Sajtóközlemény

Mormon női vezető beszélt az Európai Parlament konferenciáján

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza női szervezetének általános elnöke szólalt fel 2017. november 9-én, csütörtökön Brüsszelben, az Európai Parlamentben.  Jean B. Bingham nőtestvér tudósoknak és előkelőségeknek tartott beszédet a „Nők a hitben: A vallás vagy hit szabadságának látásmódja” konferencián. Az esemény házigazdája Anna Záborská, az Európai Parlament tagja volt, az egyház Európai Uniós Irodájával karöltve.

„Ahelyett, hogy a kormányok szabnák meg, hogy mit, hogyan és mikor tegyenek a nők, meg kell bizonyosodnunk arról, hogy emberi jogaikat – beleértve a maguk választotta vallási meggyőződésükhöz való jogot –  tiszteletben tartják, mondta Bingham nőtestvér, az egyház Segítőegyletének vezetője. Bingham nőtestvért elkísérte Sharon Eubank nőtestvér, aki Bingham nőtestvér első tanácsosa a Segítőegylet általános elnökségében, valamint az UNSZ Szeretetszolgálatnak, az egyház emberbaráti szervezetének az igazgatója.

Emberek a világ számos országban vannak üldeztetésnek kitéve vallási meggyőződésük vagy hitelveik miatt. Ahol ez a helyzet, a nők és lányok gyakorta válnak hátrányos megkülönböztetés, illetve különféle megtorlások célpontjaivá. Beszédében Bingham nőtestvér a női mivolt társadalmi értékét taglalta, a nők szerepét a dolgok jobbá tételében; majd arra kérte a hallgatóságot, hogy keressék meg a módjait a körülöttük élő nők megerősítésének.

Így fogalmazott: „Legyen a nőknek történő lehetőségadás elsődleges fontosságú mindenki számára, mert ők hathatós előremozdítói egy olyan társadalom megteremtésének, ahol valóban virágozhat a béke, a vallásszabadság és az emberi jogok.”

 

A másik kiemelt beszélő Dr. Ján Figel’ volt, az Európai Unión kívüli hit- és vallásszabadság támogatása különleges követe. A nyitóbeszédeket a következő nemzetközi szakértők kerekasztal-beszélgetése követte: Dr. Nazila Ghanea, Oxford Egyetem, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Vallási és hitbéli szabadság szakértői bizottságának tagja; Gillian Kitley, az ENSZ Népirtás Megelőzéséért és a Védelem Felelősségéért hivatala; Sandra Jolley, az Egyesült Államok Bizottsága a Nemzetközi Vallásszabadságról helyettes elnöke, valamint Amador Sanchez Rico, az EEAS Emberi Jogok Osztályának megbízott vezetője.

Ez az esemény egy három kerekasztal-beszélgetésből álló eseménysorozatot nyitott meg, melyeket decemberben, januárban és februárban tartanak majd.  Ezek az egyház Európai Uniós Irodája által megtartott kisebb események tovább részletezik majd a mai konferencián felmerült fő problémákat.

Erről az eseményről Anna Záborská ezt mondta: „Megtiszteltetés számomra, hogy egy ilyen fontos témában rendezett konferencia házigazdája lehetek.”

„Mivel mind ugyanannak az Istennek a gyeremekei vagyunk, kapcsolat van közöttünk, testvérek vagyunk, ezért te fejlődésed, még ha más hitet is vallasz, mint én, elengedhetetlen az én fejlődésemhez, mivel Isten gyermekeiként kötődünk egymáshoz” mondta Sharon Eubank nőtestvér.

A Nők a hitben eseményt követően Bingham nőtestvér és Eubank nőtestvér egy ebéden vettek részt a kerekasztal-beszélgetés többi résztvevőjével és meghívott vendégekkel. A hét végén Bingham nőtestvér egy utolsó napi szent nőknek tartott rendezvényen fog beszélni a Brüsszel és Antwerp Cövekekből.

A Segítőegylet tagjai a 18 év feletti nők, és célja, hogy fizikai és lelki támogatást nyújtson minden nőnek az egyházban, továbbá mindenki másnak is, aki szükséget szenved. Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza Segítőegylete a világ egyik legnagyobb női szervezete.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.