Sajtóközlemény

Waddell püspök meglátogatta Törökország földrengés sújtotta területeit

Az egyház további segítséget kíván nyújtani a térségben

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza kiterjeszti emberbaráti erőfeszítéseit

Törökországban és Szíriában, miközben a térség továbbra is igyekszik talpra állni a februári pusztító földrengések után.

„Miközben átautóztunk Antakya városán, ledöbbentem a pusztítás mértékén. Csak a 2. világháború alatt lebombázott városok képein láttam ehhez hasonlót. Kijózanító volt” – idézte fel W. Christopher Waddell az Elnöklő Püspökségből, aki nemrég tért vissza kétnapos törökországi látogatásáról.

„Azt lehet mondani, hogy ez a 400 000 fős város már nem létezik – mondta Waddell püspök. – A legtöbb ház és gyár összedőlt. Azokat az otthonokat és épületeket, amelyek még állnak, le kell bontani.”

Antakya, Hatay tartomány fővárosa, az ország déli részén, a szíriai határ mentén fekszik. A város infrastruktúrája óriási károkat szenvedett. Megszűnt többek között a víz- és áramellátás, valamint megrongálódott csatornahálózat is.

Európai és afrikai egyházi tisztségviselőkkel tartott gyűléseket követően Waddell püspök a feleségével, Carollal, valamint az egyház más képviselőivel együtt a Közel-Keletre utazott. 2023. május 10-én és 11-én Törökországban jártak, hogy áttekintsék az egyház által a pusztító földrengéseket követően nyújtott emberbaráti segítség eredményeit, és további támogatási lehetőségekről egyeztessenek a török illetékesekkel.

Látogatása során találkozott dr. Selami Kılıçcsel, a török egészségügyi minisztérium EU- és külkapcsolati főigazgatójával, valamint az ankarai székhelyű Katasztrófavédelmi és Veszélyhelyzet-kezelési Hatósággal (AFAD). Dr. Kiliç nagyrabecsülését fejezte ki az egyházi segítségért, és megjegyezte, hogy az egyház volt az egyik leghatékonyabb szervezet a földrengésekre történő reagálásban – mindent megtett, amit ígért.

„Burhan Aslan és Nalan Aydın megköszönték az egyháznak az AFAD szervezetén keresztül nyújtott rendkívüli adományokat és segítséget – összegezte Waddell püspök. – Nagyra értékelték a támogatás mértékét is.”

Jézus Krisztus egyháza gyorsan reagált, és a katasztrófa óta számos segélyszervezettel dolgozott együtt a földrengés zónájában.

Törökországban töltött ideje alatt Waddell püspök felkeresett néhány ideiglenes szálláshelyet is, köztük egy sátortábort és egy konténertábort, valamint egy mobil klinikát Payasban és egy mobilklinika-gyárat is.

Látogatása során Waddell püspök aláírt egy adománylevelet, amely 500 konténerotthont biztosít a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek számára. A konténerek mellékhelyiséggel és zuhannyal vannak ellátva, és a sátraknál sokkal több önálló teret biztosítanak a családok számára. A sátrakban tartózkodóknak közösségi mellékhelyiséget és zuhanyt kell használniuk.

Az egyház mobil orvosi klinikákat is biztosít a térségnek. Három rendelő már működik, és hamarosan a negyediket is átadják. Waddell püspök tudomást szerzett egy ötödik olyan helyszínről is, ahol mobil orvosi klinikára van szükség. Ennek a telepítését a hazatérése után már jóvá is hagyták. Az ötödik rendelő Oguzeli városában lesz felállítva, ahol a lakosság a menedéket kereső túlélőkkel együtt 10 000 főről 70 000 főre duzzadt.

Ezenkívül az egyház Gaziantep városában anyagi hozzájárulással segít az egyik kórház javításában.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.