Sajtóközlemény

A FamilySearch digitális feljegyzés-hozzáféréssel váltja fel a mikrofilmeket

SALT LAKE CITY, UTAH (2017. június 26.) – FamilySearch, a világ vezető genealógiai nonprofit szervezete ma bejelentette, hogy a 80 éve működő mikrofilm-elosztási szolgáltatás megszűnését tervezi. Az átállás a FamilySearch mikrofilm-digitalizálási erőfeszítéseiben tapasztalt jelentős haladásnak és a mikrofilm-technológia elavulásának eredménye. A mikrofilmrendelés utolsó napja 2017. augusztus 31. lesz. A világ történelmi feljegyzéseinek digitális képeihez való internetes hozzáférés lehetővé teszi a FamilySearch számára, hogy világszerte egyre több embert még gyorsabban és hatékonyabban szolgáljon ki. További információkért látogass el a Finding Digital Images of Records on FamilySearch.org és a Frequently Asked Questions oldalra. Tekintsd meg ezt a bejelentést a FamilySearch Newsroom oldalán, majd oszd is meg.

A FamilySearch – aki világvezető a történelmi feljegyzések megőrzése és elérhetővé tétele terén – és elődei 1938-ban kezdték használni a mikrofilmet, többmilliárdos gyűjteményre szert téve a világ genealógiai feljegyzései közül mintegy 200 országból. Miért váltanak mikrofilmről digitálisra? Diane Loosle, a Kutatói Szolgáltatások Részlegének igazgatója így nyilatkozott: „A történelmi feljegyzések megőrzése csupán az érem egyik oldala. De az, hogy ezeket könnyen elérhetővé tegyük világszerte a családtörténet-kutatók számára, amikor épp szükségük van rájuk, az érem másik, létfontosságú oldala.”

Loosle hozzátette, hogy a FamilySearch továbbra is megőrzi digitális mikrofilmjeinek eredeti példányát a Gránit-hegyi Feljegyzési Páncélteremben a digitális kópiák biztonsági másolataként.

Mivel az elmúlt két évtizedben az internet egyre elérhetőbbé vált az emberek számára világszerte, a FamilySearch úgy döntött, hogy digitálissá teszi az adatok megőrzési és hozzáférési módszerét. Ez nem kis feladat egy olyan szervezetnek, mely 2,4 millió mikrofilmtekercset tárol, és olyan elosztóhálózattal rendelkezik, melynek a világon több mint 5000 családkutatási központja és társszervezeti könyvtára van.

A digitális adatmegőrzésre való átállás már évekkel ezelőtt elkezdődött. Ez nemcsak a hatalmas mikrofilmgyűjtemény átalakítására összpontosított, hanem a terepen lévő mikrofilm-fényképezőgépek lecserélésére is. Az összes mikrofilm-fényképezőgépet lecserélték több mint 300 speciális digitális fényképezőgépre, melyek használatával jelentősen csökken a történelmi feljegyzések interneten elérhetővé tételének ideje.

A FamilySearch mostanra már digitalizálta a mikrofilmgyűjteményének nagy részét – eddig több mint 1,5 milliárd képet –, beleértve a mikrofilm-kölcsönzési adatok alapján legkeresettebb gyűjteményeket. A fennmaradó mikrofilmek 2020 végére lesznek digitalizálva, míg a folyamatos világméretű erőfeszítéseknek köszönhető minden új feljegyzés már digitális fényképezőgéppel készül.

    

A digitális képgyűjtemények három helyről érhetőek el a FamilySearch.org honlapon. A keresőt használva megtalálhatóak a Records [Feljegyzések] (válaszd a Browse all published collections [Keresés az összes közzétett gyűjteményben] linket), a Books [Könyvek] és a Catalog [Katalógus] hivatkozásoknál. További segítségért látogass el a Finding Digital Images of Records on FamilySearch.org oldalra.

A mikrofilmről digitális adatokra való átállás különleges lehetőséget biztosít a FamilySearch családtörténeti központjainak hálózata számára. A központok egy egyszerűsített, a kutatók számára személyre szabott élményre összpontosítanak majd, valamint továbbra is biztosítani fogják a megfelelő technológiát, a népszerű prémium előfizetéses szolgáltatásokat, illetve az olyan korlátozottan hozzáférhető digitális feljegyzésgyűjteményeket, melyek az otthonokból nem elérhetőek.

A központok és a társszervezeti könyvtárak egyeztetnek a helyi vezetőkkel és igazgatókkal a már kint lévő, a FamilySearch-től megrendelt mikrofilmekről, és meghatározzák, hogy mikor küldjék vissza a filmeket, melyek már elérhetőek az interneten. További információkért látogass el a Digital Records Access Replacing Microfilm honlapra.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.