Sajtóközlemény

Mormon jótékonysági szervezet segíti a magyarországi vakokat és gyengénlátókat

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza jótékonysági szervezete, az UNSZ Szeretetszolgálat 2017-ben megkereste a Magyarországi Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét (MVGYOSZ), hogy felmérje, miben segíthetné a szervezet tevékenységét.

Az ennek nyomán létrejött együttműködés keretében a szövetség olyan modern informatikai eszközöket kapott, amelyek megkönnyítik csökkent látóképességű honfitársaink mindennapi életét, az egyház fiatal önkéntesei pedig az MVGYOSZ csepeli vakvezetőkutya-kiképző központjában végeztek takarítási és területrendezési munkálatokat.

„A hangulat jó volt, mint mindig, amikor az ember idejéből áldoz egy kicsit. Jó volt látni, hogy tudtunk egy kicsit segíteni ebben a nagyszerű munkában. A kutyák nagyon szépek, okosak és rengeteg embernek segítenek, miután véget ér a kiképzésük itt” – mondta Csányi Adrienn, az egyik önkéntes.

 

Az UNSZ Szeretetszolgálat egy MacBookot, egy iPhone-t, Androidos készülékeket, továbbá egy 40 karakteres, illetve egy zsebben is elférő 14 karakteres Braille-kijelzőt adományozott az MVGYOSZ részére. A szervezet a készülékeket egy erre a célra specializálódott szolgáltatás keretein belül mutatja be tagjainak, akik így kipróbálhatják azokat, és gyakorolhatják a használatukat.

„Ezek igen drága készülékek Magyarországon, és amikor egy ilyen készülék vásárlása mellett kell hogy döntsön egy látássérült, akkor jó az, ha előtte ezt valahol ki tudja próbálni személyesen, és meg tudja állapítani, hogy számára melyik eszköz az, ami jobban tudna segíteni” – szemléltette a helyzetet Angyal Gábor, a szövetség szakmai vezetője.

A helyi bemutatás mellett az MVGYOSZ kiképzi a vidéki központjainak oktatóit is, így nemcsak azok ismerhetik meg ezeket a készülékeket, akik Budapesten és a vonzáskörzetében élnek, hanem a kezdeményezés országos szinten fog pozitív hatást gyakorolni.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif „Olyan eszközöket vettünk, amelyeken az oktatók tanulnak – jelentette ki Moser elder, az UNSZ Szeretetszolgálatot Magyarországon képviselő misszionárius. – Nemcsak 23 embert képeztünk ki, hanem sokkal többet, mivel ezek az emberek szerte az országban segítenek javítani a vakok életminőségén.”

Az UNSZ Szeretetszolgálat különféle nemzetközi emberbaráti programokat működtet, amelyek a személyes felelősségvállalás, a közösségi támogatás, az önellátás és a fenntarthatóság alapelveire épülnek, és céljaik közé tartozik a tiszta ivóvíz biztosítása, a természeti katasztrófák, zavargások vagy éhínség idején nyújtott nemzetközi vészhelyzeti reagálás, oltások biztosítása, kismama- és újszülött-gondozás, látásjavítás, valamint kerekesszékek és közlekedést segítő eszközök eljuttatása fogyatékkal élők részére.

Az UNSZ Szeretetszolgálat partnerszervezetekkel is együttműködik szerte a világon, hogy fokozza a kezdeményezések hatását, és a lehető legjobban reagáljon a helyi szükségletekre.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.