Sajtóközlemény

Mormon vezető a G20-ak berlini felekezetközi csúcstalálkozóján

Gary B. Sabin elder, általános felhatalmazott hetvenes, Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza („mormonok”) Európa Terület elnökségének tagja is felszólalt a G20-ak felekezetközi csúcstalálkozóján, amelyet június 17-én, szombaton rendeztek a német fővárosban. A csúcstalálkozón véleményformálók, a jog, a közgazdaságtan és a politikatudomány szakértői, valamint vallási, felekezeti és vallásfilozófiai vezetők gyűltek össze a világ minden részéből, hogy megvitassák a vallási és felekezeti közösségek szerepét az ENSZ 2015 utáni fenntartható fejlődési céljaihoz való hozzájárulásban, amelyeket Németország kiemelten kezel az idei G20-csúcs során. A megbeszélés fő témái között szerepelt a környezet, a fejlődés, a társadalmi kihívások, a szélsőségek előretörése, valamint a menekültválság.

„Csodálatos lehetőség olyan emberek társaságában lenni, akik a szükséget látók megsegítésében vesznek részt – mint amilyenek Önök is, akik itt összegyűltek – jelentette ki bevezetésként Sabin elder. – Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza rendelkezik bizonyos tapasztalattal a menekültekkel kapcsolatban. Magunk is menekültek voltunk. Dieter F. Uchtdorf elnök, az Első Elnökség tagja, kétszer is menekültté vált a második világháború során.” Sabin elder ezután az Első Elnökség egyik nyilatkozatából idézett: „Jézus Krisztus tanításainak és cselekedeteinek követésére tett erőfeszítéseink során átható felelősséget érzünk, hogy segítséget, de egyúttal reményt is nyújtsunk az éhezőknek és az otthontalanoknak, úgy itthon, mint külföldön.

A G20-as felekezetközi csúcstalálkozót sokan olyan hatékony eszköznek tartják, amely elősegíti a felekezetek és vallások bevonását a társadalmi kihívások kezelésébe, és úgy vélik, hogy e közösségeknek óriási hatása lehet. Sabin elder arról is beszélt a csúcstalálkozón, hogy mivel járultak hozzá a vallási közösségek – köztük az egyház is – ahhoz, hogy az európai társadalmak kezelni tudják a menekültválságot, illetve arról az építő szerepről, amelyet a jövőben is betölthetnek a közéletben.

  

  

Ezt mondta: „Csak 2016-ban az UNSZ Szeretetszolgálat – az egyház emberbaráti szervezete – 2630 projekten dolgozott, több mint 1500 partnerrel. 1985 óta az egyház 1,89 milliárd dollár értékben nyújtott segítséget 189 országban.” Ezt követően néhány adattal szemléltette az egyház nemzetközi és európai elkötelezettségét: „2014 és 2016 során az egyház több mint 600 projektben vett részt, amelyek 2 milliónál is több kedvezményezettet értek el. Ezek keretében 53,6 milló dollárt meghaladó készpénz- és természetbeni adomány, valamint önkéntesi munkaórák ezrei kerültek felhasználásra. Csak Európában több mint 400 projekt zajlott. Ezeket helyi és nemzetközi szervezetekkel együttműködve, gyülekezeteink százainak támogatásával végeztük.”

A projektek között volt ideiglenes tábori szálláshely, víztisztítás, élelem, ruházat és egyéb – hosszútávú – segítség biztosítása is, mint például oktatás, munkaügyi képzés és letelepedési támogatás.

Sabin elder egy Mormon könyvéből vett idézettel (Móziás 2:17) zárta a beszédét: „És íme, azért mondom el nektek ezeket a dolgokat, hogy bölcsességet tanulhassatok; hogy megtanulhassátok, hogy amikor embertársaitok szolgálatában vagytok, akkor is csak Istenetek szolgálatában vagytok.”

Az egyház a múltban is támogatta a G20-ak felekezetközi csúcstalálkozóit, és azon dolgozik, hogy elősegítse a felekezetek és vallások részvételét, valamint a vallás és hit szabadságát szerte a világon.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.