Sajtóközlemény

Online és offline segítik a menekülteket az európai egyháztagok

Az online eszközök forrásokkal kapcsolják össze a lakóhelyüket elhagyni kényszerült embereket, miközben Európa-szerte folytatódik az emberbaráti segítségnyújtás

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza folytatja emberbaráti és segélyezési projektjeit Európában e nagy szükség idején. Emellett új online forrásanyagok is elérhetőek, amelyek segítenek az erőfeszítések összehangolásában és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült emberek felkarolásában.

A kezdeményezések a teljesség igénye nélkül:

  • A közép-, kelet- és nyugat-madridi gyülekezetek több mint 100 tagja és barátaik önkéntesként segítik a nemrég Madrid környékére érkezett menekülteket. Többek között tartós élelmiszereket, kabátokat, babaápolási eszközöket és tisztítószereket gyűjtöttek. Az egyházi önkéntesek emellett címkéket is készítettek a segélycsomagokra spanyol és ukrán nyelven a könnyebb beazonosítás érdekében. Közel 400 csomagot állítottak össze és adtak át.

O 45785_Image_01
O-45785_Image_01
Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza moldovai tagjai takarókat biztosítanak a menekülteknek az ukrán határnál2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

  • Moldovában az egyháztagok menekülteket vesznek fel autóval az ukrán határnál, és élelmiszerrel, szállással és egyéb alapvető cikkekkel látják el őket. A legtöbb menekült hátrahagyta az otthonát, az ingóságait, néha még a családtagjait is. Még az apró figyelmességek is, mint például egy plüssállat vagy takaró, nagyon sokat jelentenek számukra.

O 45785_Image_02
O-45785_Image_02
Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza moldovai tagjai plüssállatokat visznek az országba érkező menekült gyermekeknek2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

  • Mindeközben a szlovákiai egyháztagok tárt karokkal várták kijevi barátaikat, lakhatást biztosítva 13 felnőttnek és gyermeknek, akik közül a legfiatalabb másfél éves.

O 45785_Image_03
O-45785_Image_03
Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza szlovákiai tagjai szállást biztosítanak az ukrajnai lakhelyüket elhagyni kényszerült házaspároknak2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

  • Romániában az egyháztagok élelmet és más adományokat gyűjtenek – többek között ruhákat, pelenkákat és bébiételt –, hogy szétosszák azt a határon átkelő menekültek között. A menekültek folyamatosan érkeznek; vannak, akik autóval, mások gyalog. „A képek szívszaggatóak – mondja Carmen Pârnău, az egyház női szervezetének egyik vezetője. – – Sok kisgyermekes édesanyát láttam, akik igyekeztek megküzdeni a hideggel és a rendkívüli kimerültséggel.” A helyi nők csoportos tevékenységeket is szerveztek, melyek során az egyháztagok takarókat készítettek a menekülteknek. Ezenkívül az Utolsó napi szent szeretetszolgálat – az egyház jótékonysági szervezete – 100 tábori ágyat és 100 hálózsákot adományozott a menekülttáboroknak.

O 45785_Image_04
O-45785_Image_04
Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza tagjai Romániában bébiételt és egyéb gyermekápolási eszközöket visznek az Romániába érkező menekült anyukáknak2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

  • A Lengyelországba érkező ukrán menekültek között vannak olyanok, akik Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza tagjai. Erre is reagálva a lengyel egyháztagok megnyitották előttük az otthonukat, helyet adtak nekik az asztaluknál, és megosztották a szobáikat. Stacy Chandler, az egyház egyik női vezetője Lengyelországban, azt jósolja, hogy „ez örökre megváltoztatja majd az egyház megjelenését Lengyelországban”. Majd hozzáteszi: „a menekült egyháztagoknak sikerült eljutniuk ide, megálltak pihenni, és részt vettek a vasárnapi istentiszteletünkön”.

O 45785_Image_05
O-45785_Image_05
Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza tagjai Romániában önkéntesként szövetet szabnak, hogy takarókat készítsenek a menekülteknek2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

  • Az egyháztagok Európa minden pontjáról ruhákat, takarókat, élelmet és vizet küldenek a lengyelországi gyülekezeti házakba. A közös hitelveik, és a közös vallási, kulturális élményeik révén a lengyel egyháztagok mély felelősséget éreznek a lakóhelyüket elhagyni kényszerült fivéreik és nővéreik iránt.

O 45785_Image_06
O-45785_Image_06
Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza romániai tagjai által készített takarók. Ezeket a dolgokat szétosztják a határhoz érkező menekültek között.2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

O 45785_Image_07
O-45785_Image_07
A menekültek támogatására készült ernyőoldal Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza hivatalos honlapján2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

  • Egy újonnan létrehozott Facebook-oldal is elindult, hogy a közösségi médián keresztül érjen el az emberekhez. Különböző nyelvi készségekkel rendelkező önkéntesek segítenek azoknak, akik segítséget vagy tájékoztatást kérnek. Az egyik ilyen önkéntes egy ukrajnai angoltanár, aki nemrég érkezett Németországba a gyermekével és az anyósával.

Az egyház arra kéri az Európában és szerte a világon élő azon tagjait, akik segíteni szeretnének, hogy azt a saját gyülekezeteiken keresztül tegyék, adományozzanak az egyház emberbaráti segélyalapjába vagy böjti felajánlási alapjába, illetve dolgozzanak már működő segélyszervezetekkel. Az egyháztagok sugalmazást éreznek, hogy kövessék Jézus Krisztus példáját a szegényekről és a szükséget szenvedőkről való gondoskodásban.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.