Sajtóközlemény

Rangidős egyházi vezetők a G20-ak olaszországi felekezetközi fórumán

Ronald A. Rasband elder a vallásszabadságról, míg Eubank nővér az éhezés és a gyermekszegénység összefüggéseiről beszélt

A G20-ak Olaszországban, szeptember 12. és 14. között tartott felekezetközi fórumának szervezői meghívták Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza vezetőit, hogy a vallásszabadságról és annak a kisebbségi vallásokra gyakorolt hatásáról beszéljenek.

Interfaith forum 01
Interfaith forum 01
JackN. Gerard elder (középen), Sharon Eubank nővér (balra) és RonaldA. Rasband elder (jobbra) útban a G20 Felekezetközi Fórum egyik egy találkozójára2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Ronald A. Rasband elder a Tizenkét Apostol Kvórumából így is tett. Szeptember 13-án, a fórum vallásszabadságról és kisebbségi vallásokról szóló ülésén a világ vallási vezetői előtt elmondott beszédében az apostol az egyház – amely egykor maga is kisebbségi volt – kezdeti időszakáról beszélt. A XIX. századi szerény New York-i kezdetektől és az Ohio, Missouri és Illinois államban eltöltött viharos időktől indulva az egyház mára egy közel 17 millió tagot számláló világméretű vallássá vált.

„Amikor a vallásosság szabadon virágozhat, a hívők mindenütt a szolgálat egyszerű és néha hősies cselekedeteit hajtják végre – mondta Rasband elder. – Sokatokkal vállvetve szolgálunk.”

Az apostol beszélt a szolgálatról, amelyet az egyház másokkal együtt végzett a Covid19-világjárvány idején. Az általa elmondottak szerint 2021-ben ez magában foglalja a COVAX-nak nyújtott támogatást, így biztosítva közel 1,5 milliárd adag Covid19 elleni védőoltást; 26 millió adag ételt az éhezőknek; valamint 294, menekültekkel kapcsolatos szolgálati projektet 50 országban.

„Remélem, hogy a hitbeli hagyományok által ösztönzött egyetemes jóságot tisztelni és csodálni fogják – mondta Rasband elder a fórumon. – Az emberek szerte a világon megáldatnak, amikor életmentő segélyek révén felemelünk és bátorítunk másokat. Legyünk hálásak a lehetőségért, hogy tehetünk valamit. Ily módon beteljesítjük és kiterjesztjük azt az igazságot, [hogy] »Isten szereti gyermekeit a világ minden nemzetében«, még a közöttünk élő legapróbb kisebbségek tagjait is.”

Rasband elder a beszéde után találkozott Őszentsége I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárkával a görög ortodox egyház részéről. Ez az első alkalom, hogy Jézus Krisztus Egyházának egyik apostola találkozott a görög ortodoxok vezetőjével.

Interfaith forum 02
Interfaith forum 02
RonaldA. Rasband elder (balra) találkozik Őszentsége I. Bartholomaiosz egyetemes pátriárkával, a görög ortodox egyház képviselőjével a G20 Felekezetközi Fórumon2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

„Csodálatos találkozó volt – mondta Rasband elder. – Kifejezte arra irányuló vágyát, hogy jó kapcsolat legyen a két egyház között, és reméli, hogy a jövőben még sok lehetőség lesz az eszmecserére és a közös munkára.”

Rasband elder és a vele tartó vezetők (Jack N. Gerard elder a Hetvenektől és Sharon Eubank nővér, a Segítőegylet Általános Elnökségének első tanácsosa) a háromnapos fórum során számos más országból érkező vallási és civil vezetővel találkoztak. Ezekről a találkozókról alább olvashatóak további részletek.

A kapcsolatok fontossága és a vallásszabadság

Rasband elder a fórumon elmondott beszédeiben Joseph Smith két tanítását osztotta meg, amelyek kiemelik a vallásszabadság kulcsfontosságú szerepét Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházában.

Az első, amely az egyház Hittételeiben kanonizálódott, így szól: „Igényt tartunk arra a kiváltságra, hogy saját lelkiismeretünk parancsai szerint hódoljunk a Mindenható Istennek, és minden embernek megadjuk ugyanezt a kiváltságot, hadd hódoljanak úgy, ott és annak, ahogy, ahol és aminek akarnak.”

A második egy olyan megjegyzés, amelyet a próféta 1843-ban tett:

„Amennyiben bizonyításra került, hogy hajlandó lennék meghalni egy [utolsó napi szentért], bátran kijelentem, ugyanígy kész vagyok meghalni egy presbiteriánus, egy baptista vagy bármely más felekezethez tartozó jó embernek a jogai védelmében; mert az a tantétel, amely a szentek jogait eltaposná, eltaposná a római katolikusok vagy bármely más felekezethez tartozók jogait is, akik esetleg népszerűtlenek, vagy túl gyengék ahhoz, hogy megvédjék magukat. A szabadság szeretete az, ami a szívemet lelkesíti – a polgári és vallási szabadság az egész emberiség számára.”

„A vallásszabadságot még az Úr egyházának legfelsőbb tanácsaiban is ennyire komolyan veszik – mondta Rasband elder a Sajtószobának adott interjúban. – Mi most többek lehetünk egy magányos hangnál, és a katolikusok is többek lehetnek egy magányos hangnál, és a görög ortodoxok is többek lehetnek egy magányos hangnál. Ahelyett, hogy szólisták lennénk a világ különböző részein, kórus lehetünk, és félretehetjük a tanításainkban fellelhető különbségeket. Hiszen természetesen vannak különbségeink. Ám vannak dolgok, amelyekben teljesen egyetértünk, és ezekre fogunk összpontosítani másokkal együtt.”

Az ülés, amelyen Rasband elder felszólalt, más, a kisebbségi felekezetekre vonatkozó témákat is érintett, többek között a gyűlöletbeszéd és az intolerancia elleni fellépés szükségességét.

Gerard elder az egyházi médiának elmondta, hogy a tőlünk eltérő emberekkel való kapcsolatok kialakítása kulcsfontosságú a kölcsönös tisztelet termékeny talajának a megteremtéséhez.

„A kapcsolatok vezetnek a valódi megértéshez – mondta Gerard elder. – Felül kell emelkednünk a mai világban tapasztalható megosztottságon. Nekünk kell elöl járnunk abban, hogy világszerte emlékeztessük a saját tagjainkat a példamutatásra: tanúsítsák a világ felé, miszerint a mi vallási hagyományainkban maga a Szabadító is egy nagy gyógyító volt. Összehozott minket, és arra bátorított, hogy ne ítélkezzünk egymás felett, hanem legyünk mértékletesek, mértéktartóak abban, ahogyan egymásra tekintünk. Közösen felülemelkedhetünk a modern technika által megengedett [dolgok] egy részén, és egy jobb helyen találhatjuk magunkat, miután valóban meggyógyítottuk az egész emberiség szívét és lelkét, függetlenül attól, hogy milyen vallásúak vagyunk vagy nem vagyunk.”

Rasband elder elmondta, hogy derűlátó az emberiség jövőjét illetően, mert „akkor jöhet el a gyógyulás, ha az emberek megalázkodnak és közelednek [Istenhez]. Az Atyaisten mindannyiunk Atyja. Jézus Krisztus, az Ő Fia pedig pontosan az, akinek ismerjük Őt.”

A G20 Felekezetközi Fórum – amelyen idén Ferenc pápa és mások is felszólaltak a világ minden tájáról – évente kerül megrendezésre a G20-ak nagyszabású csúcstalálkozója előtt. Idén magát a csúcstalálkozót október 30–31-én tartják Rómában. A G20 a világ húsz legnagyobb gazdaságát tömöríti.

Hogyan küzd az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat az éhezés és az alultápláltság ellen?

Eubank nővér, aki egyben az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat elnöke is, szeptember 14-én beszélt arról, milyen összefüggés van az éhezés és alultápláltság, illetve a gyermekszegénység között.

Elmondta, hogy 2014 óta nőtt a világon az éhezők száma, és a Covid19 tovább súlyosbította a problémát. 2019-ben még 135 millió ember szenvedett akut éhezéstől. Elmondása szerint mára ez a szám 272 millióra duzzadt, és 2022-re emiatt további 9,3 millió gyermeknél valószínűsíthető az izomtömeg sorvadása.

Az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat – sok más szervezettel együtt – képes élelmiszert juttatni a rászorulóknak. Eubank nővér szerint ugyanakkor még ennél is fontosabb, hogy erőforrásokat az élelmiszertermelés fejlesztésére is megfelelő erőforrások összpontosuljanak.

Interfaith forum 03
Interfaith forum 03
RonaldA. Rasband elder (középen), Sharon Eubank nővér (balra) és JackN. Gerard elder (jobbra) találkozik Audrey Kitagawával, az International Academy for Multicultural Cooperation elnökével és alapítójával a G20 Felekezetközi Fórumon2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

„Sokkal összetettebb feladat az élelmiszereket, az étrendet, a táplálkozást és a mezőgazdaságot övező kultúra megváltoztatása – mondta. – A változást végső soron csak személyes, bizalmi kapcsolatokon keresztül lehet elérni. […] A régi megközelítések nem mindig működnek. A szélsőséges időjáráshoz hasonlóan a válságok is egyre súlyosabbak és hosszabbak, és csak közösen együttműködve tudjuk kezelni őket.”

Megemlítette, hogy az egyház a világjárvány idején a Világélelmezési Program (WFP) számára a létfontosságú ellátmányok szétosztásához szükséges pénzeszközöket juttatott el.

"[A Világélelmezési Programnak] három nemzetközi központja, és öt regionális központja van. Csak az elmúlt néhány hónapban 45 000 tonna egészségügyi felszerelés és élelmiszer ment át ezeken a központokon – mondta Eubank nővér. – Ez döntő fontosságú, hiszen a világjárvány hatására az ellátási láncok világszerte soha nem látott mértékben szakadtak meg. [Ezt] a hálózatot számos emberbaráti szervezet használhatja. Növeli a hatékonyságot, csökkenti a párhuzamosságokat, felgyorsítja a válaszadási időt, és a helyi beszerzésre összpontosít, ami közösségeket épít.”

Eubank nővér elmondta, hogy az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat az International Development Enterprises (iDE) szervezettel is együttműködött, hogy ezzel is segítsen a nőknek vezetőkké válni a mezőgazdaságban. Ezek a nők kapcsolatban állnak női gazdálkodókkal, megfizethető vetőmagszállítókkal és stabil piacokkal, támogatva e gazdaságok fejlesztését, a gazdálkodók bevételeinek növelését. A járvány kitörésekor Zambia egészségügyi minisztériumának tisztviselői arra képeztek ki nőket, hogy növelni tudják a Covid19-el kapcsolatos tudatosságot a gazdálkodással foglalkozó ügyfeleik körében, és segíthessenek a vírus terjedésének megakadályozásában.

Ezen túlmenően az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat elkezdte támogatni a közösségi cselekvési tanácsokat néhány olyan területen, ahol súlyos gondot jelent az alultápláltság. Eubank nőver példaként megemlítette, hogy Franciaországban és a Fülöp-szigeteken ezek a tanácsok azzal érnek el sikert, hogy egyszerű, helyben kidolgozott egészségügyi és táplálkozási tanácsokat adnak a szülőknek. Emellett segítenek a családoknak kerteket telepíteni vagy kisállatokat tenyészteni az étrendjük kiegészítése érdekében.

„A családok a tudással ellenállóbbá válnak – mondta Eubank nővér. – Ezek többnyire alacsony költségű, alacsony technológiaigényű beavatkozások, amelyek óriási hasznot hoznak.”

Barátságok építése nemzetközi vallási vezetőkkel

Az Őszentsége I. Bartholomaiosz egyetemes pátriárkával való találkozón kívül Rasband elder, Gerard elder és Eubank nővér a fórum során számos vallási vezetővel találkozott más országokból.

Szombaton találkoztak hadzsi Allahşükür Hümmət Paşazadə sejkkel, a Kaukázus nagymuftijával.

„Nagyszerű lehetőség volt találkozni, és kérésükre új barátságokat kialakítani – mondta Rasband elder. – Vannak olyan egyháztagjaink, akik abban az országban élnek. A legelső megszólalásuk ma [a fórumon] az volt, hogy meghívták egyházunk vezetőit, menjünk el a fővárosukba, és találkozzunk az elnökükkel és a vallási vezetőikkel. A meghívást természetesen viszonoztuk.”

Megjegyezte, hogy néhány azerbajdzsáni vezető már járt Salt Lake Cityben, és jó benyomásokkal távozott.

Vasárnap az egyház vezetői találkoztak Nasr-Eddin Mofarih szudáni vallásügyi miniszterrel.

Mofarih számára nem ismeretlen az egyház. 2021 májusában meglátogatta Russell M. Nelsont, az egyház elnökét a Templom téren. 2020 márciusában pedig David A. Bednar elder, a Tizenkét Apostol Kvóruma tagja látogatta meg őt Szudánban.

Mofarih elmondta, hogy az Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat és a szudáni kormány több emberbaráti projektben is együttműködik. Ezek között vannak vesedialízis-központok, kerekesszékes kezdeményezések, valamint újszülöttellátási és önellátási projektek, amelyek a Brigham Young Egyetem közreműködésével segítik a diákok oktatását.

„Sok hasonlóság van az iszlám és Jézus Krisztus Egyháza között, ami a mélységes istenhitet és a család fontosságát illeti az egyházon belül – mondta Mofarih. – Elhatárolódnak az erkölcstelen cselekedetektől, és arra hívják az embereket, hogy legyenek őszinték és emberségesek. És az iszlám is erre hív minket. [Ezek] azok a nagyszerű értékek, amelyekkel a hírnökök és a próféták jöttek. A célok megegyeznek.”

Az egyházi vezetők gyümölcsöző megbeszéléseket folytattak Robert Jarjis címzetes bagdadi katolikus segédpüspökkel, valamint Tiguhan Tagaj Tadelével, az Etiópiai Vallásközi Tanács főtitkárával, illetve a helyettesével, Messzaud Ademmel.

Az etióp küldöttséggel való találkozón a megbeszélések témái között szerepelt, hogy az egyház miként tud továbbra is sürgősségi segélyt nyújtani Etiópiának. Az egyháznak különleges kapcsolata van az országgal: 1985. január 27-én az utolsó napi szentek világszerte böjtöltek és adományokat gyűjtöttek az etiópiai éhínség áldozatainak megsegítésére. Ez jelentette a kezdetét annak, amit ma Utolsó Napi Szent Szeretetszolgálat néven ismerünk.

„Ők igazi barátok – mondta Gerard elder az etiópiai küldöttségről. – Elég jól ismernek minket, ahogy a többiek is. Nagyon elismerően beszélnek az egyházról. […] Meghívtak minket, menjünk el az országukba, hogy folytassuk a munkát, nemcsak a humanitárius erőfeszítések terén, ahogyan eddig, hanem hogy folytassuk a bizalom és a kölcsönös megértés valódi kapcsolatának kiépítését.”

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.