Sajtóközlemény

Utolsó napi szentek másokkal közösen segítenek árvízkárosultaknak

A hírekben láthattuk, hogy „Németországban és Belgiumban rekordmennyiségű csapadék esett”. Angela Merkel kormányzó megjegyezte, hogy a német nyelvben alig vannak szavak, amelyekkel jellemezni lehetne a pusztítást. Önkéntesek ezrei siettek a katasztrofális áradás sújtotta területekre Európában. A takarítást és segítségnyújtást végzők között voltak Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházának misszionáriusai és tagjai.

„Kiáradt a kedvesség, a szeretet és az egység. A félelmet bátorság, a kétségbeesést a remény fogadta – mondta Erich W. Kopischke elder, első tanácsosaz Európa Terület elnökségében. – Egyházként mélységesen hálásak vagyunk mindazoknak, akik feláldozták az idejüket és a forrásaikat a szükséget szenvedők megsegítésére. Amikor látjuk, hogy a misszionáriusaink és az egyháztagjaink a szomszédainkkal, barátainkkal és teljesen idegenekkel szolgálnak együtt, az alázattal és örömmel tölti el a szívünket” – tette hozzá.

flooding relief documentary 01
flooding relief documentary 01
Helyreállítási munkálatok a súlyos árvíz után a németországi Bad Neuenahr-Ahrweilerben2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Az utcák eltűntek, a házak romokban

„Ebben a katasztrofális helyzetben Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza misszionáriusokat küldött segítségül” – magyarázta Manfred Gerlach, azon számos helyi egyháztag egyike, akit a segítségnyújtási erőfeszítések irányításával bíztak meg. A Németország Frankfurt Misszióban szolgáló fiatal nők és férfiak megszakították a tanítás és az emberek lelki szükségleteiről való gondoskodás munkáját, hogy a katasztrófazónában segítsenek.

Az egyik ilyen fiatal misszionárius Maggie Mace nővér volt az Amerikai Egyesült Államok Virginia államából, Lynchburgből. „Képzeljétek el, hogy hét másik misszionáriussal együtt megérkeztek egy gyár parkolójába. A kocsiból kiugorva több száz embert láttok magatok körül sáros ruhákban és gumicsónakokban – idézte fel. – Látjátok, hogy a város romokban. Az utcák eltűntek, a házak összedőltek, az emberek sáros javai hegyekben állnak ott, ahol valaha az út volt.”

Jeffrey Hilton elder és Karen Hilton nővér, egy nyugdíjas házaspár, akik önkéntesként szolgálnak az Egyházi Kommunikációs Osztályon Frankfurtban, a németországi Bad Neuenahr-Ahrweilerbe utaztak, hogy segítsenek. „Egy helyi fagyizó homlokzatán a víz elemi ereje átvetett két kisebb autót, ami teljesen tönkretette az üzletet” – jegyezte meg Hilton elder.

flooding relief documentary 02
flooding relief documentary 02
Jeffrey Hilton elder és Karen Hilton nővér a németországi Bad Neuenahr-Ahrweilerben2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Egységbe fonódva mások megsegítésére való vágyban

Hilton elder így zárta a gondolatait: „Az önkénteseket a szeretet és a szolgálat egyetemes nyelve egyesítette. Nem számított, hogy honnan származnak, vagy hogy milyen nyelvjárásban beszélnek. Mindannyian ugyanazon okból voltunk ott.”

Knighten Cole Worthington elder, egy fiatal misszionárius az Amerikai Egyesült Államok Utah államából azt mondta, hogy elképesztő volt látni, ahogy Németország minden pontjáról jöttek emberek, hogy segítsenek és szolgálják a szükséget szenvedőket. Visszatekintve a saját önkéntes élményére, így emlékezett vissza: „Az ezen a héten szerzett számos élmény megmutatta nekem, hogy amikor az emberek teljességgel mindent elveszítenek, alázatos szívvel gyűlnek össze, hogy felkarolják egymást.”

„Eleven angyalok”

Eddig Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának misszionáriusai és helyi tagjai csak Németországban több mint 12 000 órányi szolgálatot végeztek az árvíz áldozatainak megsegítésére.

Mivel sokan élénk sárga mellényt viseltek, amelyen az állt, hogy Segítő Kezek, könnyen felismerhetőek voltak. Bad Neuenahr-Ahrweiler lakói néhány nap után Engel unterwegstnak, vagyis eleven angyaloknak kezdték hívni a misszionáriusokat.

flooding relief documentary 03
flooding relief documentary 03
Az egyház önkéntesei segítenek a németországi árvízkárosultaknak2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Az egyházi önkéntesek a helyi hatóságokkal együttműködve válaszoltak az egyének, családok és vállalkozások szükségleteire. „Hamarosan egy étteremben találtam magam, és segítettem sárt, törmeléket és szennyezett árucikkeket lapátolni az alagsorból – mondta Jacob Reed elder. – Eredetileg úgy gondoltam, hogy odamegyünk, segítünk, néhány óra alatt végzünk, majd ebédelünk, és megyünk tovább a következő házhoz. Nagyot tévedtem. Vödröt vödör után cipeltem át az épületen, ki az utcára, hogy aztán kiöntsem oda. Vég nélkülinek tűnő feladat volt.”

Kopischke elder egy napot a katasztrófa sújtotta területen töltött önkéntesként, felesége, Christiane, a családja, a misszionáriusok, valamint más felekezeti csoportok tagjai és az egyháztagok társaságában. Segítettek megtisztítanak egy katolikus óvodát.

flooding relief documentary 04
flooding relief documentary 04
Egy napra Erich W. Kopischke elder és felesége, Christiane Kopischke is kivették a részüket a helyreállítási erőfeszítésekből2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

„Nagyon pozitív, vidám volt a légkör, a kemény és kimerítő munka, és a romos környezet ellenére is. A segítők nem voltak boldogtalanok, és nem panaszkodtak a körülmények miatt, hanem úgy tűnt, hogy nagyon élvezik, amit tesznek” – mondta Christiane Kopischke.

flooding relief documentary 05
flooding relief documentary 05
Erich W. Kopischke elder és felesége, Christiane Kopischke2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Svájcban egyháztagok és misszionáriusok is segítettek az árvízkárosultaknak.

Luxemburgi utolsó napi szentek több zsáknyi ruhát adományoztak a helyi dán protestáns egyháznak. Az egyház az érintett területeken élő egyháztagokkal is felvette a kapcsolatot, és szivattyúkat, élelmet, támogatást és gyermekfelügyeletet biztosított az érintetteknek.

flooding relief documentary 06
flooding relief documentary 06
Luxemburgi egyháztagok ruhaadományai2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Egy héttel az áradás után mintegy 80 belga és holland egyháztag, valamint a Belgium-Hollandia Misszió misszionáriusai gyűltek össze a belgiumi Liège egyik külvárosi részén. Amint megérkeztek, az önkénteseknek kiadták, hogy hol és hogyan segítsenek. Az egyházhoz tartozó csoportból szinte mindenkit arra kértek, hogy Troozban, a Vesdre-folyó partján fekvő vallon településen segítsen. Az árvíz idején a víz szintje hét méterrel magasabb volt az átlagosnál. Sok lakos elveszített mindent, és hónapokon át nem tud majd visszatérni az otthonába a kár miatt. Azóta a misszionáriusok hetente visszatérnek Liège környékére, hogy segítséget nyújtsanak.

flooding relief documentary 07
flooding relief documentary 07
Az egyház önkéntesei Belgiumban2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Daryl A. Watson, a Belgium-Hollandia Misszó elnöke azt mondta, hogy a segítségnyújtási erőfeszítések a Mormon könyve: Egy másik tanúbizonyság Jézus Krisztusról című szentírásbantalálható egyik kijelentésre emlékeztették: „[A]mikor embertársaitok szolgálatában vagytok, akkor is csak Istenetek szolgálatában vagytok.” (Móziás 2:17)

A Franciaország Párizs Misszió misszionáriusai szintén a segítők között voltak. Olivier Seube elder és Bernadette Seube nővér alig egy héttel az áradások után érkeztek meg Liège-be. Azonnal megkezdték a szolgálati projektek megszervezését, hogy megtisztítsák az otthonokat és az udvarokat a törmeléktől. A belgiumi, luxemburgi és kelet-franciaországi misszionáriusok is csatlakoztak hozzájuk a segítségnyújtásban, ahogy belgiumi és franciaországi egyháztagok is. A Seube házaspár kormányzati és non-profit szervezetekkel kommunikálva és együttműködve szervezte meg a munkát. Jelenleg egy jótékonysági koncertet szerveznek, melynek bevételét az érintettek megsegítésére szánják.

Egy csapat misszionáriusnak volt némi ideje két projekt között, és úgy döntöttek, hogy imádkoznak, és megkérik Istent, hogy vezesse el őket valakihez, akinek segítségre van szüksége. Késztetést éreztek arra, hogy végigsétáljanak egy bizonyos utcán, ahol Martine Durtka kinyitotta az ajtaját. A misszionáriusok odamentek hozzá, ő pedig azt mondta nekik, tényleg szüksége lenne némi segítségre a hátsó kertje megtisztításához, amelyet föld és törmelék borított.

flooding relief documentary 08
flooding relief documentary 08
A misszionáriusok, akik segítettek Martine Durtkának megtisztítani a hátsó kertjét2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Egész délután neki segítettek, és elküldtek neki egy képet, amelyet készítettek. „Sziasztok, nővéreim! Jelenlétetek, kedvességetek, segítségetek, mosolyaitok, jóakaratotok erőt és szárnyakat adtak nekem. Megérintettétek a lelkem. Köszönöm a képet, nagyszerű munkát végeztünk így együtt. Szívem mélyéből köszönöm nektek” – írta a válaszában.

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.