőföldjükről Rómába. Hajóútjuk során a menekültcsoport heves viharokba keveredett, és sok menekülttársuk vízbe fulladt. Peace és Monday elvesztették kevéske ingóságukat, de túlélték a kegyetlen körülményeket, és biztonságban megérkeztek Olaszországba. A környéken élő menekültek hálózatán keresztül találkoztak Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza önkénteseivel, kiknek támogatásával sikerült letelepedniük az új hazájukban.

Az egyház segített Mondaynak továbbtanulni és biztos munkához jutni. Peace és Monday ma már rendszeres szolgálatot nyújt a helyi közösségükben, támogatást nyújtva más menekülteknek és a szükséget látóknak. A hit jelentős szerepet játszott abban, hogy az Ehigiamusoe család jobb életre törekedjen, az egyház pedig támogatta őket mind a fizikai, mind a lelki jóllétük elérésében.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.