Sajtóközlemény

Mindenkit hív az Egyháztörténeti Múzeum 12. nemzetközi művészeti versenye

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza Egyháztörténeti Múzeuma 2022 tavaszán megtartja a 12. nemzetközi művészeti versenyt és kiállítást. A művészeket arra kérik, hogy 2021. február 1. és június 1. között nyújtsanak be egy művészeti alkotást, amely a „mindegyik egyforma Istennek” témára összpontosít.

A zsűrizett nemzetközi művészeti verseny célja az utolsó napi szentek buzdítása arra, hogy minőségi műalkotásokat hozzanak létre és megmutassák a sokszínűségüket stílusok, technikák, kifejezésmódok és hangok terén.

„A művészettel az ember ki tudja fejezni az érzéseit és a meggyőződéseit. Amikor engedjük, hogy az istenadta készségeinken keresztül megszólaljon a szívünk, képesek vagyunk valami olyasmit kifejezésre juttatni, ami valós hatást fejt ki” – nyilatkozta Christian Fingerle, az Egyháztörténeti Osztály európai területi vezetője.

 
01.-Church_Hist_Museum-(1).jpeg
Egyháztörténeti Múzeum© 2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
   

A verseny Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza minden 18 évnél idősebb tagja előtt nyitva áll. A részvételhez a művészeknek a műalkotásuk digitális képét kell benyújtaniuk a múzeum online eszközével.

A múzeum mindenféle kulturális és esztétikai hagyományt, stílust és művészi kifejezésmódot szívesen fogad. A kifejezésmódok között lehet festés, rajzolás, textilművészet, fényképezés, grafika, szobrászat, üveg, agyag, kerámia, fa, bőr, kő, fém, hagyományos és népművészet, kevert kifejezésmód, multimédia, videó, film és egyebek.

A zsűrizési folyamatban öt külön zsűritag vesz részt, akik más-más művészeti képzésben részesültek és tapasztalattal rendelkeznek. Az első körben a digitális kép és a művész nyilatkozata alapján értékelik ki a beküldött anyagokat. A második körben aztán a tényleges műalkotást mérik fel, és eldöntik, hogy mely alkotásokat választják ki a kiállításra.

A zsűritagok a témához való kapcsolódás, az újszerűség és a művészi érték alapján fogják értékelni a műalkotásokat.

A zsűritagok és a közönség is odaítél majd különdíjakat. A múzeum gyűjteményének gyarapítása céljából további alkotások megvásárlására is sor fog kerülni.

A Utah állambeli Salt Lake Cityben található Egyháztörténeti Múzeum megalapítása azt a célt szolgálta, hogy képviselje Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza világméretű tagságát. 1987 óta három-négyévente tart nemzetközi művészeti versenyt.

02.-International-Art-Competition-(1).png
Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza 12. nemzetközi művészeti versenye© 2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
 Laura Howe, az Egyháztörténeti Múzeum művészeti kurátorának reménye szerint ez a verseny segíteni fog az egyéneknek átérezni, hogy egy nagyobb családhoz tartoznak, ahol értékelik az egyedi látásmódjukat és hátterüket.

„Fontos, hogy Isten minden gyermeke Jézus Krisztus családjának részeként tekintsen magára – mondta Howe. – Ez a művészeti verseny erre szolgál, és arra, hogy segítsen az embereknek észrevenni, hogy részei az egyháznak és az egyház történetének.”

Az egyház összes olyan tagja, akit érdekel a műalkotásának megosztása, ezáltal felkérést kap arra, hogy vegyen részt a versenyen és a különböző művészeti stílusok és kulturális hátterek összeadódása mellett hódoljon Istennek.

„Itt mindenki műalkotását szívesen látjuk – mondta Fingerle. – Nem kell korábbi művészeti verseny győztesének, hírességnek vagy akár csak szakembernek lenni. Csupán annyi kell, hogy a résztvevő szenvedélyesen és elkötelezetten akarjon megosztani egy fontos üzenetet.”

A művészeti kiállítás 2022 októberéig lesz nyitva.

További tudnivalók a verseny részleteiről, az általános szabályokról, a zsűrizés folyamatáról és a díjakról: https://history.churchofjesuschrist.org/content/museum/competition-details.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.