Sajtóközlemény

Szeptember 10-e az öngyilkosság-megelőzés világnapja

Az öngyilkosság tragikus és összetett ügy. Depresszió, mentális betegségek, személyes válság, elszigeteltség és korábbi kísérletek – néhány olyan kockázati tényező, mely az öngyilkossággal kapcsolatos. Az Egészségügyi Világszervezet szerint évente körülbelül 800 000 ember oltja ki a saját életét, és még ennél is sokkal többen tesznek kísérletet erre. Emellett az öngyilkosság a harmadik vezető halálok a 15–19 évesek körében.

Szeptember 10-e az öngyilkosság-megelőzés világnapja, melyet azért tartanak meg minden évben, hogy felhívják a figyelmet a jelenségre, valamint forrásanyagok és ismeretek megosztására ösztönözzék a közösségeket. 

Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyháza üzemeltet egy honlapot Suicide Prevention and Ministering [Öngyilkosság-megelőzés és szolgálattétel] címmel, amely tájékoztatás és rövidfilmek segítségével nyújt támogatást és útmutatást az egyéneknek, szülőknek, családoknak és vezetőknek. A honlapon ez áll: „A világ számos területén tapasztalt emelkedő öngyilkossági ráta komoly aggodalomra ad okot”, valamint hogy az emberek „használhatják ezt a forrást arra, hogy megismerjék az egyház öngyilkosságra vonatkozó tanát, az öngyilkosságra utaló figyelmeztető jeleket, illetve azt, hogy miként segíthetnek egy válságban lévő személynek, és hogyan reagálhatnak egy öngyilkosság okozta veszteségre”.

Dale G. Renlund elder a Tizenkét Apostol Kvórumából ezt mondta az Understanding Suicide [Megérteni az öngyilkosságot] című rövidfilmben: „A statisztikai adatokból tudjuk, hogy valaki az egyházközségben most is fájdalmat él át…  Egyházként szeretettel és törődéssel kell a karunkat nyújtanunk azok felé, akiknek öngyilkossági gondolataik vannak, megkísérelték az öngyilkosságot, [vagy] bármilyen módon kirekesztve érzik magukat. Szeretettel és megértéssel kell fordulnunk mások felé, mégpedig összhangban az egészségügyi szakemberek és az egyházi vezetők, a barátok és a család támogatásával.”

Azok számára, akik az öngyilkosságon gondolkodnak, vagy azoknak, akik közvetlenül féltenek ettől másokat, segélykérő krízisvonalakfelsorolása található az egyház honlapján. Ezek a segélyvonalak az egész világot behálózzák, ingyenesen hívhatók, és az alkalmazottaik a segítségnyújtásra kiképzett emberek. 

A 2013-ban elhangzott, Mint az elroshadt edény című általános konferenciai beszédében Jeffrey R. Holland elder a Tizenkét Apostol Kvórumából ezekkel a bátorító szavakkal szólt az élet választása mellett: „Bármi legyen is küszködésetek természete, fivéreim és nőtestvéreim – mentális, érzelmi, fizikai vagy egyéb –, ne szavazzatok az élet értékessége ellen azáltal, hogy véget vettek neki! Bízzatok Istenben! Tartsatok ki a szeretetében! Tudnotok kell, hogy egy nap a hajnal fényesen felhasad, és elűzi a halandóság összes árnyékát.” 

A honlap betekintést és reményt nyújt a hátrahagyott, gyászoló szülők és családtagok számára. Javaslatokat is tartalmaz arra vonatkozóan, hogy miként segítsünk a túlélőknek, és hogyan beszéljünk az öngyilkosságról a tanácsainkban vagy a családunkban. 

M. Russell Ballard elder, a Tizenkét Apostol Kvórumának ügyvezető elnöke ezt mondta a Sitting on the Bench: Thoughts on Suicide Prevention [Egy padon ülve: Gondolatok az öngyilkosság-megelőzésről] című rövidfilmben: „Semmi sem hatalmasabb, mint a szeretet karja, mely képes átkarolni a küszködőket. […] Úgy gondolom, hatást gyakorolhatunk azáltal, hogy néhány olyan elérhető forráshoz vezetjük el az embereket, amelyek létezéséről talán nem is tudnak. Azt javaslom, tartsuk kihúzva az antennáinkat. Figyeljünk oda egymásra, szeressük egymást, és hagyjuk meg az ítéleteket – az örökkévaló ítéleteket – Mennyei Atyánk és az Úr Jézus Krisztus számára, akik minden dolgot ismernek.”

STÍLUSKALAUZ-MEGJEGYZÉS:Amikor Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházáról ír, kérjük, használja az egyház teljes nevét, amikor először utalást tesz rá. További információért az egyház nevének használatáról tekintse meg az online Stíluskalauzt.